GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #26 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sezamovi CD-ROM-ovi
Dejan Ristanović
Vreme da se bogata biblioteka softvera sa SezamaPro ponudi i široj publici - SezamPro i PC Press pripremili su veliku kolekciju softvera na dva CD-ROM-a.
- PC #26 (Jul/Avgust 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sezamovi CD-ROM-ovi

Pošto je prvih dana juna, kao što je i najavljeno u prošlom broju našeg časopisa, Sezam pustio u pogon novih 15 dial-in linija i ubrzao vezu sa Internetom na 256 kbit/s, statistika zauzetosti sistema postala je daleko povoljnija po korisnike. Gotovo u svako doba dana se bez čekanja dobija veza na jednom od tri telefonska broja Sezama: 186-333 (15 linija), 3341-451 (15 linija) ili 3222-592 (11 linija), pa su korisnici u prilici da, u okvirima flat-rate plana koji im obezbeđuje 100 minuta punog pristupa Internetu dnevno, maksimalno koriste sve resurse svetske Mreže.

Orijentacija prema Internetu nije umanjila značaj lokalnih sadržaja SezamaPro: broj poruka u konferencijama je porastao, tematska lepeza diskusija se širi (upravo je otvorena konferencija Sport) a noćni chat na 41 liniji predstavlja novo iskustvo. Ipak, ovomesečnu Sezamovu stranu posvećujemo direktorijumima i datotekama u njima.

Diskovi i direktorijumi

U Sezamove direktorijume svakodnevno pristiže softver u javnom vlasništvu: osnova sadržaja su, naravno, strani programi, ali su i domaći autori imali šta da kažu, pre svega u domenu prilagođavanja operativnih sistema i uslužnih programa.

Pri selekciji programa koje stavljamo u direktorijume u prvi plan je uvek stavljan kvalitet, a ne broj programa: po raznim ftp sajtovima širom sveta može da se nađe gotovo nezamislivo obilje softvera, ali je tek deo toga vredan preporuke. Osim toga, lako je naići na desetine pa i stotine programa koji imaju istu ili sličnu namenu; trudili smo se da pregledamo što više njih, odaberemo jedan ili dva programa date namene koji pokazuju najbolje karakteristike i njih stavimo u Sezamove direktorijume. Korisnik Sezama je tako mogao da bude siguran da će u svakom trenutku pronaći programe koje vredi preuzeti, kao i da će kroz kasnije mesece uvek pronalaziti njihove unapređene verzije kao i komentare o njima.

I pored oštrih kriterijuma, broj programa na Sezamu je stalno rastao - arhiva trenutno zauzima više od 2 gigabajta. Snalaženje među tolikim programima nije lako, pa Jovan Bulajić, file moderator Sezama, ulaže mnogo truda u njihovu organizaciju. Najpre su, na nivou sistema, kreirani virtuelni diskovi za DOS, Windows, OS/2 i UNIX programe, da bi tokom prethodne godine posebno porastao virtuelni disk namenjen alatima za vezu sa Internetom. Onda je svaki od tih diskova podeljen na direktorijume - disk W: sa Windows programima podeljen je, recimo, na COM (komunikacioni programi), DATABASE (dodaci za rad sa bazama podataka), DESKTOP (desktop alati i dodaci, kurzori, screen saver-i itd.), DRIVERS (Windows drajveri za grafičke karte, štampače itd.), EDIT (editori teksta i njihove dopune), FONT (TTF fontovi i alati za rad sa njima), FUN (igre), GRAPH (grafički programi, ikone, slike, animacija itd.), INFO (dokumentacija i druge tehničke informacije), MMEDIA (multimedijalni programi), NET (programi i alati od značaja za umrežavanje računara), PROGRAM (programerske informacije i biblioteke), SYSTEM (sistemski programi i proširenja Windows-a), UTIL (uslužni programi) i neizbežni MISC (razno).

Mnogi direktorijumi imaju poddirektorijume (naročito je razgranata sekcija DRIVERS), tako da se pretraga lako svodi na manji broj datoteka koje treba pregledati. Samo se po sebi razume da je svaka arhiva praćena odgovarajućim opisom, a parametar za procenjivanje njene atraktivnosti jeste i broj download-a, koje sistem automatski evidentira. Dobar glas se daleko čuje, pa oni koji prate konferencijske rasprave brzo saznaju zašto koji program treba preuzeti.

Sa datotekama se lako radi i off-line, koristeći SorPro koji automatski održava detaljnu bazu fajlova i njihovih opisa. Korisnici kojima je draži Windows obično radije pokrenu FTP Explorer, prijave se na ftp.sezampro.yu i onda surfuju po Sezamovim virtuelnim diskovima i direktorijumima, tražeći i prenoseći zanimljive programe. Posebno zgodna osobina namenski pisanog FTP servera je što se opisi fajlova automatski prikazuju u odgovarajućem prozoru.

CD-ROM umesto modema

Uz svu brzinu savremenih modema, prenos fajlova "preko žice" je uvek neprijatno spora operacija. Što je možda još važnije, ima programa koji uvek treba da su vam pri ruci, a to su kao za pakost upravo najobimnije aplikacije - ko bi još skidao 10+ megabajta Internet Explorer-a svaki put kada instalira Windows 95 ili NT na novi računar? Zato smo odlučili da najširoj publici ponudimo deo Sezamove kolekcije softvera na CD-ROM-u.

Početna ideja je veoma brzo duplirana: zaključili smo da je softver u Sezamovim direktorijumima već toliko "filtriran" da bi njegovo sasecanje na "samo" 650 MB ostavilo kupce ove kolekcije bez premnogo vrednih programa. Zato je biblioteka logično podeljena na dva CD-ROM-a, popunjena praktično do poslednjeg bajta - u istom pakovanju dobijate 1.3 GB probranih programa u javnom vlasništvu. Akcenat je stavljen na Windows 95/NT programe i dodatke (od service pack-ova i drugih "zakrpa" do obimnih uslužnih programa), drajvere za grafičke kartice, diskove, štampače i druge uređaje, poslovne programe i dodatke za njih, kao i na Internet alate (pre svega klijente, mada ni serverska strana nije zapostavljena). Svoje mesto je našao i DOS, praćen dodacima za pakete poput Clipper-a, koji se i dalje intenzivno koriste u našim uslovima. Počasno mesto zauzimaju prilagođenja operativnih sistema i uslužnih programa domaćim uslovima (YU slova itd), patch-evi i konvertori, a nismo zaboravili ni popularne igre, proširenja komercijalnih igara i multimedijalne sadržaje. Svi programi su propraćeni detaljnim opisima, a sastavni deo biblioteke su programi za pretraživanje, koji će vam omogućiti da brzo i lako pronađete fajl koji vam je potreban.

Od posebne koristi biće sekcija posvećena instalaciji softvera na računar: kada sledeći put bude stigao nov i "prazan" disk, znaćete da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno da biste dopunili i prilagodili operativni sistem i poslovni softver koji instalirate.

CD-ROM-ovi će izaći sredinom jula, a tiraž će biti prilagođen pre svega interesovanju pretplatnika. Zato vam predlažemo da već sada obezbedite svoje primerke po posebnoj pretplatnoj ceni: oba CD-a dobićete za svega 95 dinara, čemu treba dodati 10 dinara za pakovanje i poštarinu. Obratite se Redakciji časopisa "PC", Krušedolska 5-7, telefoni 011/451-263 i 436-855, ili pošaljite poruku na adresu prodajapcpress.co.yu.

SLEDEĆI TEKST U PC #26
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NIS

Shoppster-2023-03

YuNet

Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter