GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #30 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #30 (Decembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Taman ste instalirali modem, Internet Explorer 4 i MIRC, naučili da podesite Dial Up Networking i počeli da uživate u lepotama Interneta, kada se na sceni pojavljuje sledeća generacija komunikacija: elektronsku poštu i omiljene Web strane više nećete pregledati samo iz udobnosti svoje kancelarije ili sobe, već ćete biti on-line ma gde se nalazili, koristeći notebook računar i GSM telefon. Te lepote su postale dostupne zahvaljujući činjenici da je Mobtel, trenutno jedini GSM operater u Srbiji, počeo da pruža usluge prenosa podataka i faksa. Slična usluga je raspoloživa i u Crnoj Gori.

Prateći važan trend mobilnih komunikacija, u ovom broju "PC"-ja objavljujemo megatest GSM telefona - na domaćem tržištu su prisutni takoreći svi značajniji svetski proizvođači, ponuda je vrlo raznovrsna, pa se nadamo da će test pomoći da izaberete uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Da ne biste pomislili da vas u sledećim brojevima "PC"-ja očekuju testovi Pajera i Plavuša, obratili smo posebnu pažnju na aspekte mobilne telefonije od značaja za povezivanje sa računarom i prenos podataka. Videćete da ova tehnologija funkcioniše, ali da tek treba da preleži "dečije bolesti": svaki proizvođač stavlja različite konektore, softver zahteva pažljivo konfigurisanje, brzina je ograničena na 9600 bps, veze se ne uspostavljaju baš svaki put, broj korisnika je mali, impuls je skup kao vrisak... ali, šta je tu novo? Slično je bilo i sa prvim modemima, pa su oni za nekoliko godina izrasli u neophodni i veoma funkcionalni dodatak svakog PC-ja. Ne sumnjam da će za godinu ili dve mobilni računar mnogo moćniji od današnjeg Nokia Communicator-a moći da se stavi u džep. Zanima me samo kako će rešiti pitanje tastature.

Pošto i pored svih "mobilnih novotarija" većinu korisnog posla i dalje obavljamo sedeći ispred klasične tastature, ovaj broj posvećujemo novom hardveru i softveru: posebno vam skrećem pažnju na vest o upravo promovisanom lokalizovanom paketu Office 97, prikaze ASUS ploče i AGP kartice zasnovane na NVidia Riva 128 čipu, test numeričkih aspekata savremenih procesora, prvi pogled na Corel 8 odnosno Max 2, prikaz VisualAge for Smalltalk (koji ćete sledećeg meseca dobiti uz "PC", kao poklon firme SBS) i, ako želite da se razonodite, šetnju Web stranama sa interaktivnim romanima. Uživajte i u obilju komercijalnih informacija, zbog kojih je ovaj broj "porastao" na 168 strana i... vidimo se pred Novu godinu.

SLEDEĆI TEKST U PC #30
nopreview
Temperamentni mališa
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Levi9

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter