GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #214 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #214 (Oktobar 2014)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Toliko gledate u njega da ste prestali da ga primećujete. Da, vaš monitor, deo konfiguracije koji već godinama ne napreduje, pa smo čak i mi prethodnih sezona preskakali velike preglede tržišta monitora, jer se na njemu još od pada cena full HD ekrana ne dešava praktično ništa. Sada su se stvari uzburkale - uskoro će pred vama biti veći panel sa (mnogo) više tačaka

Već nekoliko puta su me prijatelji pitali kako to da posle toliko godina celodnevnog gledanja u ekran i dalje ne nosim naočare - nekako deluje nepravedno. Jedan od razloga je možda i to što mi nikada nije bilo žao da potrošim novac na dobar monitor. Definicija "dobrog monitora" se, naravno, stalno menjala - kada sam pre par godina pogledao sliku sa kolor monitora mog BBC B računara, uhvatila me je muka od razlivenih slova i drhtanja slike; dobro, možda je katodna cev s vremenom "malo" popustila, ali teško je i opisati šta se nekad smatralo "profesionalnim monitorom". Posle je došao VGA standard kojim hitno treba zameniti Hercules, pa onda Wyse WY700 koji je, sa svojom velikom dijagonalom (15 inča) i ogromnom rezolucijom (1280*800), postao san svakoga ko se bavi DTP-om ili CAD-om. Monitori su dalje rasli, pa smo 1996. za PC Press kupili 21-inčni MAG 21F koji je bukvalno napunio čitavu sobu (dobro, bila je to prilično mala soba), ali je zato dostigao režim 1600*1200, koji valjda ni jedna grafička kartica u Srbiji tada nije podržavala. Onda se trend rasta dimenzija preokrenuo: monitori su najpre postali malo tanji, a onda je katodna cev "otišla u penziju". Stigli su (u početku preskupi) TFT monitori, uživali smo u neuporedivo boljoj slici, ali i dobili svoje stolove nazad, pošto monitor nije više zauzimao čitavu radnu površinu. Od pre nekoliko godina prostor na stolu ponovo postaje tesan jer monitori opet postaju sve veći - srećom uglavnom samo njihova širina - a javlja se i moda (ili potreba?) za korišćenjem više monitora. Sve češće viđam konfiguracije sa četiri ili pet monitora, mada meni dva i dalje deluju kao prava mera.

Posle sveopšteg prihvatanja full HD standarda nije bilo bitnijih novosti, ali su inovacije očito pripremane u pozadini, da bi ovih dana preplavile svet. Monitori su počeli da se krive na razne strane, što veoma atraktivno izgleda ali je pitanje koliko je korisno, a rezolucija je počela da raste, što je uvek korisno - više tačaka donosi sliku prijatniju za gledanje, ali i povećanje produktivnosti kroz mogućnost da vidite veći deo teksta, slike, tabele ili source koda koji pišete. Ne treba pasti u zamku pa zbog veće rezolucije usitniti tekst - da, on će i dalje biti kristalno jasan, ali zašto biste naprezali oči? Monitor velike rezolucije će vas navesti da instalirate Windows 8.1 koji se odlično snalazi sa svim skaliranjima teksta, pa onda i da unapredite grafičku karticu. A iskustvo kaže da se nije lako zaustaviti kad već odlučite da nešto promenite. Na sledećim stranama videćete i nagoveštaj ubrzanja koje donosi Intel-ova Haswell-E platforma, a s njom i DDR4 memorija... Potrajaće par meseci dok sve te lepe stvari ne dođu i u naše prodavnice, pa počnite na vreme da planirate novogodišnju kupovinu!

SLEDEĆI TEKST U PC #214
preview
Klikni i saznaj
Jovana Vukić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter