GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #25 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Nove linije i usluge
Dejan Ristanović
Petnaest novih dial-in linija i dvostruko ubrzanje Internet linka zaokružuju jednu važnu fazu razvoja Sezama Pro...
- PC #25 (Jun 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nove linije i usluge

Sve veći broj SezamClassic i, naročito, SezamInternet pretplatnika učinio je da se Sezam sve teže dobija - već u aprilu postalo je jasno da postojećih 26 linija nije dovoljno i da treba ići dalje. Zato je ovih dana seriji na broju 011/3222-592 dodato još 15 linija, što znači da SezamPro radi na četrdeset jednoj liniji: 15 na broju 011/186-333 i 26 na broju 011/3222-592.

Linije su, zahvaljujući razumevanju PTT-a, realizovane dovođenjem novog kabla, dakle bez ugradnje PCM uređaja koji preko iste parice vode dve ili četiri linije - takva rešenja su pogodna za glas, ali ne i za pristup modemom. Na svim linijama su instalirani kvalitetni US Robotics modemi, pa korisnici mogu da zovu brzinom od 33600 bps, uz mogućnost pristupa kako u konzolnom, tako i u PPP režimu.

Ubrzani link

Korisnik SezamaPro, da podsetimo, u svakom trenutku može da bira kako će zvati, s tim što SezamClassic korisnici, ako pozovu u PPP režimu, mogu da pristupaju samo Sezamovoj Web prezentaciji (www.sezampro.yu) i prezentacijama koje se nalaze na Sezamovom Web serveru (probajte nove domene: www.beolink.co.yu, www.100.org.yu, www.spanija.org.yu, www.hipodrom.co.yu, www.sampro.co.yu, www.romiram.co.yu, www.itmm.co. yu, www.nirvot.org.yu, www.naxi.co.yu, www. dsp-c.co.yu, www.vetes.bg.ac.yu,www.videofon.co.yu... naravno, i www.pcpress.co.yu), dok SezamInternet korisnici imaju pristup svim servisima globalnog Interneta.

Da bi veza sa Internetom bila kvalitetnija, postojeći Sezamov 128 kbit/s link je dupliran: sredinom maja proradila je još jedna iznajmljena linija do "Telefonije", pa je ukupna brzina povećana na 256 kbit/s. Tehnička realizacija linka obezbeđuje pouzdan rad, jer u slučaju problema sa jednom od iznajmljenih linija, druga automatski preuzima njen deo Internet saobraćaja. U toku je nabavka opreme koja će omogućiti da se Internet link dalje ubrza, najpre na 768 kbit/s, a kasnije, kada Sezam još poraste, da se preko dve telefonske parice vodi 2 mbit/s.

Proširenje sistema zahtevalo je jačanje Sezamove hardverske platforme - dokupljen je drugi Livingston PortMaster (access server) sa trideset portova, dok su računari zamenjeni ili unapređeni - pozive korisnika sada opslužuje šest servera (Pentium i dual Pentium računari) koji rade pod Windows NT i Novell NetWare operativnim sistemima. Ukupan kapacitet diskova prešao je 14 GB.

100 minuta Interneta

Ubrzanje linka i veći broj ulaznih linija predstavljali su osnovu za još povoljniju Sezamovu flat rate tarifu. Bez povećanja cene pretplate (protivvrednost 20 - 30 DEM mesečno, zavisno od perioda na koji se pretplatite), Sezam nudi 100 min pristupa Internetu na dan, uz 60 minuta po pozivu. Dnevno vreme za firme povećano je na 140 minuta. SezamClassic korisnici, takođe bez promene cene pretplate (protivvrednost 80 DEM godišnje), mogu da pristupaju sistemu 100 minuta dnevno, 45 minuta po pozivu.

Za većinu korisnika ovaj flat rate plan pristupa je sasvim dovoljan - 100 minuta dnevno zadovoljava i pasionarene Web surfere. Ipak, ima korisnika kojima je potrebno više vremena, ali ne svakog dana. Zato je koncipiran posebni plan pristupa koji je dobio ime SezamExtra.

Postojeći SezamInternet korisnici, u okviru ovog plana pristupa, mogu da dokupe željeni broj sati punog pristupa Internetu, po ceni od 1 DEM po satu (1.60 DEM po satu za firme). Zakupljeno dodatno vreme se posebno obračunava a pretplatnik ga, nezavisno od dnevnog limita, koristi tako što navodi extra iza korisničkog imena pri prijavljivanju sistemu (naprimer, usernameextra). Tokom korišćenja SezamExtra vremena važe limiti iz osnovne pretplate.

Korisnicima koji žele da razmenjuju mnogo elektronske pošte sa svetom stoji na raspolaganju mogućnost da dokupe željeni broj megabajta, uz cenu od 1 DEM (1.60 DEM za firme) po megabajtu razmenjene pošte. Ova kvota se automatski troši čim se istroši osnovna mesečna kvota, a neutrošeni deo extra kvote se automatski prenosi u sledeći mesec. Mogućnost je na raspolaganju kako SezamClassic tako i SezamInternet korisnicima, ali će biti najinteresantnija firmama, za koje Sezam registruje domen u obliku firma.co.yu, na primer pcpress.co.yu.

Sva pošta za ovako registrovani domen, koje uz extra plan može da bude neograničeno mnogo, "sliva" se u zajedničko poštansko sanduče, odakle se prenosi i raspoređuje u okviru lokalnog sistema za elektronsku poštu firme. Za sada je raspoređivanje poruka u individualne "poštanske sandučiće" ostavljeno korisnicima, ali će SezamPro u bliskoj budućnosti ponuditi kompletno softversko rešenje raspodele elektronske pošte u okviru domena, prilagođeno Windows 95 i NT okruženju. To praktično znači da će svaki korisnik lokalne mreže imati sopstvenu adresu tipa imefirma.co.yu i da će pošta za njega stizati direktno u njegovo sanduče, dok će odgovori biti prosleđeni u svet sa njegove adrese, potpuno automatski. Obzirom da i dalje ima srazmerno malo firmi sa stalnim Internet linkom, ovakva potpuno automatizovana razmena elektronske pošte predstavljaće jeftino, a ipak efikasno rešenje.

Šta dalje?

Decembra 1995. smo, osnivajući SezamPro, napisali da nam je ambicija da stvorimo veliki OnLine sistem koji će biti kvalitetno povezan sa Internet mrežom i omogućiti, pre svega poslovnim ljudima, da efikasno pribavljaju i razmenjuju informacije. Instalacijom novih linija načinjen je poslednji korak prema tom cilju: po prvi put se može očekivati da vezu dobijete lako, kad god vam je potrebna. Na osnovu Extra plana, Sezam ima šta da ponudi korisnicima svih profila, ne samo pojedincima, već i firmama.

Što se budućnosti tiče, treba obezbediti mogućnost pristupa 56 Kbps modemima, ISDN, još bržu vezu sa Internetom... ima šta da se radi. Možda važnije od tih tehničkih pitanja, treba raditi na sadržajima: SezamPro nije samo Internet provajder, već i mesto na kome tražite vredne informacije i koje vam obezbeđuje mnogo sati zabave. Očekujte prijatna iznenađenja i na tom planu.

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3222-592 ili 186-333, otkucajte new i dva puta Enter i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se i glasom obratiti na 3227-231, ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafe-u.

SLEDEĆI TEKST U PC #25
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter