GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #36 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #36 (Jun 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Još jedna granica koja je opterećivala personalne računare uspešno je preskočena: Intel je predstavio novi BX set čipova, uz pomoć koga su matične ploče sa 66 prešle na 100 MHz. „Uzgred“ je promovisana verzija Pentium-a II koja radi na 400 MHz, kao i prateći PC 100 SDRAM čipovi. Ipak, procesor i memorija su ovoga puta nekako u senci matične ploče.

Prve reakcije, koje ćete čitati već u ovom broju „PC“-ja, podsećaju me na mart 1993, kada smo sa 25/33 MHz magistrale prelazili na 60/66 MHz. Testovi su pokazali da napredak nije značajan onoliko koliko razlika između 33 i 66 sugeriše, tj. da se ubrzanje primećuje samo kod nekih aplikacija. Tako je i sada: za bolje rezultate na testovima zaslužna je brža komunikacija sa memorijom, a za stvarne pomake biće neophodna IEEE-1394 (FireWire) komunikacija sa diskovima, USB komunikacija sa periferijskim uređajima, dalji napredak AGP magistrale... Ne sumnjam da će se ti standardi postepeno afirmisati tokom narednih meseci – bitno je da smo konačno dobili 100 MHz magistralu, osnovu personalnih računara za 2000. godinu. Ti računari sada očekuju sledeću generaciju softvera.

Uvod u tu generaciju svakako je Windows 98 koji će, i pored raznih zakonskih peripetija koje Microsoft ima, biti promovisan po planu, 25. juna ove godine. Iako ćemo sledeću verziju Office-a morati još da sačekamo, sama promocija novog operativnog sistema uvek stavlja proizvođače softvera u opsadno stanje: važno je što pre objaviti programe koji koriste nove mogućnosti. Uz Photoshop, CorelDRAW i druge velike pakete, biće promovisan i ogroman broj uslužnih programa, najčešće u javnom vlasništvu, koji dopunjavaju novi Windows i čine rad sa njim efikasnijim i udobnijim.

U želji da olakšamo čitaocima izbor i nabavku takvih programa, pripremamo novu kolekciju „SezamFile, jesen ’98“, koja će izaći u avgustu. Na dva CD-ROM-a naći će se 1.3 GB poslovnih i uslužnih programa, drajvera, alata za pristup Internetu i korišćenje njegovih servisa, dodataka koji prilagođavaju Windows 98/NT YU potrebama... ako želite da saznate detalje i obezbedite svoj primerak CD-ova, posetite stranicu www.pcpress.co.yu/sezamfile98/. Nećete se pokajati: SezamFile je kolekcija koja će uvek stajati pored vašeg računara, osim kada je ponesete sa sobom da biste instalirali softver na neki novi PC... recimo, onaj koji radi na 100 MHz magistrali. Već u sledećem broju našeg časopisa detaljnije ćemo testirati takve računare. Vidimo se 5. jula!

SLEDEĆI TEKST U PC #36
nopreview
Centra 2000
Voja Gašić


Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter