GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #27 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Naš septembarski CD
Vlada Ćalić
Uz "PC #27" dobili ste CD sa demo verzijom Intranetware-a. Vlada Ćalić piše o njenim mogućnostima.
- PC #27 (Septembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Naš septembarski CD

Uz ovaj broj "PC"-ja dobili ste paket koji se prevashodno koristi u mrežama manjih preduzeća, gde se rad bazira na jednom serveru. Paket se mnogo ne razlikuje od pune verzije Intranetware-a: za mnogo manje novca dobijate kompletno rešenje, kako za lokalne mreže i intranet, tako i za uključivanje u Internet. Podjednako je zanimljiv kako za unapređenje već postojeće mreže bazirane na Netware 3.1x serverima, tako i za potpuno nove instalacije.

Za sve administratore

Već na prvi pogled je primetan trud Novell-ovog razvojnog tima da pojednostavi proces instalacije i administriranja mreže. Malim preduzećima se često ne isplati da zaposle iskusnog administratora, pa se za te poslove obučavaju postojeći kadrovi. Zato je postupak instalacije paketa Intranetware for Small Business praktično automatski: ako koristite savremeni hardver, veći deo posla će biti završen uz samo par pitanja. Na vama je samo da izaberete komponente sistema koje želite da instalirate.

Za kasnije administriranje koristi se Netware Administrator (NWADMIN), ali prava novost je njegova pojednostavljena verzija pod imenom Netware Easy Management Tool (NEAT). U pitanju je alatka za brzo i jednostavno obavljanje svakodnevnih poslova kao što su dodavanje korisnika i grupa, podešavanje prava, definisanja aplikacija koje će se pojaviti u prozoru programa Netware Application Launcher i slično.

Od velikog značaja je i paket 32-bitnih klijenata za sve podržane operativne sisteme, koji donose daleko bolje performanse pri radu sa mrežom; ovo se naročito odnosi na DOS klijente. Standardni NETX i VLM klijenti su zauzimali previše DOS memorije, a nisu omogućavali keširanje, što je pored sporijeg rada donosilo i veće opterećenje mreže. 32-bitni klijenti za DOS zauzimaju samo 4 KB DOS memorije, dok se za sve ostalo koristi extended memorija što, uz keširanje, obezbeđuje daleko brži rad. Ako u svojoj mreži i dalje imate DOS i Windows 3.1x stanice, iskoristite priliku i odmah pređite na nove klijente; bićete prijatno iznenađeni performansama "starih" računara. Novi klijenti podržavaju i TCP/IP protokol, a za kompatibilnosti ne morate da brinete - koriste se Netware 4.x drajveri za mrežne kartice.

TCP/IP je stigao

Pominjanjem TCP/IP protokola dolazimo i do najvažnije osobine Intranetware-a: sjajno je prilagođen Internet standardima, pa podržava DNS, DHCP i bootp server, rutiranje i uključuje Web servera. Više detalja o ovim servisima možete da pročitate u prethodnom tekstu (maj 1997) - ovde ćemo samo reći da su svi ti servisi sastavni deo paketa Intranetware for Small Business.

Intranetware ipak nije opremljen kao neke verzije Unix-a: nedostaju mu servisi vezani za Internet mail. Novell-ovo rešenje za elektronsku poštu zove se GroupWise, ali je to odvojen paket koji spada u kategoriju groupware proizvoda. Ovaj nedostatak bi uskoro mogao biti ispravljen: u saradnji sa Netscape-om, Novell je osnovao kompaniju Novonyx, koja će portovati Netscape-ove Internet server aplikacija na Intranetware platformu. Uskoro će Intranetware administratori moći da računaju na Web servere Enterprise i FastTrack i izvanredni mail server Messenger.

U domenu dokumentacije, Novell je prešao na HTML, što možemo samo da pozdravimo. Svako ko je radio sa Netware-om zna koliko je Novell-ova dokumentacija opsežna i detaljna, a prelazak na Web browser će rešiti administratore muka pri praćenju dokumentacije. Uz Intranetware for Small Business dobija se i Netscape Navigator 3.0, koji je postao standardni deo klijent sekcije paketa.

Connect

Od savremenog mrežnog operativnog sistema se očekuje da pruži kompletno rešenje za umrežavanje putem telefonskih linija. Novell-ovo rešenje, Netware Connect, nije novo na tržištu, ali je tek u ovom paketu postalo deo osnovnog operativnog sistema. Connect pre svega nudi povezivanje u lokalnu Netware mrežu putem sopstvenog protokola; iako nije standardno rešenje, Novell-ov protokol je dobro dokumentovan i široko poznat, pa je podržan i u 32-bitnim verzijama Windows-a. Connect podržava i de-facto standard za udaljeno povezivanje, PPP: može da obavlja ulogu PPP dial-up servera, ali i da bude PPP dial-up klijent, čime se omogućava povezivanje cele mreže na Internet. Ova osobina Connect-a se odlično pokazala u praksi i jedinu zamerku koju možemo da iznesemo je relativno složenija konfiguracija. Ipak, ako detaljno proučite dokumentaciju, nećete imati problema.

Jedna od komponenti Connect-a je NASI server, koji omogućava deljenje modema kroz mrežu. NASI je široko rasprotranjen i podržan sistem, pa ga direktno podržava veliki broj komunikacionih programa, među kojima su najpoznatiji Procomm Plus for Windows i PC Anywhere. Korisnici ostalih programa mogu da koriste NASI klijent koji će mapirati nepostojeće lokalne portove na NASI server. Verzija NASI klijenta koju smo dobili u paketu podržava TAPI za 32-bitne verzije Windows-a: NASI modem se instalira u sistem kao bilo koji modem i omogućava korišćenje svih TAPI aplikacija što, verovali ili ne, uključuje i Dial-Up Networking. Neki faks programi takođe funkcionišu, ali oni nisu direktno podržani NASI klijentima, pa Novell preporučuje korišćenje posvećenih faks server paketa.

Ako imate potrebu za savremenim mrežnim operativnim sistemom, obavezno isprobajte ovaj paket. Ako imate Netware 3.1x server, verujemo da ćete se veoma brzo odlučiti na upgrade. Ako planirate uvođenje intraneta, uverićete se da je ovaj paket sjajna alternativa NT-u koji dominira domaćim tržištem intranet servera. A ako vam je potreban brz fajl i printer server, Novell-ov paket je nenadmašan kada su u pitanju performanse i mogućnosti...

Korisna adresa

Amber Software, Jevrejska 23, 21000 Novi Sad, tel. 021/25-225

SLEDEĆI TEKST U PC #27
nopreview
Objektno ćaskanje
Nebojša Stefanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter