GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #30 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Svet na dlanu
Milan Bašić
Reuters je razvio jednu od najmoćnijih globalnih baza podataka namenjenih poslovnom svetu.
- PC #30 (Decembar 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Svet na dlanu

Sa osmehom na licu dočekao nas je u prostorijama beogradskog odeljenja najveće i najpoznatije informativne agencije, administrativni menadžer gospodin Miodrag Arsić:"Još od vremena kada je, pre 145 godina, osnovan Reuters, za nas je najvažnija pouzdanost informacija i mogućnost da se u pravom trenutku nađu tamo gde su najpotrebnije - kod korisnika naših usluga".

Glavni predmet naše posete je Reuters Business Briefing, globalna baza podataka namenjena poslovnom svetu, koju karakterišu najsvežije informacije i dostupnost sa svake tačke na našoj plenati gde postoje barem minimalni uslovi za uspostavljanje elektronske komunikacije.

Dobro, reći ćete, ali Reuters je novinska agencija - kakve ona veze ima sa poslovnim svetom? Ova agencija, verovali ili ne, bezmalo tri četvrtine svoje zarade ostvaruje prodajući informacije, softver, računare i komunikacionu opremu; manje od 10% godišnjeg prometa kompanije otpada na poslovanje okrenuto ka plasiranju vesti u medijima. U ovom poslovnom kolaču, negde između pomenutih krajnosti, nalazi se Reuters-ov sistem namenjen obradi berzanskih transkcija. Drugim rečima, Reuters Business Briefing je strateški i veoma moćan proizvod koji pruža šansu da dobro procenite situaciju i brzo reagujete, a to je u surovom svetu svetskog biznisa kvalitet čija se vrednost meri suvim zlatom.

"U stvaranju naše poslovne baze podataka učestvuje oko 4000 izvora, a u Reuters-ovoj centrali više od 100 ljudi kodiraju vesti koje se slivaju iz minuta u minut, kako bi omogućili lakše i brže pretraživanje po ključnim rečima", rekao nam je gospodin Dušan Jevtić, koji je beogradskom birou zadužen za prodaju informacionih proizvoda namenjenih poslovnom svetu.

Hronika modernog doba

Ovaj informacioni sistem je prava istorija sveta u poslednjih 10 godina: u Reuters Business Briefing informacionom sistemu naćićete neposredna svedočenja napisana žurnalističkim manirom, koji je Reuters osmislio još u vreme kada su vesti prenosila tri goluba pismonoše: jedan je održavao liniju, dok su druga dva služila kao backup.

Da biste koristili sistem, potreban je PC računar opremljen modemom (poslužiće čak i 386 sa 4 MB RAM-a i najmanje 7 MB prostora na disku) i operativni sistem iz Windows porodice. Reuters Business Briefing bazi može da se pristupi na dva načina: zvanjem najbližeg Reuters-ovog dial-up servera, kada vam je potreban poseban softver, ili posredstvom Interneta, kada koristite neki od standardnih browser-a.

Tokom testa u Redakciji ispostavilo se da su oba načina pristupa funkcionalna, mada je zvanje posebnog Reuters-ovog broja (u Beogradu) ipak pogodnije rešenje. Kako je politika kompanije da korisnik nikada ne sme da čeka na informaciju, već ona čeka njegov poziv, nema bezuspešnih pokušaja da se dobije veza. Potom se pristup serveru na kome je baza odvija preko Reuters-ovog satelitskog linka. Poseban softver koji dobijate u paketu sa pretplatom je prilagođen strukturi informacija, pa su odziv i lakoća rukovanja na najvišem nivou. Internet pristup je tu, bar smo takav utisak stekli, pre svega kao dopuna i rezervna opcija: koristićete ga kada nema druge mogućnosti.

Pomenuli smo već softverski paket Reuters Business Briefing. Dvostruki klik na ikonu sa desktop-a uvodi u svet informacija. Prosečni korisnik ovog programa je poslovni čovek, pa mu je računar samo jedan od alata u svakodnevnom radu. Zato su sve operacije jednostavne i logične, a mogućnosti da "zalutate" i ne pronađete pravu informaciju za minut ili dva gotovo da nema. Po uspostavljanju veze i proveri prava pristupa, korišćenjem samo šest tastera komandujete programom.

Brzo, tačno, jednostavno

Taster News Wires omogućava vam da pregledate sve Reuters-ove vesti podeljene u četiri grupe: ekonomske, političke, opšte i sportske. Tu je i alat za pretraživanje kojim možete da "suzite" bazu izborom jedne ili više kompanija, država, industrijskih grana, tema ili izvora informacija, a ceo posao se obavlja bez unosa sa tastature - u pravom duhu Windows-a sve vreme klikćete mišem po News Search Setup prozoru.

Opcija Quotes vas vodi u svet finansija, a podaci se stalno ažuriraju za preko 350000 kompanija širom sveta. Na ovom mestu naćićete i vrednosti akcija - prikupljene podatke kopirate u spreadsheet i tamo ih obrađujete. Foreign Exchange daje kurs gotovo bilo koje valute na svetu - sve vrednosti su u relaciji sa dolarom.

Preko 29000 kompanija ima u Reuters Business Briefing bazi podataka svoje profile sa svim relevatnim podacima. Ovaj svojevrsni "zdravstveni karton" omogućava vam da proverite bonitet poslovnog partnera ili firme u koju nameravate da investirate.

Čak i kratko vreme testiranja otkrilo nam je veličinu i korisnost Reuters Business Briefing-a, a jedino nam prostor ne dozvoljava da vam slikovito prikažemo do kakvih smo sve zanimljivih podataka došli za par sati. Posebno nas je impresionirala dubina i širina podataka: pokušajte da zamislite koliko se vesti, berzanskih informacija i poslovnih analiza sakupilo za deset godina. More je mala reč, okean je već bolja.

Na kraju prezentacije koja je prethodila testu u Redakciji, upitali smo naše domaćine o perspektivama i interesovanju domaćih poslovnih ljudi. Rekli su nam da kompanije i banke koje intenzivno rade sa svetom znaju da cene Reuters Business Briefing i da ga intenzivno koriste, ali vreme ove nove tehnologije kod nas tek dolazi.

Korisna adresa

Reuters Ltd, Vladimira Popovića 6, Novi Beograd, tel. 011/311-40-11

SLEDEĆI TEKST U PC #30
nopreview
Jezik za servere
Vladimir Marić


NativeTeams

Levi9

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter