GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #27 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Za moderne devojke
Ana Mijušković
Šta se događa kada žene krstare Internetom? Ana Mijušković se oprobala u toj ulozi...
- PC #27 (Septembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za moderne devojke

Do skora su se predstavnice ženskog roda na mreži osećale usamljeno i zbunjeno: neke su koristile muška korisnička imena da bi izbegle maltretiranja uspaljenih hakera. Više nije tako: World Wide Web je omogućio da devojke kreiraju sopstveni prostor i da uživaju na sajtovima koji su za njih kreirani. Za ovu priliku pripremili smo kratak pregled sajtova na kojima ima od svega po malo i ničega previše, tj. koji najviše liče na bolje ženske časopise.

Za apsolutne početnice

Ako ste novi na mreži, prva obavezna stanica na vašem putovanju je Cybergrrl Webstation (www.cybergrrl.com). To je mesto na kome ćete naći sva neophodna uputstva za uspešno snalaženje na "mreži svih mreža". Cybergrrl Cyberclass pruža detaljna objašnjenja svih osnovnih Internet pojmova i termina, ukazuje na mogućnosti koje Internet pruža, opisuje servise koji su na raspolaganju. Pored toga, Cybergrrl Webstation će pomoći da pronađete sajtove koje biste želeli da posetite, kao i da se povežete sa korisnicima koji imaju ista ili slična interesovanja kao i vi. Ovaj Web sajt nudi i vrlo zanimljiv sadržaj u vidu intervjua i članaka o svemu što bi bilo zanimljivo ženskom rodu. Tu su i Cybergrrl strip, vodič za otkrivanje najzanimljivijih knjiga za žene, kao i konkurs za najzanimljiviju priču o putovanju.

Nešto opširniji i sadržajniji je The Friendly Grrrls Guide to the Internet (www.youth.nsw.gov.au/rob.upload/friendly/index.html). Ovde ćete naći sve za uspešan početak surfovanja: spisak opreme neophodne za povezivanje na mrežu, lista najbolje osmišljenih sajtova, knjiga i elektronskih magazina (e-zines), muzičkih, modnih, tračerskih i sajtova sa najzanimljivijim igrama. Autori ovog simpatičnog sajta su se zaista potrudili da kroz zanimljiv sadržaj ohrabre lepši pol da iskoristi sve mogućnosti koje Internet pruža svojim korisnicima i dokaže da mreža više nije isključivo muško carstvo.

Ženske priče

Amazon City (www.amazoncity.com) je prvi grad za žene na Internetu. Autori su u startu rešili da naprave nešto što će se razlikovati od običnih direktorijuma sa spiskovima zanimljivih adresa ili sajtova. Amazon City je pravi grad (sa ulicama!) koji obuhvata razne životne teme i probleme. U njemu ćete naći biblioteke, časopise, muzeje, korisne informacije, liste slobodnih radnih mesta za žene, Amazon City Cafe, online kupovinu, mailing liste, grupe za diskusije... Amazon City posebno podržava neprofitne organizacije i biznis kojim se bave žene, pa nudi usluge predstavljanja širem ženskom auditorijumu.

WWWomen (www.wwwomen.com) je vrlo sadržajan i prilično dobro ažuriran sajt za pretraživanje ženskih tema. Za formiranje i sortiranje liste je zadužena grupa kompetentnih surferki koje svaki sajt posvećen ženama najpre dobro prouče, pa ga tek onda eventualno uvrste na listu. WWWomen se bavi istraživanjem svih sajtova koji bi mogli biti zanimljivi za žene, od onih posvećenih odgajanju dece i trudnoći, do sajtova o ljudskim pravima i slobodama, karijeri i religiji. Podržavajući žene i njihova interesovanja. Autori sajta ulažu konstantan trud u pronalaženje, ocenjevanje, održavanje i organizaciju prostora: za razliku od lista koje nastaju automatski, uz pomoć mašina za pretraživanje, ovaj sajt je "prečišćen" i na njemu nećete naći irelevantne ili nevažeće linkove, što vam omogućava da do odredišta stignete brzo i bez lutanja. Ako niste sigurni šta tražite, probajte sa organizovanom turom po ovom sajtu - ume da bude zanimljivo. I ovde ćete, naravno, naći online šoping, novosti, chat i obavezan upitnik, koji vredi popuniti.

Women`s Wire (www.women.com) je jedan od najpopularnijih ženskih sajtova koji vam toplo preporučujem. Interaktivna publikacija je skoncentrisana na ženska interesovanja i na jedinstven i originalan način predstavlja novosti, zabavu, live chats, interaktivne kvizove... Women`s Wire mesečno poseti preko pola miliona surferki! Sajt je podeljen u sedam grupa: News, Style, Work, Body, Buzz, Cash i Shop. Svaki od segmenata na svojstven i šarmantan način nudi dobro osmišljen splet članaka, foruma, linkova, saveta, portreta i relevantnih izveštaja o tekućim zbivanjima i događajima. Najviše mi se dopalo što, za razliku od ostalih sajtova posvećenih lepšem polu, Women`s Wire ne naglašava feminističku notu. Možda bi čak mogao da posluži kao model za dobar ženski časopis: na njemu ćete naći (skoro) sve što bi moglo da vas zanima, od kompjutera, cveća, dece, modnih trendova, dijeta, tračeva, testova, do horoskopa. Nedostaju samo ukrštene reči.

Beatrice`s Webguide (www.bguide.com) je jedan od novijih sajtova, nastao u saradnji sa Yahoo!-om.Omogućava brzo i efikasno pronalaženje uzbudljivih i informativnih sadržaja. Sajt nudi pregled korisnih i značajnih sajtova svrstanih u dvadeset kategorija, kao i linkove do relevantnih sadržaja na Women`s Wire i Yahoo!. Svaka kategorija ima Top 3 listu sajtova, s dodatkom 5 More koje bi zaista vredelo posetiti. Tu je i B`s Fab Finds, koji upućuje na mnoge praktične sajtove.

Interesane su i adrese: www.womenconnect.com, www.wowwomen.com, www. yoyoweb.com/wospace, www.womenzone.com, www.femina.com, www. webgrrls.com/... Na prvi pogled će vam se neki od ovih sajtova možda učiniti nezanimljivim, pošto ne donose Bog zna kakvo grafičko rešenje, ali su zato bogati interesantnim i zabavnim informacijama.

Za tinejdžerke

Geekgirl (www.geekgirl.com.au) je "sajberfeministički hyperzine" u kome ćete naći intervjue sa multimedijalnim she-rojima, kao i veliku kolekciju zanimljivih priča i slika. Do sada je izašlo deset brojeva časopisa, a svaki ima dominantnu temu, otkačeno je dizajniran i vrlo šaren. Pored magazina, Geekgirl nudi i pet zanimljivih segmenata: arts, sites, bytes, features i creatures. Ovde ćete naći i link do The Friendly Grrrls Guide to the Internet.

gURL (www.itp.tsoa.nyu.edu/~gURL) sajt je namenjen prvenstveno tinejdžerkama. Osnovna ideja je da pruži devojkama nešto više od ograničenog dometa većine medija koji se bave tinejdžerskim temama. Ovde ćete naći vrlo otvorene diskusije o iskustvima mladih žena - uz dozu dobrog humora, možete se slobodno suočiti sa emotivnim problemima, problemima seksualnosti, telesnog izgleda itd. Autorke kažu da vam se sajt neće dopasti ako niste spremni da otvoreno govorite o ovim temama.

Her Interactive (tm) (www.her-online.com) je multimedijalni svet za devojke, kreiran da bi kroz zabavne, poučne i informativne sadržaje zainteresovao mlađe predstavnice lepšeg pola da istražuju lepote kompjuterske tehnologije. Lajtmotiv ovog sajta je Sure She Can - misiju je počeo 1995. godine, predstavljanjem igre McKenzie & Co, smatrajući da i devojke imaju pravo da računare koriste za dobru zabavu.Kao što vidite, mogućnosti i izvori informacija i zabave su skoro neograničeni. Potrebno je malo dobre volje i puuuuno vremena. Srećno surfovanje!

SLEDEĆI TEKST U PC #27
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter