GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #37 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Ipak, AGP
Voja Gašić, Aleksandar Veljković
Najbolja osobina novih grafičkih kartica je što više nisu preskupe... Proučili smo ponudu 3D akceleratora u potrazi za najboljim rešenjima.
- PC #37 (Jul/Avgust 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ipak, AGP

Pometnju je ipak izazvao Intel, izbacivanjem veoma jeftinog čipa i740. Već sada na našem tržištu možete da nađete pet grafičkih kartica sa ovim čipom; cene variraju od 200 do 250 maraka. Situacija nije tako jednostavna kao u slučaju ploča i procesora: Intel je novo ime na tržištu grafičkih akceleratora, pa su poznatiji konkurenti brzo reagovali, snizili cene i najavili nove modele.

Vidim, dakle postojim...

Grafička kartica je vaš pravi prozor u svet; koliko ćete videti, zavisi od njene svestranosti. Analizirajući dešavanja na ekranu, zadatke grafičke kartice možemo da podelimo na tri grupe: 2D, 3D i video. Parafrazirajmo uspešne: šta biste želeli da vidite danas?

2D zadaci su pre svega važni za brz rad desktop-a. Za brzinu 2D operacija važan je skup bit-blit operacija kojima se prebacuju velike količine bajtova iz memorije u memoriju. Zato kartice sa brzim procesorima i mnogo kvalitetnog video RAM-a predstavljaju pravi izbor za nekoga kome je osnovna preokupacija obrada slike, DTP, (gle čuda) surfovanje po Internetu i, uopšte, posao u kome se koriste aplikacije koje mnogo „skroluju“ sadržaj ekrana.

Reprodukcija video signala je, pre 3D groznice, predstavljala važan aspekt primene. Zbog kašnjenja DVD-a, video osobine kartica su u poslednje vreme izgubile na atraktivnosti. Kartica sa dobrim video osobinama može da pruži još neke prednosti. Uz dodatak nekih čipova (BrookTree 829, Philips 7111), može da bude televizor, video-capture uređaj, ali i da izdvaja iz TV signala teletekst, Intercast ili NetOnAir informacije. Trenutno to možda i nije važno, naročito ako nemate satelitsku antenu – naše stanice se baš ne pretržu da ugrade neki od ovih signala u svoje turbo programe.

Konačno, tu je i 3D akceleracija, hit protekle godine. Suvereni vladar je firma 3Dfx, sa Voodoo serijom čipova. Dobra strana je to što su se koncentrisali na problem i napravili izuzetno dobre čipove. Loše je što morate da ubacujete posebnu karticu, a ako ste se opredelili za Voodoo Rush, 2D dopuna je sumnjivog kvaliteta.

Druga generacija Voodoo-a ide oprobanim klišeom, pa se trenutno čeka Voodoo Banshi, koja će predstavlja sledeću reinkarnaciju Rush tehnologije, ma koliko se dr Tom (www.tomshardware.com) trudio da je predstavi kao nešto drugo. Nasuprot 3Dfx-u koji nastoji da uspostavi monopol, ostali se oslanjaju na Direct3D podršku, koja je u međuvremenu postala mnogo „pametnija“. Ukoliko vaš čip ne podržava baš sve, Direct3D će hardverski nepodržane stvari „u hodu“ zameniti softverskom emulacijom, pa je sve manje stvari koje nećete videti, čak i sa srazmerno slabim karticama.

Za početak...

Smatramo da bi danas bilo nesmotreno kupiti karticu koja barem elementarno ne pokriva sva tri navedena aspekta upotrebe. Apsolutnim minimumom može se smatrati ViRGE DX sa 4 MB RAM-a, čija cena ne prelazi 80 DEM. Iako je S3 najavio daleko moćniji Savage, vrhunac trenutne ponude je ViRGE GX2 sa SGRAM memorijom. Iako ima dosta podržanih 3D funkcija, radi se o sporoj 3D kartici. Primamljivost kupovine povećava joj česta implementacija dobrih video-in i video-out mogućnosti. Model GX2 nudi dobro i brzo reskaliranje videa, pa ovakvu karticu sa S3 VideoLive drajverima možete koristiti za gledanje televizije ili video konferencije.

Među tri osnovne AGP varijante spada Trident 3Dimage 9750, jeftina kartica koja podržava najvažnije 3D funkcije i pristojno služi u ostalim primenama. Za malo više novca možete da nabavite neku od SiS 6326 kartica u Miro ili bezimenoj varijanti. Pomenuti čip je zaista prijatno iznenađenje.

Vredi pomenuti i firmu ATI, koja ima adute i za ovaj rang cena. Charger familija je primerenija PCI konfiguracijama, a već za 145 maraka možete da nabavite AGP RagePro u Xpert XL varijanti. Iako se SiS „busa u prsa“ sa DVD softverom, ako vam je video važan, ATI će vam hardverski sigurno ponuditi više.

Za sredinu...

Ako menjate početnu karticu, izbor je veliki. Najrasprostranjeniji čipovi su RagePro (razne ATI varijante), Matrox (Mystique i G100 Productiva), nVidia Riva128 (ASUS 3000, Diamond Viper, Miro Premium) Rendition Verite 2100 (Diamond Stealth II), Voodoo Graphics i Rush, u raznim varijantama. Tu je i poplava Permedia 2 i Intel i740 kartica, koje mahom nude proizvođači ploča.

ATI u ovoj kategoriji nudi svoje najjače adute. Xpert@Work i Xpert@Play su hardverski isti, ali kod Play varijante ćete za samo 20 maraka dobiti pregršt CD-ova. Iako su u taboru autora mišljenja oko RagePro čipa podeljena, 250 maraka za AGP Play varijantu sa 8 MB SGRAM-a je dobra kupovina, pogotovo ako niste zagriženi 3D igrač, koji ništa drugo ne radi. ATI je podjednako doteran u svim vidovima primene, ima odličnu sliku, sjajne drajvere i dodatni softver koji uvek krije i neka prijatna iznenađenja i, verovatno, predstavlja najbolju kupovinu „kartice opšte namene“. Prigovor se može uputiti samo ATI-jevom upornom odlaganju (ili odbijanju) da izbaci OpenGL za RagePro čip, što umanjuje njenu poluprofesionalnu upotrebnu vrednost. Ako volite video – ATI je kartica izbora za vas.

Diamond Stealth II S220 je usamljeni ratnik Rendition Verite vojske; loš marketing firme Rendition verovatno je krivac za strahovito potcenjivanje i slabu rasprostranjenost čipova 2100 i 2200. Ako nemate ni AGP ni MMX, i ne nameravate skoro da ih kupujete, a želite pravi doživljaj 2D i 3D brzine, ovo je jedino rešenje za vas. Čak je i cena stigla do donjeg ruba lestvice – 180 DEM. Maleni RISC procesor na kartici nadoknadiće mnogo toga što nedostaje ostatku vaše konfiguracije. Utisak izuzetno stabilne i lepe slike može da pokvari samo izrazito tamna gama koja može hardverski da se koriguje, ali će vam svaka igra ili video aplikacija pokvariti setovanje i poslati vas u Control Panel. Iako sjajna u 2D/ 3D primenama, kartica je prava mora za video, jer poseduje samo primary surface – gledanje preko čitavog ekrana dolazi u obzir samo u najnižim rezolucijama. Na raspolaganju je i implementacija OpenGL-a.

Matrox u trku ulazi sa dve različite koncepcije: serijom G-200 će pokušati da, uz visoku cenu, nadmaši konkurente, ne samo u 2D već i u 3D, a serijom G-100 će se po prvi put uključiti u masovno tržište, uz popularnu cenu koja ne prelazi 200 DEM i performanse koje neznatno prevazilaze ono što su do sada nudile (sada već prevaziđene) Millennium i Mystique kartice. Productiva G-100 je AGP kartica opremljena sa 8 MB SDRAM memorije. Uočava se doslednost Matrox-ove razvojne filozofije: beskompromisne 2D performanse, a prisustvo 3D-a tek da bi se moglo nazvati 3D akceleratorom.

Glavna snaga kartice je u zahtevnim grafičkim aplikacijama, gde beleži 10-50% veću brzinu od konkurenata. U ukupnom high-end skoru prednost je 20%. U poslovnim aplikacijama vlada velika ujednačenost, pa prednosti nad konkurencijom gotovo i nema. Što se 2D DirectX funkcija tiče, Riva kartice su još uvek neprikosnovene, a Matrox G-100 pokazuje nešto bolji rezultat od Intel-a 740. Nemamo zamerki ukupnom kvalitetu slike, koja je oštra i mirna, sa dobrim koloritom i gamom, velikim izborom rezolucija i frekvencija osvežavanja. Doduše, pod Windows-om 98 Matrox-ov čuveni Quick Desk nije dostupan, ali će i to sigurno biti rešeno prvom revizijom drajvera.

U 3D područku je G-100 završio pri dnu liste: 3D Winbench 98 i drugi 3D testovi (PC Player, Final Reality) pokazuju da je po brzini G-100 uporediv samo sa prevaziđenim 3D akceleratorima kao što je Voodoo Rush, ili boljim karticama iz kategorije najjeftinijih, poput SIS 6326. Međutim, kvalitativni testovi pokazali su da je D3D drajver za G-100 ubedljivo najsiromašniji podrškom za 3D funkcije od svega što smo tokom poslednje godine testirali. Pokušaj startovanja nekih od najpopularnijih D3D igara (Tomb Raider II, F1RS, Ultimate Race) završavao se uglavnom bezuspešno, što navodi na zaključak da je D3D drajver daleko od uspešne implementacije. OpenGL još uvek ne postoji, a pitanje je da li Matrox ima nameru da je pravi za G-100.

Productiva G-100 je namenjena korisnicima koji se bave grafičkim dizajnom ili DTP-om i koji očekuju besprekornu sliku, bez zagušenja u visokim rezolucijama. Oni koji tragaju za dobrom karticom opšte namene takođe će biti zadovoljni. Za pasionirane igrače nije – bolje da ne bacaju novac.

Intel, Permedia, nVidia...

Možda je ovu grupu čipova trebalo smestiti u posebnu klasu, jer se cena kreće od 200 do 250 maraka, a ono što nude je impresivno. Iako pomalo „demode“, Permedia 2 se dobro drži na svim testovima. Treba naglasiti i to da su OpenGL i Direct3D razvijani pod očiglednim uticajem filozofije 3Dlabs-a, pa je teško naći kompatibilniju karticu za sve vrste profesionalnih 3D primena. Igre nisu loše, premda neke od vitalnih 3D funkcija nedostaju da bi prikaz bio lep (Modulate Pixel Blending i Alpha Vertices) – sa lepim svetlosnim efektima, kao kod Rendition-a, na primer. Sa nekih desetak procenata ukupnog zaostajanja u 2D/3D brzini i 3D kvalitetu prikaza iza Renditiona, kartica predstavlja dobru kupovinu u PCI varijanti (Creative Graphics Blaster Exxtreme – ispod 190 maraka), pogotovo ako želite da probate profesionalne 3D aplikacije. Za pohvalu je i dobro snalaženje u video radu. U AGP varijantama, na raspolaganju su MSI, Giga-byte i sasvim sveži Iwill koji sa 8 MB SGRAM-a (oko 250 maraka) nudi najveću brzinu.

Iako već stara, nVidia Riva 128 je veoma ozbiljan takmac. Sve što joj nedostaje u kvalitetu 3D prikaza, nVidia nadoknađuje brzinom; uostalom, mnogo je teže primetiti sitne nepravilnosti ako se slike brže smenjuju. Poznati modeli ASUS 3DexPlorer 3000, Diamond Viper 330, i MiroMAGIC Premium donekle variraju po brzini, ali činjenice pokazuju da je Riva četiri puta brža od ViRGE GX2 modela, 60-70% brža od Rendition-a, RagePro i Permedia 2 kartica u 3D prikazu. U 2D primenama, procentualne razlike su manje, ali se više osećaju. Ni video nije loš, pa ako želite univerzalnu a brzu karticu, eto dobrog izbora. Jedini razlog da sačekate sa kupovinom je najavljena Riva TNT, „razbijač Voodoo2 mita“. Cena sigurno neće biti mnogo manja od Voodoo2 kartica.

Najsvestranijim nam se čini Miro Premium (postoji čak i PCI varijanta), koji ima video ulaze i izlaze, MiroLive softver za capture, pa sa ovom karticom dobro pokrivate sve multimedijalne primene koje vas ovog varljivog leta mogu zaskočiti. Oprez je majka mudrosti, pa treba reći da ove kartice ne treba mučiti PCI magistralom.

Intel se nije mnogo trudio da zadovolji PCI korisnike – i740 jednostavno nije predviđen za PCI kartice. Čak se na većini kutija mogu pročitati upozorenja da kartica zahteva Pentium II. To nije tačno – ona će raditi dobro i na bilo kojoj Socket 7 ploči sa MMX procesorom. Ako nemate Pentium II, slobodno je poterajte na ALI-jevom Aladdin-u; u prvi mah imali smo samo beta AGP drajvere, ali GART drajveri su sređeni, pa se Intel i740 odaziva čak u 2x modu. Revizija drajvera 1.5 dodatno ubrzava karticu 5-6%.

Većina proizvođača ploča nudi i740 kartice, ali firma Monitor nam je u poslednjem trenutku doturila posebnu poslasticu – Diamond Stealth II – G460. Diamond pokazuje da je majstor, pa novi drajveri za G460 izlaze samo nekoliko sati (!) nakon Intel-ove verzije 1.5. Kartica je opet brža 9-10% od konkurencije sa istim čipom. Na drugom mestu je Giga-byte-ov model. Što se 3D-a tiče, Intel će vas ubrzati za 70-80% u odnosu na, neprikosnoveno druge, Riva modele. Video skaliranje je za nijansu slabije od najboljeg ATI-ja, a 2D spada u zlatnu sredinu. Prema zbiru osobina, zaista je teško naći dostojnog konkurenta, čak i ako ne uzmemo u obzir izrazito povoljnu cenu.

Van konkurencije

U ovoj kategoriji ne ostaje mnogo primeraka, ali ih svakako treba pomenuti. Među kartice za profesionalnu 3D primenu spadaju FireGL Pro i, pomalo preskupi, Miro Oxygen sa dva 3Dfx seta u SLI modu. Za pasionirane igrače tu je i Voodoo2 na Diamond Monster-u II, Miro Intense 3D i Creative koga je teško prestići. Diamond je u ovoj kategoriji najlošiji izbor, barem prema našim merenjima. Bez takmaca je i ATI-jev All-in-Wonder AGP PRO koji predstavlja zaista sve što biste želeli da imate kod kuće.

Trudili smo se da ne proglasimo nijednu karticu apsolutno najboljom. Postoje različite potrebe, pa izbor uskladite sa onim što najčešće gledate na ekranu – tabela će pomoći da se opredelite.

Zahvaljujemo se na pomoći firmama: AdaCOM, ComputerDream, ComputerLand, ComTrade, Informatika, Jugodata, List Computers, MD & Profy, Monitor, PC Centar i Teracom.

SLEDEĆI TEKST U PC #37
nopreview
Štampač u više izdanja
Milan Četić


Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter