GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #33 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Informacije na Sezamu
Dejan Ristanović
Sezam je, od svojih početaka, poklanjao značajnu pažnju distribuciji informacija - u početku uglavnom računarskih, a kasnije i mnogih drugih.
- PC #33 (Mart 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Informacije na Sezamu

sezam je, od svojih početaka, poklanjao značajnu pažnju distribuciji informacija – u početku uglavnom računarskih, a kasnije i mnogih drugih. Za te potrebe je na sistemu otvorena konferencija Novosti, koja i danas postoji: korisnici SezamaPro kroz nju prate servis računarskih vesti i svakog dana dobijaju po pedesetak kratkih tekstova o najvažnijim računarskim događanjima u svetu, kao i OdrazB, vesti radija B92 koje se bave političkim događajima u zemlji i njenom okruženju. Posebno je vredna činjenica da se stare vesti ne brišu, pa korisnici koji rade na nekom istraživanju lako mogu da provere kada se nešto desilo i na koji način je prokomentarisano.

Sve ove informacije pristupačne su isključivo iz konzolnog moda (telnet sezampro.yu), ali će se uskoro, izlaskom Sezamovog konferencijskog sistema na Web i promocijom Web korisničkog interfejsa, videti i kroz prozor Internet Explorer-a ili Netscape Communicator-a.

TV program

Razvoj Interneta omogućio je i druge vidove informisanja. Jedan od najpoznatijih su mail liste, posredstvom kojih u elektronske poštanske sandučiće zainteresovanih stižu sadržaji koji se javno ili interno distribuiraju. Od 1. novembra 1996. godine radi Sezamov TV servis u obliku mail liste na koju mogu da se pretplate svi zainteresovani korisnici Interneta u zemlji, pa čak i u svetu. Za korišćenje ovog servisa treba uneti podatke u formular www.sezampro.yu/infozan/tv/prijava.html (lakše je otvoriti stranu www.sezampro.yu i kliknuti na link TV info) ili poslati poruku na adresu tvinfo@sezampro.yu.

Pošto se prijavite, svakodnevno ćete elektronskom poštom dobijati TV program svih stanica koje se vide u Beogradu, Novom Sadu i okolini i to, po želji, u nekoliko verzija. Možete se opredeliti za detaljan pregled svih emisija, skraćeni pregled u kome su obično filmovi, serije, sportski događaji i neke druge zanimljive emisije, dnevni ili nedeljni pregled filmova. TV info lista, koju SezamPro priprema u saradnji za ”Politikom Ekspres”, je za sada potpuno besplatna.

TV info je raspoloživ i kroz Web interfejs, ali samo za korisnike SezamaPro: usmerite Web browser na sezam.sezampro.yu, uđite u Info meni i izaberite opciju TV program. U levom delu ekrana su imena TV stanica, a na ostatku ekrana njihovi programi, sa linkovima na detaljne opise filmova i drugih zanimljivih emisija.

Ako večeras izlazite...

Sve korisnike Interneta svakako će interesovati strana do koje se dolazi kada, pošto pogledate http://www.sezampro.yu, kliknete na ikonu Info/Zanimljivosti (adresa za direktan pristup je www.sezampro.yu/infozan). Na ovoj strani naći ćete Sezamove preporuke za nekoliko zanimljivih filmova, pozorišnih predstava, izložbi ili koncerata, sa linkovima na njihove detaljne opise.

Na levoj strani ekrana su linkovi na strane koje sadrže detaljan program beogradskih bioskopa (www.sezampro.yu/infozan/bioskopi), dnevni i mesečni repertoar pozorišta, (www.sezampro.yu/infozan/ pozorista), važne telefone (www.sezampro.yu/infozan/telefoni) i ostale informacije.

Naročito je posećen bioskopski program: možete ga pregledati sortiranog po filmovima i po bioskopima, a korišćenjem linkova lako ćete saznati adresu bioskopa, odnosno posetiti Web prezentaciju filma koji biste možda pogledali. Ukratko, sjajan i potpuno besplatan način da, pre nego što krenete od kuće, detaljno isplanirate svoj večernji provod.

Informacioni sadržaji Sezama će se širiti tokom narednih meseci – Srđan Simić, koji ih priprema, ima u vidu još nekoliko vidova informacija koje će biti zanimljive za korisnike Interneta, a pogotovu za pretplatnike SezamaPro, kroz Web interfejs – posetite sezam.sezampro.yu!

SLEDEĆI TEKST U PC #33
nopreview
Ekstremni sportovi
Vesna Milošević


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter