GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #38 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Samsung SmartJet
Milan Četić
Integrisani štampač, skener i faks je veoma interesantno rešenje za mnoge korisnike, ali cena ovih uređaja često predstavlja prepreku. Da li je SmartJet rešenje?
- PC #38 (Septembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung SmartJet

Većina modernih multifunkcionalnih mašina sadrži klasičan faks uređaj, faks-modem preko kog se faksovi mogu slati direktno iz računara, skener, štampač i kopir mašinu. Za mnoge male firme, ali i za kućnu upotrebu, ovakve mašine su bile vrlo primamljivo rešenje, ali je cena i dalje mučila mnoge – nije lako naći ovakav uređaj koji košta ispod 2000 DEM. Ovih dana korejska firma Samsung, koja nas je nedavno prijatno iznenadila jeftinim i dobrim laserskim štampačem ML-85, promovisala je multifunkcionalnu mašinu koja po karakteristikama i ceni predstavlja odlično rešenje za naše tržište.

Nova rešenja

Printerski deo u SmartJet-u koristi Lexmark-ove kertridže, a i izgledom podseća na modele ovog proizvođača. Mehanika se razlikuje od bilo koje do sada viđene, prvenstveno zbog toga što se na kolicima koja nose kertridž nalazi i glava za skeniranje. Za štampu se uvek koristi samo jedan kertridž, koji može biti crni ili trobojni (cijan, magenta i žuta). Ovakav pristup se često koristi kod kućnih ink-jet štampača, a u slučaju SmartJet-a on ima i mnogo smisla. Kertridži se na SmartJet-u lako menjaju, a na samom štampaču sa spoljne strane postoji ležište za odlaganje kertridža (crnog ili kolor) koji se trenutno ne koristi. U ležištu je gumena kapica koja naleže na glavu za štampu i tako sprečava sušenje i začepljivanje kertridža.

Rezolucija štampe je 600 tačaka po inču, kako kod crno-bele tako i kod kolor štampe. SmartJet može da radi i u 1200 dpi, ali se tada veća rezolucija postiže većim brojem prolaza. Tako se dobija izuzetan kvalitet, naročito kod crno-bele štampe na običnom papiru, koji je jednak ili bolji od onog koji postižu štampači iz HP-ove serije 800. Oštrina i zacrnjenost slova je bliska 600 dpi laserima.

Kod kolor štampe crna boja se dobija mešanjem cijan, magenta i žutog mastila. Kvalitet štampe fotografija je dobar, ali samo na ink-jet papiru. Kolor štampa na običnom papiru se po kvalitetu nalazi u gornjih 30% rang liste.

SmartJet se po brzini nalazi na sredini lestvice današnjih ink-jet štampača. Kod crno-bele štampe u draft režimu postiže 7 strana u minuti, ali u normal režimu („laserski“ kvalitet), brzina pada na 3 s/m. U praksi se iz programa kao što je Word odštampa 2-2.5 s/m običnog teksta. Tekst u boji štampa brzinom nešto manjom od 1 s/m. Kod štampe fotografija brzina opada drastično, pa za fotografiju u boji A4 formata treba 6 do 16 minuta.

Ostale funkcije

Za skeniranje je zadužena glava pored ležišta za kertridž, koja omogućava hardversku rezoluciju skeniranja od 300 dpi. Uz interpolaciju koju obavlja MyScan, Twain kompatibilni drajver i kontrolni program, može se raditi sa rezolucijama do 1200 dpi. Kvalitet skenova koje daje SmartJet je vrlo dobar, bez banding-a koji bi se mogao očekivati kod ovakve tehnike. MyScan je dobro koncipiran, sadrži sve neophodne opcije za klasu skenera u koje spada SmartJet, uključujući i descreen, za skeniranje štampanih stvari.

SmartJet može da radi kao potpuno nezavisna faks mašina, kada se slanje faksova obavlja uz pomoć običnog telefona koji se priključuje u utičnicu sa zadnje strane uređaja, a moguć je i rad u saradnji sa kompjuterom. U tom slučaju treba instalirati SmartFax, program koji dolazi na priloženom CD-u i predstavlja lepo dizajniran kontrolni panel SmartJet-a (sam uređaj nema pravi kontrolni panel). Kroz SmartJet mogu da se biraju brojevi, koristi telefonski imenik, podešava rezolucija, kontrast i kvalitet transmisije i prijema faksova, pa i kopiraju dokumenti. Kopiranje se obavlja tako što se dokument prvo skenira, a zatim štampa.

Zbog načina rada, SmartJet ima dva otvora za ulaz papira – jedan za automatsko ubacivanje, kapaciteta 100 listova, i drugi za ručno ubacivanje papira ili za dokumente koji se skeniraju odnosno šalju faksom. Kada se skeniraju ili faksuju vrlo tanki ili zgužvani dokumenti, koristi se džep koji ima gornju prozirnu stranu i koji se isporučuje uz uređaj. S obzirom na to da je ovaj džep prilično debeo, jasno je da se kroz ovaj otvor mogu ubacivati i papiri velike gramature (čak i preko 200 g/m2), što je još jedan plus za SmartJet.

Sve u svemu, SmartJet je vrlo upotrebljiva multifunkcionalna mašina, ima izuzetan odnos kvaliteta i cene – maloprodajna cena bez poreza će biti oko 650 DM, u dinarskoj protivvrednosti. Korisna adresa Erc Commerce, Kolarčeva 4/IV, Beograd, tel. 011/632-532

SLEDEĆI TEKST U PC #38
nopreview
Na papiru i CD-ROM-u




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter