GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #40 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
PowerBook G3
Josip Modli
Nova generacija Apple PowerBook-a zasnovana na G3 procesoru baca u drugi plan čak i mnoge stone računare. Isprobali smo jedan od prvih modela.
- PC #40 (Novembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PowerBook G3

Već kada je procesor G3 (tačnije, PowerPC 750) predstavljen , sredinom prošle godine, bilo je jasno da će on moći izvanredno da se primeni i u prenosnim računarima. Zahvaljujući 0.25 mikrometarskom procesu proizvodnje, dimenzije su mu male, a potrošnja minimalna. U prvoj seriji za notebook računare proizvedena je samo varijanta koja radi na 250 MHz, ali je ona nedavno zamenjena novim modelima na 233, 266 i 300 MHz, koji predstavljaju seriju najmoćnijih procesora za prenosne računare.

Izgled ne vara

Ovo je najlepša PowerBook serija: Apple se vratio konceptu koji je proslavio PowerBook – plastika je praktično crna, uz elegantnu teksturu. Linije su vidljivo zakrivljene, dok je na gornjoj strani poklopca sada beli Apple logo, umesto nekadašnje šarene varijante. Novi dizajn zahtevao je veće dimenzije: računar je dublji za 2, a širi za 1.5 cm. Tako su dimenzije 29×24×6 cm, dok je masa 3.2 kg, kao i kod prethodnih verzija, što uključuje bateriju i CD-ROM čitač.

Dodavanjem još jednog tastera (fn), funkcionalnost tastature je na nivou stonih, a ni utisak u radu nije daleko – jedva se primećuje skučenost karakteristična za notebook-e. Ispod ekrana su smeštena dva stereo zvučnika, ali je subwoofer, poznat iz modela 3400, nestao.

Između zvučnika su tasteri za trenutno utišavanje zvučnika, kontrolu jačine zvuka i osvetljenosti ekrana, kao i taster za uključivanje. Sa leve strane tastature, iznad PC Card slota, nalaze se tasteri za softversko izbacivanje kartica.

U unutrašnjosti

Prilikom kupovine možete izabrati varijantu sa G3 procesorom na 233, 266 ili 300 MHz. Apple zvanično ne potvrđuje da je procesor nadogradiv, ali izveštaji govore da jeste. Prostom zamenom kartice računar je lako ubrzati, mada 233 MHz procesor radi na osnovnoj magistrali brzine 66 MHz i nedostaje mu Level 2 keš, pa su performanse oslabljene. S druge strane, modeli sa procesorom na 266 MHz i 300 MHz imaju potpuno novu matičnu ploču koja radi na 83 MHz. Takođe, dve brže varijante procesora imaju čak megabajt Level 2 keša.

Novi PowerBook podržava do 192 MB brzog SDRAM-a, preko dva SO DIMM RAM slota koja se nalaze na procesorskoj kartici. Sistem možete popuniti sa 16, 32, 64, 128 ili 192 MB. SO DIMM je standard PC industrije, pa neće biti problema kada dođe vreme za nadogradnju. Što se ekrana tiče, Apple nudi izbor. Najpre, pasivni ekran dijagonale 12.1 inča sa 2 MB memorije na grafičkoj kartici i SVGA rezolucijom od 800×600 piksela. Kao i prethodni PowerBook modeli, podržava hiljade boja na internom ekranu i milione na eksternom monitoru. U ovoj varijanti video memorija nije proširiva.

Iako je pasivan ekran privlačan zbog niže cene, većina će poželeti kristalno čist, aktivni ekran od 13.3 ili 14.1 inča. U tim slučajevima grafička kartica ima 4 MB video memorije, sa rezolucijom od 1024×768 piksela i punim 24-bitnim kolorom na internom ekranu. Svi novi modeli imaju VGA konektor za priključivanje na eksterni monitor, dok 13.3“ i 14.1“ sistemi imaju i S-Video izlaz za priključivanje na televizor, video-rekorder ili projektor. Čip zadužen za kontrolu grafike je izvanredni ATI 3D RAGE PRO LT, sposoban za 2D i 3D akceleraciju.

Prenosiva multimedija

Svi sistemi se isporučuju sa 20X CD čitačem, ukoliko ne izaberete skuplju DVD opciju sa QuickTime MPEG2 dekoderom. Što se hard diska tiče, na raspolaganju su vam EIDE diskovi kapaciteta 2, 4 ili 8 GB. Iznenađujuće, flopi drajv je postao opcija koja neznatno podiže cenu konfiguracije. Za napajanje notebook-a zadužena je litium-jonska baterija, kojom se, kako je pokazao naš test, postiže nešto više od 3 sata normalnog rada. U literaturi se pominje 3.5 sata rada.

Ako energija nije problem, prostor za bateriju možete iskoristiti za drugi 3.5“ uređaj i obratno – mesto CD-a može da zauzme dodatna baterija. Kombinacijom dve baterije dobija se upotrebljivost računara od čitavih šest sati. A kada vam ne treba nijedna baterija, u isto vreme možete koristiti CD i DVD. Uređaji mogu da se menjaju tokom rada bez potrebe za isključivanjem računara ili prelaskom u sleep mod. Povezivanje u mrežu je, kao što smo i navikli, standardno jednostavno: PowerBook G3 mašine imaju ugrađen 10BaseT Ethernet konektor, pored dobro poznatog AppleTalk konektora.

Modem od 56 kbps je opcija – ugrađuje se u interni komunikacioni slot. Posebne adaptere i proširenja možete dodati preko PC Card slota (dva puta Type II ili jednom Type III), koji su CardBus kompatibilni (CardBus je brža verzija PC Card standarda) – sada možete imati i dodatnu grafičku karticu, video ulaz ili ISDN adapter. Videćete i stereo ulaz i izlaz za zvuk, Apple Data Bus, serijski (LocalTalk) konektor, 10BaseT Ethernet, SCSI konektor, S-Video izlaz (samo sa 13.3“ i 14.1“ ekranima), VGA video izlaz i IrDA port brzine 4 mbps.

Brzina i cena

Od kada su se pojavili Power Macintosh modeli sa G3 procesorom, svi brzinski testovi izgledaju kao da ih je sponzorisao Apple. PowerBook G3 je stvarno brz: već pri samom startovanju i vremenu potrebnom za učitavanje operativnog sistema primeti se razlika, dok kasnije nema kraja iznenađenjima.

Kao i ranije, za testiranje smo koristili MacBench 4.0 i nekoliko zahtevnijih aplikacija. U poređenju sa prethodnom prenosnom generacijom, novi modeli su čak i dvostruko brži. Što je najlepše, PowerBook G3 na 300 MHz se u zbirnom rezultatu pokazao bržim nego stone konfiguracije G3/233 i 266, i pored slabijih performansi diska i grafike, karakterističnih za notebook računare. Razlog za ovako dobar skor najverovatnije je brža matična ploča (83 MHz kod prenosnog u odnosu na 66 MHz kod stonog modela) i veća količina Level 2 keša. U reklamnoj kampanji, Apple tvrdi da nova PowerBook serija „jede za ručak“ prenosne i stone Pentium II računare. Pristavši na prozivku, uporedili smo ih sa Pentium II modelomo koje smo imali i... pogledajte tabelu.

Izgleda da je Apple najzad prihvatio činjenicu da će samo nižim cenama uspeti da popravi položaj na tržištu. Cene novih modela kreću se od 1800 do 5000 dolara, u zavisnosti od konfiguracije, što je povoljno čak i u odnosu na Pentium konkurenciju. Jedina primedba je nedostatak flopi drajva u osnovnoj konfiguraciji. Ukoliko fajlove razmenjujete samo između Macintosh računara, to vam neće smetati jer su AppleTalk i Ethernet daleko efikasniji. Kada dođe vreme za prebacivanje na PC koji nema mrežnu karticu, stvari nisu baš tako vesele.

Ako se pripremate za kupovinu stonog Macintosh računara, razmislite: PowerBook G3 je brz i odlično opremljen, pa predstavlja kompletnu zamenu za stoni sistem. Ako ste u potrazi za najbržim prenosnim rešenjem, ovo je vrlo atraktivan odgovor.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter