GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #36 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Na 101 liniji
Dejan Ristanović
SezamPro sada radi na 101 liniji, a oprema je preseljena u novi, pogodniji prostor. Šta je još urađeno i šta se planira?
- PC #36 (Jun 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na 101 liniji

Sezamov „dan D“ je bio 30. april, kada je započela selidba u nove prostorije, na istom spratu tržnog centra „Skadarlija pod krovom“. Obzirom da je prostor već bio potpuno spreman, a nameštaj dizajniran i postavljen tako da održavanje opreme bude što jednostavnije, samo preseljenje računara, rutera i terminal servera i povezivanje lokalne mreže obavljeno je veoma brzo. Povezivanje telefonske infrastrukture bilo je daleko ozbiljniji zalogaj – do SezamaPro trenutno dolazi šezdesetak telefonskih parica (41 analogna dial-in linija, četiri iznajmljena četvoroparična i dva dvoparična voda, linije za voice telefone, plus parice pripremljene za buduću ekspanziju sistema), pa je sve te žice trebalo identifikovati, zalemiti u predviđeni orman, proveriti... posao je potrajao čitavog dana.

Priliku smo iskoristili i za najavljeno proširenje Sezamovih dial-in kapaciteta: instaliran je još jedan primarni ISDN priključak, pa je tako Sezam dobio 30 novih ulaznih linija preko kojih se može ostvariti 33600/K56flex ili ISDN veza. Nove linije su pridružene seriji na broju 011/3020-234, na kojoj je sada 60 ulaznih linija. Ostali brojevi su nepromenjeni: 3341-451 i 186-333 (po 15 linija) i 3222-592 (11 linija). Ukupno 101 linija.

Jednostavnost čitave ove operacije uvek izazove divljenje novim tehnologijama: do pre samo godinu dana, instalacija 30 linija zahtevala je dovođenje 30 telefonskih parica, instalaciju 30 modema, napajanja za te modeme, 30 kablova za napajanje, 30 kablova od razvodne table do modema, 30 kablova od modema do terminal servera, hlađenje za čitavu tu skalameriju... Sada sve to zamenjuje jedan jedini uređaj, nalik na oveći video rekorder (Ascend Max access server) i jedan dvomegabitni modem, koji preko četvorožične iznajmljene veze komunicira sa sličnim modemom postavljenim u Alcatel centrali.

Novo u cenovniku

Proširenje raspoloživih resursa uvek je dobra prilika da se usluge korisnicima ponude pod još povoljnijim uslovima. Ovom prilikom su neke od kvota povećane: SezamClassic korisnici sada imaju mogućnost da pošalju 3 MB pošte u svet i prime još 3 MB pošte iz sveta mesečno (do sada su mogli da pošalju i prime ukupno 3 MB mesečno). Za SezamInternet korisnike kvota za slanje i prijem elektronske pošte je povećana na po 6 MB (do sada je kvota bila ukupno 6 MB, za poslatu i primljenu poštu iz sveta).

Prostor na disku koji korisnici mogu da zauzmu svojim pad-ovima, odnosno datotekama priključenim uz privatne poruke i poruke u grupama povećan je na 10 MB za SezamClassic korisnike (do sada 6 MB), odnosno na 16 MB za SezamInternet korisnike (do sada 10 MB). Proporcionalno su povećane i kvote za korisnike koji su uplatili pretplatu kao pravna lica.

Posebno interesovanje izazvao je novi vid pretplate, SezamInternetStarter, namenjen pre svega korisnicima koji bi želeli da se upoznaju sa Internetom i sagledaju svoje potrebe za punim pristupom Mreži. InternetStarter je po kvotama identičan SezamClassic pretplati, dakle omogućava 2 sata dnevnog pristupa svim sadržajima SezamaPro, uz 60 minuta po pozivu, s tim što korisnik 30 minuta dnevno može da pristupa svim sadržajima Interneta. Promotivna cena mesečnog pristupa je 90 dinara, a korisnicima koji imaju veće potrebe za pristupom Internetu preporučujemo SezamInternet pretplatu – za svega 180 dinara mesečno dobijaju dva sata punog pristupa Internetu dnevno.

Gosti u kafeu

Uz sva tehnička poboljšanja, SezamPro ne zanemaruje sadržaje – tokom maja posetioci Sezamove Web prezentacije su imali priliku da prate dnevne izveštaje sa beogradske manifestacije Comtrade Fashion Week, ali i da uživo porazgovaraju sa nekim zanimljivim ličnostima sa estrade. Led je probila grupa Monteniggers, koja je posetila SezamCafe i odgovarala na pitanja postavljena uživo i preko Interneta. Upravo dok završavamo ovaj tekst, u kafeu će se naći manekenke i pevačice iz grupe Models. Posetite www.sezampro.yu, pogledajte kako su razgovori tekli i ...

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3020-234 ili 186-333, otkucajte new i dva puta Enter i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se i glasom obratiti na 3227-231, ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafé-u.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter