GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #37 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sezamova ISDN ponuda
Dejan Ristanović
SezamPro ovih dana formira ponudu za korisnike ISDN servisa...
- PC #37 (Jul/Avgust 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sezamova ISDN ponuda

Kako je kod nas promovisan krajem prošle godine, ISDN pristup tek sada stiče popularnost: „Telekom“ svakodnevno instalira bazne ISDN priključke, pa sve veći broj korisnika počinje sa korišćenjem „digitalnog telefona“. Uzevši u obzir da je ISDN tehnologija koncipirana tako da se klasična linija lako zamenjuje ISDN linijom, očekujemo da će broj pretplatnika ovog servisa tokom godine značajno porasti. Prvi pretplatnici su uglavnom firme, kojima je potrebna brza i kvalitetna razmena podataka i faksova, ali će vremenom i individualni korisnici nalaziti interes u prelasku na ISDN. Štaviše, za nekoga ko danas oprema poslovni prostor ili stan i kome su svakako potrebne jedna ili dve telefonske linije, ISDN predstavlja isplativiju alternativu ne samo sa tehničke, već i sa ekonomske strane.

ISDN umesto modema

ISDN pristup SezamuPro moguć je na svim nivoima pretplate, korišćenjem broja 011/3020-234. Zahvaljujući obilju ulaznih linija, veza se dobija lako, u svako doba dana i noći, a dva kvalitetna linka prema svetu obezbeđuju brz protok informacija – iskoristićete sve prednosti svog baznog ISDN priključka.

Priča o pristupu Internetu ISDN linijom je pomalo iskomplikovana postojanjem dva kanala. „Modemskim navikama“ najviše bi odgovaralo da ISDN obezbedi vezu brzinom od 128 kbps, ali to nije racionalno: često vam nije potrebna tolika brzina, pa biste je zamenili mogućnošću da, paralelno sa prenosom podataka, razgovarate glasom, bilo da vi zovete nekoga ili da primite poziv.

Zato se, izborom protokola, veza može uspostaviti po jednom kanalu, u kom slučaju možete da prenosite podatke brzinom od 64 kbit/s, a drugi kanal je slobodan za pozive glasom i slanje faksova. Ako treba da prenosite veću količinu podataka, pozvaćete koristeći oba kanala. Postoje i nedovoljno standardizovani protokoli (Sezam podržava Ascend-ove preporuke, s obzirom na to da se koristi komunikaciona oprema ovog proizvođača) koji obezbeđuju dinamičko aktiviranje drugog kanala po potrebi: ako terminal adapter primeti da prenosite dosta podataka, automatski će podići i drugi kanal, a ako se protok podataka smanji, drugi kanal će biti isključen. Dobro konfigurisanje ovakvog protokola zahteva eksperimentisanje, a pitanje je i da li vam odgovara da mnogo puta dižete drugi kanal i trošite dodatne impulse.

SezamPro će tarifirati ISDN pozive u skladu sa nivoima pretplate korisnika: pošto ovakav poziv omogućava prenos velike količine podataka, Classic, InternetStarter i Internet pretplatnicima će se vreme provedeno na vezi tarifirati kao kombinacija osnovnog i SezamExtra vremena, mada ovakav pristup ima smisla pre svega kod testiranja opreme. Kada počnete da koristite ISDN, zanimaće vas SezamISDN pretplata: za sumu koja je 35% veća od željene (Classic, InternetStarter ili, najverovatnije, Internet) pretplate dobijate mogućnost da dva sata dnevno pristupate Internetu brzinom od 64 kbit/s. Korišćenje drugog kanala (dakle 128 kbit/s) se tarifira prema utrošenom vremenu, iz SezamExtra kvote.

Mreža na Internetu

Za mnoge firme je ISDN zanimljiva mogućnost da, bez iznajmljene linije, povežu lokalnu mrežu na Internet, uz mogućnost da se sa svakog računara pristupa svim servisima. Takav pristup se obično realizuje instalacijom ISDN rutera koji će, čim neka od stanica zahteva sadržaj koji se ne nalazi na lokalnoj mreži, uspostaviti vezu sa provajderom, koristeći jedan ili dva kanala, pribaviti podatke i, kada zahteva neko vreme nema, raskinuti vezu.

Ovakvo povezivanje se, sa čisto tehničke strane, može obaviti na razne načine, u zavisnosti od potreba korisnika. Najopštiji metod podrazumeva da svaka stanica u lokalnoj mreži dobije fiksnu IP adresu, ali se često pribegava translaciji adresa, pa i zvanju korišćenjem programa kao što je WinGate, gde je na Internetu zapravo samo jedan računar, a svi ostali zahteve postavljaju preko njega. SezamPro može, u dogovoru sa korisnikom, da obezbedi svaku od ovih varijanti pristupa. Preporučujemo da se pre konačne odluke o opremi i načinu povezivanja konsultujete sa stručnim licima Sezama, kako biste usaglasili potrebe i tehničke mogućnosti.

Onima koji imaju potrebe za stalnim prisustvom na Internetu i dalje preporučujemo iznajmljenu liniju, mada se takav pristup može obezbediti i korišćenjem ISDN tehnologije, kroz takozvanu semi-permanentnu vezu.

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3020-234 ili 186-333, otkucajte new i dva puta Enter i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se i glasom obratiti na 3227-231, ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafé-u.

SLEDEĆI TEKST U PC #37
nopreview
Satelitski navigator
Dragan Kujović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter