GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #36 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Mašta kao granica
Đorđe Grujić
Arhitektima je potreban alat kojim će projekte i ideje predstavljati investitorima. Graphisoft nudi rešenje.
- PC #36 (Jun 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mašta kao granica

Završili ste projekt, čije su komponente i animacije, 3D prikazi (materijalizovani ili ne) i VR model, ali treba još ponešto objasniti investitorima, a to objašnjenje bi bolje išlo uz neku finu muziku. Uz pokazivanje toga što ste uradili, investitorima treba omogućiti da i sami istraže prostor koji žele da izgrade i da ocene u kom ste stepenu ispunili njihova očekivanja. Na nesreću, oborio vas je grip, ne možete da stignete do investitora, a prezentacija bez vašeg prisustva nije ubedljiva...

Zvuči li poznato? Projekat uvek možete odštampati, animacije snimiti na video traku i to poslati investitorima, ali pitanje je da li će oni videti baš sve, pogotovo iz tehničkih crteža. Lepo bi bilo kada biste mogli da napravite prezentaciju koja bi sadržala sve navedeno i pošaljete je na CD-u, ili posredstvom Interneta. Možete je i postaviti na svoj Web sajt, pa kome se svidi. Alat za sve ovo se zove ArchiCAD Presenter.

Kao multimedija

U razvojnoj fazi, softver je nosio naziv Multimedia for ArchiCAD. Preview je viđen još prošlog proleća u Budimpešti, na sastanku distributera Graphisoft-ovih proizvoda. Podseća na poslovne slajd-šou programe, kao što je PowerPoint: pozadina, slika, tekst, malo zvuka, interaktivno ili automatski, pred vama se odvija prezentacija projekta ili ideje materijalizovane ArchiCAD-om. Naravno, ovaj tekst ne bi ni postojao kada tu ne bi bilo i nečeg novog.

Upotreba je, po Graphisoft-ovom običaju, jako jednostavna: korisniku ArchiCAD-a uputstvo gotovo i nije potrebno. Ni drugi imaoci dozvole za „vožnju“ miša neće imati problema da brzo urade svoju prezentaciju. Ona se sastoji od ekrana, kojih može biti neograničeno mnogo – jedino ograničenje je kapacitet medija na kome ćete prezentaciju distribuirati. Elementi ekrana su naslov, glavni vizuelni element, propratni tekst, zvučna podloga i tasteri za navigaciju. Ekran može da sadrži i VR mapu, ako je glavni vizuelni element interaktivni QTVR film.

Uz program dolaze brojne pozadine, matrice (template), tasteri i scenariji (Document Catalog). Podrazumevani scenario je veoma arhitektonski i traži redom standardne priloge projektne dokumentacije, sa animacijama i VR-om po želji. Naravno, sve ovo možete napraviti i sami.

Kako se pravi prezentacija

Template Editor omogućava definisanje sopstvenih šablona. Sve, počev od pozadine, preko okvira za glavni vizuelni element i tastera za navigaciju, do obojenih pravougaonika za dekoraciju i slika koje postavljate na fiksno mesto (recimo, znak vaše firme), definiše se kao bitmapa u bilo kom formatu. Glavni vizuelni element može biti i veći od definisanog okvira, u kom slučaju se na ekranu prikazuje deo slike, kroz koju „šetate“ u svim pravcima.

Kada je šablon gotov, vreme je da napravite svoju prezentaciju. Prvi korak je definisanje ekrana i njihovog redosleda: iz spiska elemenata prezentacije, drag and drop postupkom, vezujete elemente i ekrane. Onda prelazite na određivanje osobina ekrana, gde dodajete zvuk, definišete scenarije, ubacujete tekst, linkove, VR mape, ili menjate izgled pojedinih ekrana ako prezentacija to zahteva. Linkovi znače da klikom na sliku možete „skočiti“ direktno na neki od listova prezentacije. Tekst se može slobodno oblikovati, uz zanimljive mogućnosti bojenja teksta, sve do postavljanja nevidljivog teksta koji vidite samo vi.

Ostaje još da dodate kontrole, kojima prelazite sa ekrana na ekran, vreme tokom kog svaki ekran ostaje vidljiv i druge „sitnice“ koje često znače granicu između dobijenog posla i uzaludnog napora. U ovom delu dodajete i pozadinsku muziku ili zvukove. Kada ste sve završili, možete pogledati kako prezentacija izgleda. Presenter može snimiti samostalnu verziju prezentacije, koja se dalje ne može menjati, ali je potpuno autonomna – u nju je uključen softver za pregled.

Od bete do PC-ja

Kao što je po slikama očigledno, verzija čiji ste prikaz upravo pročitali pisana je za Macintosh, po Graphisoft-ovom običaju da razvija softver na Meku, pa da potom izradi PC verziju. Najnovije vesti kažu da će PC verzija stići sa novim ArchiCAD-om, znači sredinom godine. Kako je softver još uvek u beta fazi, nemojte se iznenaditi ako u konačnoj verziji bude i više mogućnosti. Jedna od osnovnih stvari koju smo očekivali, a koju ova verzija ne podržava, jeste snimanje u HTML formatu – kako je ova mogućnost najavljena još u ranoj, prošlogodišnjoj fazi razvoja, ne sumnjamo da će konačna verzija i to imati. ArchiCAD Presenter je mali, jeftin i moćan program koji omogućava da razne prikaze projekata objedinite u privlačnu multimedijalnu prezentaciju i potom je distribuirate zainteresovanima.

Dobri primeri njegove primene su Record Houses CD-ovi, gde su prikazani objekti iz časopisa Architectural Record u VR izdanju, sa pratećim tekstom, VR modelima i šetnjom kroz izvedene objekte i intervjuima sa arhitektama. Ovim programom se može brzo i lako izraditi i CD, kao što je prezentacija Muzeja savremene umetnosti ili manastira Hilandar, katalozi izložbi ili proizvoda. Graphisoft je još jednom bio dosledan svojoj paroli Less is more.

Zahvaljujemo se firmi Colorgrafx, Mišarska 5, Beograd, koja je obezbedila korišćenje Macintosh računara za realizaciju ovog prikaza.

Korisna adresa

hiCAD, Puškinova 17, 21000 Novi Sad, email: hajzla@eunet.yu|uvodnipasus_PC|

SLEDEĆI TEKST U PC #36
nopreview
Štampač računa PI
Bojan Stojanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter