GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #27 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
I Dell je stigao
Aleksandar Veljković
U Jugoslaviji se odskora može kupiti Dell-ova oprema. Aleksandar Veljković je isprobao OptiPlex GXpro 200.
- PC #27 (Septembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I Dell je stigao

Dell je lider na svetskom tržištu kompjuterskih konfiguracija, firma koja za 13 godina postojanja beleži najveći rast, koji je krunisan podacima iz prošle godine, po kojima Dell ima najveću prodaju personalnih računara u svetu. Serveri ove firme deklarišu se kao proizvodi sa najmanje padova sistema, njihove konfiguracije na uporednim testovima redovno zauzimaju visoka pozicije, tehnička podrška im je kvalitetna, isporuka brza, a cene izuzetno povoljne. Priča koja iza toga stoji je jednostavna, a domaći prodavci iz nje sigurno mogu izvući neke pouke.

Tajna uspeha

Kako spojiti vrhunski kvalitet i povoljnu cenu? Prvo, raditi bez zaliha: bez obzira na svoju veličinu, Dell ne gomila sklopljene konfiguracije, već se u njihovim pogonima svaki kompjuter sklapa za poznatog kupca. Samim tim, komponente se nabavljaju po najaktuelnijim cenama, što kao posledicu ima i jeftiniji krajnji proizvod. Zbog toga se, neretko na specifičniju konfiguraciju čeka i 2-3 nedelje.

Stvaranjem regionalnih pogona, Dell smanjuje transportne troškove i obezbeđuje atraktivan rok isporuke. Kvalitet se obezbeđuje time što se ne radi na pokretnoj traci, već je za svaku konfiguraciju koja se sklapa, od prve do poslednje komponente, zadužen po jedan visoko kvalifikovani tehničar, koji ima potpuni uvid u eventualne probleme. Svaki sklopljeni kompjuter prvih 24 časa svog "života" provodi pod "torturom" softverskih testova, a pogon napušta tek ako funkcioniše savršeno. Najzad, Dell nastoji da nastupa prema kupcu direktno, bez posrednika, čime se eliminiše trgovačka marža. Razgranata mreža Dell-ovih podružnica obezbeđuje stručnu i brzu tehničku pomoć, kao i ekspeditivno servisiranje.

Ciljna grupa Dell korporacije su prvenstveno mreže i veliki poslovni sistemi. U Americi je, recimo, njihovim sistemima opremljeno sedam od osam najvećih proizvođača automobila, četiri od pet najvećih softverskih kompanija, ili sedam od devet najvećih avio kompanija.

OptiPlex GXpro 200

Konfiguracija koju smo dobili na test predstavlja sam vrh u domenu profesionalnih radnih stanica - bazirana je na Pentium Pro procesoru koji radi na 200 MHz. Reč je o sistemu zaista otvorene arhitekture, koji se po želji kupca može isporučiti sa brojnim modifikacijama.

Osnovna konfiguracija sadrži 32 MB kvalitetne ECC EDO memorije, S3 Trio 64 V+ grafičku kartu, Quantum Fireball disk od 2 GB i CD-ROM Sony 311 (8x). Na matičnoj ploči su integrisani Sound Blaster Vibra 16S zvučna karta, mrežna karta firme 3Com, kao i Adaptec 2940 Ultra Wide SCSI kontroler. Posebnu zanimljivost predstavlja definitivna orijentacija Dell-a na novi a:drive (o njemu smo pisali u 24. broju našeg časopisa), koji je montiran na flopi konektor matične ploče, umesto obične disk jedinice od 3.5 inča (model koji smo mi testirali priključivao se na IDEkontroler). Uređaj je butabilan, a ravnopravno može da prima klasične diskete od 1.44 MB, kao i nove diskete LS-120 od 120 MB, koje čita i piše brzinom od oko 150 KB/s. Matična ploča je zasnovana na praktično jedinom postojećem setu čipova za Pentium Pro, Intel-ovom 440 FX, poznatom i kao Natoma. DIMM slotovi za memoriju vas mogu u prvi mah navesti na pomisao o korišćenju SDRAM-a, ali ograničenja seta čipova to, na žalost, ne dozvoljavaju. Svejedno, ECC EDO memorija koju Dell ugrađuje je veoma kvalitetna i obezbeđuje savršenu stabilnost ove konfiguracije.

Kao opcije koje se posebno doplaćuju, predviđeno je dodavanje drugog procesora (dual Pentium Pro), ugradnja vrhunske Matrox Millenium grafičke karte, širenje memorije do 512 MB, kao i zamena hard diska većim, bilo u EIDE ili SCSI varijanti.

Uz računar je stigao izvanredan 17-inčni Nokia monitor sa Dell-ovom maskom (takođe prvi Nokia model koji smo uopšte imali priliu da vidimo) u koji je ugrađen Trinitron ekran. Možda se nekima neće dopasti dve karakteristične Trinitron štrafte na ekranu, ali verujemo da će vas oštrina i stabilnost slike, kontrast i punoća boja brzo navesti da na tu tehnološku neminovnost potpuno zaboravite (uostalom, pitajte bilo kog vlasnika Sony monitora da li uopšte primećuje te "pruge"). Kao što je to već običaj na svim novim modelima, parametri slike se podešavaju preko on-screen menija, a regulacija horizontalne i vertikalne pozicije i veličine slike je automatska (mada i tu možete da vršite naknadne intervencije).

Pogled ispod poklopca

Teza da dizajn prodaje proizvod važi čak i na tržištu vrhunske tehnologije. Optiplex desktop kućišta, koja se koriste za celu lepezu Dell-ovih konfiguracija (izuzev servera), predstavljaju spoj jednostavnosti, estetske dopadljivosti, funkcionalnosti i dobrog promišljanja rasporeda komponenti. Iako se radi o desktop kušištu, ono se postavljanjem na odgovarajuće ležište može uspraviti i tako "postati" tower. Posedovanje ovakvo organizovanog i opremljenog kućišta lišava vas brige da li će ispravljač davati stabilan napon pojedinim komponentama, ili da li će procesor imati adekvatno hlađenje.

Iako je kućište po dimenzijama relativno malo, komponentama se pristupa izuzetno lako. Poklopac se podiže polukružno unapred, pritiskom na dva dugmeta sa strane. Ispod poklopca, sa desne strane, je ispravljač, koji se sličnom sklopkom oslobađa iz ležišta i otklanja u stranu, kako bi se lakše pristupalo procesoru i memoriji. Kartice se nalaze na specijalnom nosaču koji se oslobađa sa jednakom lakoćom kao ispravljač, tako da se može privremeno izvaditi iz kućišta radi lakše montaže dodatnih kartica. Kada su sve komponente otklonjene u stranu, pristup ležištima za diskove je potpuno slobodan. Sve u svemu, u celoj mehaničkoj konstrukciji otkrili smo samo tri šrafa koji su, uz sve to, veoma pristupačni.

Matična ploča je interesantna: neobičnog je oblika, vrlo izdužena, tako da se prostire duž cele zadnje ivice kućišta. Po obliku je bliža ATX formatu, s obzirom da su portovi (serijski, paralelni, i mrežni) zalemljeni direktno na ploču, a miš i tastatura se priključuju korišćenjem PS/2 konektora. Mrežno povezivanje rešeno je preko USB konektora. Hlađenje procesora je beskompromisno: sa zadnje strane kućišta, neposredno iza neke vrste vazdušnog tunela koje čine komponente oko procesora, montiran je jak ventilator, što je rešenje veoma slično onome koje je primenjeno u ATX kućištima (iako ne isto). Taster za uključivanje računara je soft touch, poput ATX-a. BIOS spada u najnoviju generaciju i obuhvata funkcije za kontrolu temperature procesora - u zavisnosti od situacije, upozoriće vas na pregrevanje ili čak isključiti računar da ne bi došlo do ozbiljnijeg oštećenja.

Operativni sistem i softver

Dell fabrički instalira operativni sistem i nudi izbor između DOS-a i Windows-a 3.11, Windows-a 95 ili Windows-a NT 4.0. Uz sve se izporučuje i pregršt disketa sa drajverima za sve uređaje i Dell-ov poseban softver za dijagnostiku i podešavanje kofiguracije. Test konfiguracija je stigla sa NT-om, kome je dodat Microsoft Office paket. Sistem stiže potpuno konfigurisan, tako da se može vrlo lako povezati u mrežu - treba samo da unesete lokalne parametre vezane za vaš server i radnu grupu.

Mada nemamo nikakvih zamerki na ponašanje, brzinu i stabilnost instaliranog softvera, iznenadilo nas je ne-funkcionisanje standardnih Ziff-Davis benchmark testova. Pošto Dell ne dozvoljava nikakve radikalnije zahvate nad već instaliranim operativnim sistemom bez nadzora osoblja, nismo imali mogućnosti da ove testove sprovedemo u potpunosti, tako da ćete ostati uskraćeni za egzaktne komparativne podatke o performansama sistema.

Dobićete i nekoliko stotina strana raznih knjiga i knjižica uputstava (dobijate, recimo, i nešto što obično ne dobijate od domaćih trgovaca hardverom - knjižicu za CD-ROM), od kojih je najopširnije uputstvo za rad sa mrežom. Dakle, po pitanju prateće dokumentacije, nema zime.

Završni utisci

Dell Optiplex GXpro 200 je izuzetno moćna radna stanica, koja sa lakoćom i uz maksimalnu efikasnost može da obavlja praktično bilo koji posao koji biste poželeli da poverite računaru. Pentium Pro, nakon pojave Pentium-a II, možda i nije najmoćniji procesor na tržištu, ali ga izuzetna snaga još uvek čini jednim od najboljih izbora na polju 3D grafike i renderinga, kao i CAD/CAM aplikacija. Kada uzmemo u obzir i sjajnu sliku 17" inčnog Nokia monitora, komplimenti upućeni ovoj konfiguraciji dobijaju na težini - možda bismo je samo dopunili jačom Matrox Millenium grafičkom karticom. Jednom rečju, prvi susret sa Dell-om uverio nas je da ova firma, čak i na našem tržištu, svoj posao shvata veoma ozbiljno.

Korisna adresa

Tridon, Bulevar M. Pupina 111, Novi Beograd, tel. 011 / 134-673, 143-934

SLEDEĆI TEKST U PC #27
nopreview
Devet puteva do Interneta
Pavle Peković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter