GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #223 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #223 (Jul/Avgust 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

U vašem systray-u se pojavio stilizovani prozor koji vam pruža priliku da "rezervišete" Windows 10, koji će zvanično izaći 29. jula. Za razliku od ranijih verzija operativnog sistema koje je trebalo platiti, Windows 10 ćete dobiti besplatno, uz maglovito obećanje da će na taj način stizati i naredne verzije, koje neće biti obeležavane posebnim brojevima. Šta se to dešava s Windows-om?

Besplatni operativni sistem koji još treba i "rezervisati" - iako je jasno da rezervacija nema smisla, pošto samo download-ujete fajl - govori da je Microsoft-u veoma stalo da što više korisnika odmah instalira Windows 10. U nekom drugom scenariju to bi značilo da se u Redmondu boje konkurencije, ali konkurencije nema. Prema Gartner-ovom istraživanju iz marta 2015, Windows se trenutno "vrti" na 91.1% desktop i laptop računara, Mac OS drži 7.4% tržišta dok je za Linux ostalo svega 1.5%. Pa ipak, Windows 10 ima ozbiljnu konkurenciju iz samog Microsoft-a: 58% računara radi pod Windows-om 7, 16% pod XP-om dok je svega 11% korisnika prešlo na 8.1. Takva situacija otežava održavanje i ugrožava bezbednost čitave populacije, pa je Microsoft učinio sve što je mogao da bi nagovorio korisnike da pređu na "desetku". Do te mere da je ponudio Windows 10... pa... gotovo besplatno.

Diskusija o besplatnom Windows-u 10 se tokom prethodne godine usijala, pre svega zbog kontraverznih informacija iz samog Microsoft-a. Pre nekoliko dana čuli smo da će svi koji se prijave za testiranje radnih verzija sledećeg Windows-a moći besplatno da koriste i finalnu verziju, ali koristiti licencu nije baš isto što i posedovati licencu. Windows 10 će se kod korisnika koji su ranije imali piratovanu "sedmicu" ili "osmicu" uspešno instalirati i kasnije normalno update-ovati, ali ako prethodni Windows nije bio legalan u zakonskom smislu, neće biti ni novi - račun na papiru je ključan kod eventualnih kontrola u firmama.

Legalni korisnici neće imati dodatnih troškova, ali i vreme potrebno za instalaciju i upoznavanje softvera nešto košta, pa se uvek zapitamo da li se taj trud isplati. Kad god se promoviše nova verzija nekog softvera, reklamna mašinerija objašnjava njene prednosti u odnosu na prethodnu, kritikujući tu staru verziju kao da ju je pravila ljuta konkurencija, a ne isti timovi. Kada se zvezdana prašina slegne, ispostavi se da je novi softver doneo svega par zaista bitnih novosti i napravio poneki problem. Recimo, za ključnu novost Windows-a 8 smatram File History, backup softver koji konačno radi onako kako backup treba da radi, a što se ostalih aduta tiče, a pre svega Modern UI ekrana i nemogućnosti da se potpuno isključi UAC... više bih voleo da ih nisu ni uvodili. Slična će priča biti verovatno i za "desetkom", o čijim ćete adutima čitati na sledećim stranicama.

I, najzad, da li da 29. jula instalirate Windows 10? Preporučio bih da ne žurite - probne verzije su jedno, a finalna je ipak nešto drugo. Nema razloga da letnji odmor trošite na prilagođavanje operativnog sistema, ali će vam s druge strane taj operativni sistem itekako pomoći da budete produktivniji u jesenjim mesecima, kada se najviše radi. Najzad, zašto da se vi mučite kad mi to radimo umesto vas - "PC" i connect doduše ne izlaze u avgustu, ali ćemo za to vreme detaljno testirati novi Windows i obavestiti vas o rezultatima i finalnim preporukama u prvom jesenjem broju. Vidimo se 1. septembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #223
preview
Tri kao ni jedan
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter