GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #25 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Majstori sinhronizacije
Voja Gašić
Najprijatnije iznenađenje na megatestu monitora za Voju Gašića bili su Samsung modeli. Da je reč o ozbiljnom nastupu, svedoči i najnovija serija...
- PC #25 (Jun 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Majstori sinhronizacije

Nije reč o kozmetičkim poboljšanjima ili prepakivanju starih modela u nove kutije: poput nekolicine najvećih proizvođača monitora, Samsung se odlučio da izbaci iz proizvodnje modele sa dijagonalom od 14 inča pa su, da ne bi bilo zabune i mešanja sa starom serijom, promenjene oznake. 15-inčni modeli sada nose oznaku 500, 17-inčni - oznaku 700, a kraj lanca čine 20-inčni modeli obeleženi oznakom 1000.

Modeli i oblici

Pored brojeva koji označavaju dijagonalu, oznaku čini i jedno ili dva dodatna slova. Prvo je S, B ili P, što označava klasu monitora: standard, business ili professional. Drugo (opciono) slovo je M, koje označava da je monitor multimedijalni, tj. da ima ugrađen mikrofon i zvučnike. Vizuelnu razliku među modelima teško ćete uočiti, izuzev za modele 500s i 700s koji imaju srazmerno manje kontrola i nisu opremljeni Samsung-ovim izumom nazvanim Display Director.

Uz propagandni materijal koji smo dobili priložen je CD-ROM na kome su detaljno prikazane sve karakteristike novih monitora, a izgled je demonstriran uz pomoć vrlo efektno napravljene animacije (u Macromedia Shockwave formatu) u kojoj možete, uz pomoć miša, da obrćete monitore i gledate ih sa svih strana. Marketinška akcija propraćena je sloganom Look and Listen to the future ("Pogledajte i oslušnite budućnost").

Odmah padaju u oči dva detalja, koji su praktično jedine zamerke koje možemo da uputimo celoj seriji. Prva se odnosi na veličinu maske kojom je uokviren ekran - Samsung nije odustao od relativno široke maske koja vam se možda i neće dopasti, jer ćete stalno misliti da monitor na stolu zauzima više mesta nego što bi morao. Druga mana je što je stvarna dijagonala ekrana dosta manja od nazivne: niko ne očekuje da na monitoru od 17 inča zaista vidi sliku sa ovolikom dijagonalom, ali vas Samsung definitivno neće "oboriti s nogu" veličinom. Tako je prava dijagonala petnaestica 35 cm (13.8 inča), a sedamnaestica 39.8 cm (15.7”).

Najinteresantniji je profil monitora: pomalo futuristički, bez suvišnih detalja, dobro izbalansiran i lako se obrće na postolju. Kod M serije monitora mikrofon se jedva primećuje (mnogo pre ćete prepoznati njegov simbol), a magnetski izolovani zvučnici ugrađeni su tako da ne narušavaju osnovni izgled monitora. Čak su i kontrole takve da ih je teško primetiti dok ne priđete monitoru.

U kutiji

Počnimo od ekrana, koji je kod svih modela urađen u INVAR Shadow Mask tehnologiji - otklon od 90 stepeni već obezbeđuje pristojnu oštrinu. Ako dodamo dinamičko fokusiranje (za sve sem za 500s) i to dvostruko, počevši od 17-inčnih modela, postaje jasno kako je postignuta izvanredna oštrina i u najvišim rezolucijama, na najvišim frekvencijama. Ekran je "premazan" UltraClear filmom, koji dodatno smanjuje refleksije i povećava kontrast, pa je po svežini slike i rasponu nijansi teško pronaći ravnopravne takmace ovim monitorima i u mnogo skupljoj klasi.

Oštrina je u velikoj meri popravljena propusnim opsegom. Istina, kod modela 500s on je "svega" 56 MHz, ali se već kod modela 500b penje na 110 MHz, pa je moguće (i preporučeno) raditi na rezoluciji 1024*768 u svih 85 Hz. Ovo popravlja dosta loš utisak koji je ostavila "petnaestica" iz prošle serije (samo kad je u pitanju oštrina), pa nove 15-inčne modele ne treba ni porediti sa starima. Navedimo, samo kao kuriozitet, podatak da se propusni opseg 20-inčnog modela proteže do 230 MHz - uz malo računice dolazimo do podatka da je ostavljena margina od čak dvadesetak procenata propusnog opsega koji, opet, dodatno doprinosi oštrini. Donja frekvencija vertikalnog skaniranja kod svih monitora kreće od 50 Hz, a sa gornjom granicom Samsung ne preteruje, pa uvek preporučuje 85 Hz (ugrađena elektronika ne dozvoljava više), što je razumno, jer preterivanje sa frekvencijom obično donosi izobličenja geometrije, koja ugrađene kontrole više ne mogu da poprave.

Fosfor je dovoljno sitan (od 0.28 mm kod 500s do 0.25 mm kod modela 1000p), a pod rukom ne možete da osetite baš nikakvo elektrostatičko pražnjenje. Samsung posvećuje veliku pažnju zračenju, o čemu govori čak sedam najpozanatijih svetskih sertifikata o zaštiti korisnika, ne računajući posebne MPR-II i TCO 95 sertifikate o niskoj radijaciji. Mnogo pažnje je posvećeno i štednji energije, pa monitor poštuje EPA, NUTEK i VESA specifikacije.

Direktor Displeja

Već smo pominjali elegantno rešenje mehanizma kojim se podešava monitor. Nažalost, modeli 500s i 700s su uskraćeni za ovaj fini elektronski mehanizam, pre svega zato što imaju srazmerno manji broj podešavanja. Najlošije stoji 15-inčni monitor koji ima samo najvažnije kontrole, uključujući korekciju jastučastih (pincushion) i trapeznih izobličenja uz podešavanje veličine i centriranje slike. Modelu 700s dodate su kontrole paralelnih i tilt (rotacionih) izobličenja.

Najinteresantnija je kontrola vertikalne linearnosti: ako ne znate čemu to služi, nacrtajte na ekranu dve vertikalne linije jednake dužine (recimo 200 piksela) i to tako da jedna bude u gornjoj, a druga u donjoj polovini ekrana. Zatim uzmite lenjir i premerite stvarnu dužinu linija: začudićete se koliko različite rezultate možete da dobijete. V-linearity kontrola zadužena je upravo za ispravljanje ovakvih anomalija. Potenciometri za dve analogne kontrole (osvetljenje i kontrast) smešteni su desno, ispod prednje maske - baš na očekivanom mestu. Svi modeli imaju "mekano" (soft touch) uključivanje i isključivanje i ručnu demagnetizaciju (Degauss), iako se demagnetizacija automatski izvršava pri svakom uključenju monitora.

Ono po čemu se svi ostali modeli razlikuju od pomenuta dva je posebna izvedba Display Director kontrolera, koji neodoljivo podseća na pad-ove sa igračkih konzola. Iznad dva prekidača (menu i exit) nalazi se okrugli četvorosmerni prekidač. Izuzetno intuitivno rešenje koje olakšava podešavanje pozicije slike unutar ekrana ili razvlačenje slike do njegovih ivica. Inicijalno se (ako ne dirate tastere Menu i Exit) joypad koristi za korekciju osvetljenja i kontrasta - i ove kontrole su, kod "jačih" modela, digitalne.

Od "pikanterija", primetili smo najpotpuniju kontrolu spektralnog odziva koju možete da zamislite. Pored standardnog biranja temperature boje (9300 K, 6500 K i 5000 K), opcijom Color Control možete u mnogo većoj meri da utičete na gotovo ceo spektar. Ne mogu se izbeći sitna izobličenja svetlosnog odziva fosfora, ali može da se utiče na globalnu krivu u tri tačke, i tako značajno poboljša spektralni odziv monitora, uz ispravku mane DAC-ova kod najgorih grafičkih kartica. Iako ovo podešavanje nije tako očigledno kao centriranje ili razvlačenje slike, ne bi ni trebalo da se radi svakodnevno, već samo pri krupnijim promenama medija sa kojima se usklađuje ekranski prikaz (kalibracija u odnosu na štampani materijal, slajd ili video izlaz).

Vrlo zanimljiva kontrola je i Pincushion Balance - slično kontroli vertikalne linearnosti, ona vodi računa o tome da "jastučasto" izobličenje ne mora da bude jednako izraženo sa leve i desne strane ekrana. Prisutna je i korekcija moire efekta, mada ni u jednom trenutku nismo osetili da je neophodna, pogotovo kod 17-inčnih modela. Uz sve to treba dodati da se kontrolni meniji, pored engleskog, mogu dobiti i na nemačkom, francuskom, španskom i italijanskom jeziku. Napajanje monitora je takođe "internacionalizovano", pa mu prija naizmenični napon između 90 i 264 V, sa frekvencijom od 50 ili 60 Hz. Dakle, ako se selite u Ameriku, ne morate da se razdvajate od svog korejskog ljubimca.

Veza sa okolinom

Display Director je svakako najzanimljivija novina nove Samsung serije. Pored gomile kontrola, nudi i neverovatan konfor u podešavanju, sa 15 ili 20 unapred podešenih kao i user modova. Obilazeći monitore razbacane po Redakciji, zlobnici su primetili da se Samsung po koncepciji podešavanja i kontrolama ugledao na vrhunske Eizo modele. Primetili bismo da nije loše imati ovakav uzor.

Konektori za priključenje na računar su 15-pinski, a dva najjača modela (700p i 1000p) poseduju i BNC set konektora. Politika Samsung-a je da su to uvek odvojivi priključci: kabl ne ulazi direktno u kućište monitora, već se na samom monitoru nalazi još jedan konektor. Tako možete da menjate kabl ako se "razglavi" od neopreznog rukovanja. Svrha ovog odvajanja ipak nije olakšano servisiranje, već pretpostavka da ćete poželeti da radite u visokim rezolucijama (npr. 1600*1200), na veoma visokim frekvencijama. Ako budete imali sreću da jedan od skupljih Samsung modela povežete sa karticom koja ima zbilja brz DAC, možda slika neće biti dovoljno dobra... pa ćete problem rešiti zamenom kabla.

Svi novi modeli poštuju DDC 1/2B norme za Plug & Play, pa ih recimo Memphis prepoznaje po "imenu i prezimenu". Napredniji modeli poznaju i DDC 2B+ norme, a ljubitelji novotarija mogu (opciono) da poruče USB opciju koja, nakon povezivanja sa istim konektorom na računaru, obezbeđuje apsolutnu programsku kontrolu monitora, uključujući opcije kao što su automatsko uključenje monitora kada, naprimer, poželite da pogledate neki film sa DVD-a.

Na vašem stolu?

Svakako, ako vam to prilike dopuštaju. Najmanje reči potrošili smo na oštru i briljantnu sliku, veoma širok spektar, nenapadan kontrast, čvrstu i sigurnu geometriju... Po tome se Samsung već istakao. Nova serija u svakom pogledu predstavlja korak napred i svrstava ovu firmu među retke proizvođače zaista vrhunskih monitora.

Korisna adresa

ERC Commerce, Beograd, Kolarčeva 4, tel. 011 / 632-532 i 626-792



Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter