GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #35 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Ako volite Agatu
Dejan Ristanović
"Kraljica zločina" je predstavljena mnoštvom Web strana, ali zaista kvalitetan pregled njenih dela još očekujemo...
- PC #35 (Maj 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ako volite Agatu

Interesovanje za Agatu Kristi je poslednjih meseci poraslo, pošto je „Narodna knjiga“ objavila dvadesetak prevoda njenih romana. Mora se reći da je prvih pet kola dobro izabrano, pošto su uglavnom objavljivani romani koji do sada nisu prevođeni na naš jezik. Šteta je jedino što su prevodi traljavi – roman Lord Edgware Dies je, recimo, totalno upropašćen time što prevodilac nije shvatio dva glavna „hinta“ na kojima se rešenje zasniva. Bilo kako bilo, mnogi su čitali ove romane i poželeli da potraže Agatine strane na Web-u.

Strana sa Islanda

Takvih strana ima dosta, ali je njihov kvalitet osrednji... ili čak ispod toga. Jedna od prezentacija koje „spasavaju obraz“ ljubitelja velike britanske spisateljice nalazi se na Islandu – englesku verziju naći ćete na www.hi.is/~ragnaj/eac.htm. Agatha Christie – The Islandic Homepage, uz korektan grafički izgled, donosi spisak Agatinih romana, njenu biografiju, zanimljive detalje iz života, prikaze romana koje pišu posetioci i druge informacije. Posebno je zanimljivo takmičenje, u kome treba da pogodite iz kog je Agatinog romana dati citat ili iz kog je filma neki kadar. Pazite – pitanja su teška, jer autor bira segmente romana koji nisu karakteristični niti bitni za radnju po kojoj se roman pamti, pa samo najpažljiviji čitaoci na osnovu takvog citata mogu da prepoznaju knjigu. Ipak, nijedno pitanje nije ostalo bez odgovora.

Do odgovora bi se lako dolazilo da su dela Agate Kristi publikovana na Internetu, ali kopirajt to zabranjuje... uz jedan izuzetak. Tekst prvog Agatinog romana, The Mysterious Affair at Styles, publikovan je na www.columbia.edu/acis/bartleby/christie/. Za čitaoce u Jugoslaviji to je veoma zanimljivo, pošto ovaj roman kod nas nije objavljen u poslednjih dvadesetak godina.

Vredi posetiti i Agatinu Češku stranu (Jan Cermak’s Czech Homepage, www.geocities.com/Athens/Forum/2549/). Jo Strong takođe održava Agatinu stranu na www.aber. ac.uk/~jjs996/ag4.html – posebno je zanimljiv segment u kome je Jo podelila romane prema oružju koje je primenjeno. Eto nove klasifikacije detektivskih priča.

Dve konferencije

Agatha Christie: History of the Mystery je prezentacija koju ćete pronaći na www.mysterynet.com/history/christie/ – izdvaja je konferencija, u kojoj možete razmeniti mišljenja o Agatinim delima. Nešto kvalitetnija je konferencija koju na adresi www.books.com održava Ben Yaffe, autor prve Agatine Web strane (www.dalton.org/ students/bkyaffe/wwwac/achome.html). Za godinu dana je u konferenciju stiglo svega 90 poruka, najzanimljiviji je dokaz da Poaro i Džejn Marple postoje u istom univerzumu. Kako bi se to dokazalo? Poaro i gospođa Oliver se pojavljuju zajedno u mnogim knjigama, gospođa Oliver se u „Belom konju“ pojavljuje zajedno sa gospođom Dane Caltrop, a gospođa Caltrop se u knjizi Moving Finger pojavljuje zajedno sa Džejn Marpl. Dakle...

I pored Web šarenila, nema prezentacije na kojoj bi bili predstavljeni svi Agatini romani, ili bila izložena ozbiljnija analiza i kritika, kojoj su posvećeni tomovi štampanih knjiga. Eto šanse za vas!

SLEDEĆI TEKST U PC #35
nopreview
Iz C-a u Javu
Zoran Budimlić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter