GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #41 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #41 (Decembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Posle dužeg vremena, ovaj uvodnik nastaje na notebook računaru. Ne, nisam nigde otputovao – hvala na pitanju, sasvim mi je udobno i kod kuće. Ipak, iskušenje je bilo preveliko: ASUS P6300 je jedan od prvih notebook računara najnovije generacije koji je stigao u naše krajeve. Pentium II procesor, veliki disk, CD i multimedija... može li on da zameni kućni računar? Jedini način da se odgovori na to pitanje je eksperiment: nekoliko dana sam kompletan posao radio na notebook-u i nije mi teško palo! Stoni računari će uvek biti brži i jeftiniji, ali su razlike sve manje i sve teže ih je primetiti. Najzad, moderan personalni računar je objektivno brži nego što je potrebno za većinu poslovnih aplikacija; neki, najčešće nepotrebni deo te brzine lako ćemo žrtvovati da bismo dobili na prenosivosti.

Za udoban rad sam na notebook priključio „normalnu“ tastaturu, ali nije bilo potrebe da priključujem i klasičan monitor – 13.3“ TFT ekran je, po dimenzijama i performansama, superioran u odnosu na ekrane većine stonih računara. Osim toga, dobro je da se navikavam na TFT ekrane – da je raspored poslova bio drugačiji, moglo mi se desiti da ove redove pišem na stonom računaru, gledajući u Samsung SyncMaster 531TFT, novi impresivni ravni ekran koji je dobio jednu od važnih nagrada na novosadskom Sajmu informatike, telekomunikacija i elektronike. Svakome ko je pogledao SyncMaster 531 jasno je da vreme klasičnih, glomaznih monitora zasnovanih na katodnoj cevi prolazi – posle 101 godine, vreme je da pronalazak Ferdinanda Brauna koji je (kaže Encarta 99) zasnovan na idejama Vilijama Kroksa iz 1870. ode u penziju. Ako mislite da se CRT televizor, koji je simbol jedne epohe, neće lako povući pred TFT ekranima, setite se šta se desilo sa mehaničkim satovima kada su se pojavili kvarcni: nova, bolja i jeftinija tehnologija začas skloni sa tržišta staru. TFT ekrani su bolji, ali još nisu jeftiniji; kada im cena još malo padne, računajte na udobniji rad i mnogo dodatnog prostora na stolu. A u budućnosti... ko zna, možda će se još veći ekran preseliti na zid.

Pentium II notebook i TFT ekran nisu jedine zvezde ovog broja „PC“-ja. Tu je i Windows 2000, čiju smo drugu beta verziju detaljno testirali, a čitaćete i o jeftinim matičnim pločama, malim računarima i organajzerima, Illustrator-u 8... Dosta zanimljivog materijala, a vremena manje nego obično, jer januarski „PC“ izlazi pre Nove godine. Za njega pripremamo test mobilnih telefona, izbor 50 najboljih YU Web strana, veoma zanimljiv specijalni dodatak i... videćete već!




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter