GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #256 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #256 (Jul/Avgust 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

U danima kada je časopis PC nastao binarni brojevi su bili omiljen pojam među korisnicima računara, pa bi broj 256 napisan kao jedinica s osam nula za svakog od njih bio nešto posebno. Danas binarni brojevi više nisu toliko cool, na Instagram-u ne izgledaju posebno atraktivno, pa retko ko osim programera uopšte i zna za njih. Mnogo toga se promenilo za ovih 25 godina, promenili su se računari, promenili su se korisnici računara, promenio se i naš časopis. A opet, svi smo još tu... i idemo dalje!

Da li sam u aprilu 1995, kada je izašao prvi broj časopisa „PC“, pomišljao da ćemo stići do broja 256? Priznaću da nisam mislio o tome, ali kada je trebalo napisati program u Turbo Pascal-u 5.5 za upravljanje bazom obrađenih tekstova, za polje ‘broj’ sam predvideo jedan bajt. Tada se, znate, štedelo na bajtovima. Da je taj program danas u upotrebi (a priznaću da je bio u upotrebi mnogo duže nego što sam očekivao), morao bih da ga prepravljam. Velikodušno bih stavio da polje bude longint, pa bih bio miran skoro 200 miliona godina, sve do PC#2147483647.

PC-jevih 256 brojeva pokrivaju period u kome je naš život promenjen koliko se nije promenio u prethodnim vekovima. Na mom spisku 8 (ostanimo na stepenima dvojke) proizvoda koji su doneli najznačajnije promene našli su se Internet, digitalni foto-aparat, GPS, smartfon, media PC, Kindle, Facebook i veštačka inteligencija. Internet je učinio da nam (skoro) sve informacije na svetu budu dostupne, GPS nam je omogućio da se u tom svetu bolje snalazimo, smartfon da budemo u stalnoj vezi sa svetom, media PC i Kindle su nam obezbedili pristup do svih filmova, muzike i knjiga koje su na svetu publikovane, društvene mreže su nas povezale sa ljudima širom sveta, a veštačka inteligencija... pa, ona je pokazala deo svog fascinantnog potencijala i od nje očekujemo mnogo više.

Kad već 1995. nisam razmišljao o PC#256, da sada bacim pogled u budućnost, recimo do novembra 2041. kada bi izašao PC#512 ili, pošto sam već napisao VBA programčić koji računa te datume, do juna 2088. kada bi izašao PC#1024. Teško je očekivati da ću tada biti na poslu, a čak i kada bi sledeća velika stvar bile biotehnologije koje bi se ozbiljno potrudile oko naše dugovečnosti, teško da će papir i dalje biti medijum za distribuciju informacija. U sledećih tridesetak godina svet bi trebalo da promene pre svega robotizovana proizvodnja, 3D štampa, automatski upravljani automobili i dronovi, kao i već pominjane biotehnologije. Ljudi će raditi manje ali kreativnije, i sva je prilika da će za one koji ne budu imali posla biti obezbeđena neka vrsta zagarantovanog prihoda.

Sve su to stvari koje očekujemo, ali da li će doći i nešto o čemu se ne usuđujemo ni da razmišljamo? Besplatna, neograničena energija? Direktna veza kompjutera s mozgom? Nešto čega se ni SF autori nisu setili, pošto moram reći da se većine od osam pomenutih tehnologija iz prethodnih 20 godina SF autori nisu dosetili mnogo pre nego što su one zaista pronađene... Pogled u budućnost zaklanja oblak kroz koji ne vidimo mnogo, a uostalom, verovatno život ne bi bio zanimljiv kada bismo odgovore na neka pitanja znali unapred.

Zato ćemo uživati u lepotama koje nam ICT industrija nudi već sada, u redizajniranim smartfonima, novim generacijama softvera, Internetu stvari koji je već ozbiljno preuzeo kontrolu nad našim domovima, u virtuelnoj realnosti i mnogim drugim temama o kojima pišemo u ovom, binarno okruglom broju našeg časopisa. A onda idemo dalje, treba opet mnogo nula zameniti jedinicama. Pre toga smo, nadam se, zaslužili mesec dana odmora, pa će vam PC#257, ili ako tako više volite PC#100000001 stići 1. septembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #256
preview
Kreativni heroji novog doba
Goran Tomka


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter