GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #217 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #217 (Januar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Na kraju godine u kojoj su stvari u svetu postajale sve ozbiljnije a računarska oprema i gadžeti sve neozbiljniji, ostaje da se zapitamo da li su kompjuterski giganti ostali bez dobrih ideja, ili zapravo imaju previše dobrih ideja, a mi korisnici samo nemamo dovoljno volje - i potrebe - da učimo nove stvari? Nadu za novi uzlet donose sve brojniji 4k monitori, ali i izazovi virtuelne realnosti

Ako sedite ispred PC-ja koji je star tri ili četiri godine i ne razmišljate o kupovini novog jer vam je, jednostavno rečeno, postojeći računar dovoljno dobar... ne brinite, niste jedini. I u danima kada je kriza bila mnogo žešća ljudi su češće obnavljali računare, pre svega zato što su videli stvari koje nova generacija opreme može da uradi, ali i zbog toga što im se nije slušalo beskonačno čangrljanje diska starog kompjutera koji ne može da drži korak sa novim softverom. Otkad se, suprotno Murovom zakonu, rast frekvencije procesora usporio a poslovni softver dostigao zrelost, potreba za zamenom hardvera je sve manja, pa se novac koji je nekad trošen na povećanje produktivnosti sada preusmerava u nove mobilne telefone, tablete, pametne satove i druge šarene gadžete koji su obeležili 2014. godinu.

Atraktivni 4k televizori i monitori zahtevaju promenu hardvera, ali ih veliki deo kupaca ne gleda kao nešto prioritetno - da, slika je lepša, sa više detalja, ali je full HD i dalje sasvim dovoljan i za posao i za zabavu. Osim toga, 4k monitor dobija pun smisao kada dijagonala dostigne 32", a onda na stolu imate glomaznu i tešku spravu, koja će vas dimenzijama (srećom, ne i debljinom) podsetiti na CRT monitore kojih smo se tako rado otarasili. Nadu da će se stvari promeniti donela je Oculus Rift kaciga koju smo testirali ovog meseca - pokazalo se da je i maksimalno konfigurisani računar s dve GTX970 grafičke kartice u SLI režimu dovoljan tek za medium-high nivo grafike. A kad stavite ovako nešto na glavu, verujte mi, želećete da grafika bude što brža i što bolja - doživljaj je neopisiv. Kacige poput ove će, naravno, biti najpre korišćene u igrama, ali virtuelna realnost ima i niz drugih, možda još zanimljivijih primena; kada na nekom sajmu budete videli neke od njih, prosto ćete morati da nešto slično imate i kod kuće. A onda će biti neophodan i značajno jači računar - eto nama novih, zanimljivih tema za narednu godinu.

O novim temama pisaćemo (i) na nov način - vreme je da naši časopisi, PC, connect i Business & IT, dobiju kvalitetna interaktivna izdanja u kojima ćete uživati na svojim tabletima. Već u prvim nedeljama januara bićete u prilici da sa Apple Store-a preuzmete PC PRESS aplikaciju koja će omogućiti čitanje kompletnih časopisa na iPad-u, uz kupovinu izdanja na Apple Store-u ili direktno preko našeg Web sajta. Narednih meseci naša izdanja će postati dostupna na Android, Windows Mobile i drugim platformama, što će nam omogućiti da dođemo do većeg broja čitalaca u zemlji i svetu. Nećemo, naravno, zanemariti papirno izdanje, ali ćemo se truditi da na tabletima ponudimo čitaocima i dodatne interaktivne sadržaje, a našim pretplatnicima ćemo obezbediti pristup tekstu u svim formama. Neka to bude dobar uvod u druga lepa iznenađenja koja pripremamo za 2015.

Srećan Božić i Nova godina!

SLEDEĆI TEKST U PC #217
preview
Sačuvati privatnost
Jovana Vukić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter