GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #264 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #264 (April 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Kada nas je, tamo negde 2010. ili 2011. godine, Dropbox uveo u svet cloud computing-a, nekako smo ubedili sebe da će te usluge uvek biti besplatne, kao što je „sve na Internetu besplatno“. Kako vreme teče tako se ta pretpostavka klima, pa sam se ovog meseca našao pred dilemom – platiti $100 za godinu korišćenja Dropbox-a ili odustati od njega. Slično se desilo i prošle godine sa servisom za sinhronizaciju beleški Evernote. Oblak košta sve više...

Dropbox je od samog početka imao i svoju komercijalnu stranu, pa ste uz doplatu mogli da dobijete znatno više prostora, ali je i besplatna varijanta većini bila sasvim dovoljna. Počnete od 2 GB, dobijete po neki gigabajt uz telefon ili tablet, preporučite kolegi ovaj servis i dobijete zbog toga nagradu i tako stignete na 5-6 GB, pa zaključite da vam više i ne treba. Ponuda za dodatni prostor mi je uvek delovala nebalansirano – za 100 dolara godišnje dobijate terabajt, što je jednostavno previše prostora. Ne treba mi terabajt u cloud-u, naročito pošto mi je Dropbox folder na SSD-u čiji je kapacitet 1 TB; na laptopu je prostor na SSD-u još manji. Da, došli smo u situaciju da imamo više prostora u cloud-u nego na lokalnom disku. Da je Dropbox, poput Google Drive-a, prodavao stotinak gigabajta za dvadesetak dolara godišnje, davno bih ga platio.

A onda je u martu Dropbox odlučio da ograniči sinhronizaciju na dva računara. Kućni računar, računar na poslu, notebook... to je već tri, telefon i tablet da i ne pominjem. Slično je nedavno uradio i Evernote pa sam prestao da ga koristim, zaključivši da mi je besplatni Simplenote sasvim dovoljan. Izgledalo mi je da ću i ovde uraditi slično, pošto već imam terabajt na OneDrive-u u okviru Office 365 pretplate. Odlukom da ne isključi postojeće registrovane uređaje, Dropbox mi je dao vreme da pažljivo testiram alternative i... šta da vam kažem... najzad sam im platio $100.

Testovi obavljeni u saradnji s kolegama su pokazali da alatka za sinhronizaciju koju OneDrive koristi nije ni izbliza tako dobra kao Dropbox-ova. Ako se promeni samo jedan bit u fajlu koji nije neka Microsoft Office datoteka, OneDrive ponovo prenosi čitav fajl na udaljeni server. Za razliku od toga, Dropbox nekako uočava razlike i prenosi samo minimum podataka, tako da sve teče glatko i ekstremno brzo. Osim toga, previše često se dešavalo da OneDrive u beskraj piše checking / syncing, sve dok ne restartujem aplikaciju, posle čega sve radi normalno. A naročito nervira što nekada upload-uje fajl u cloud a onda iz nepoznatog razloga i bez ikakve potrebe počne da prenosi taj fajl nazad. Google Drive trenutno nije u istoj ligi, često se desi da ne sinhronizuje nove fajlove dodate u foldere, ume i da izgubi datoteke ili da prenosi nešto što niko nije ni menjao. Ukratko, Dropbox je trenutno najbolji i to mora da se plati.

A budućnost? Uz današnje optičke linkove koji obezbeđuju brz upload, javljaju se nove ideje koje bi za par godina mogle da postanu mainstream. Zanimljiv startap je Cubbit (cubbit.io), uređaj koji stavite negde i zaboravite na njega, a on vaše podatke (ne brinite, žestoko enkriptovane) deli po svetu na slične uređaje smeštene u domove i kancelarije drugih korisnika. Oduvek mi se dopadala ideja Peer to Peer cloud-a, mada znam da ona donosi niz bezbednosnih rizika. Ako je već fraza „stavljamo podatke u cloud“ lep način da se kaže „stavljamo podatke na nečiji tuđi kompjuter“, zašto bi taj kompjuter morao da pripada nekoj velikoj organizaciji koja će neminovno biti zainteresovana za sadržaje koje skladišti, pa će verovatno pokušati dodatno da zaradi na njima? Pratićemo Cubbit i druge avangardne projekte koji bi mogli da podignu cloud na nove visine... i možda ga ponovo učine besplatnim.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter