GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #41 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
SezamPro za 1999.
Dejan Ristanović
SezamPro je proslavio treći rođendan (a ujedno i devetogodišnjicu projekta Sezam) žurkom u SezamCafe-u, ali i ukidanjem limita, predstavljanjem novih mogućnosti i Quake serverom.
- PC #41 (Decembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SezamPro za 1999.

Prošlo je već devet godina od 11. novembra 1989. kada je zvanično počeo sa radom prvi Sezam, ali i gotovo tri godine od početka komercijalnog rada on-line sistema SezamPro. Rođendani su uvek prilika za proslavu, pa su se Sezamovci 13. novembra (da, u petak 13.) okupili u SezamCafé-u da porazgovaraju, razmene ideje, surfuju Internetom... pa i da upoznaju ljude sa kojima godinama komuniciraju jedino putem elektronske pošte i na Web stranicama.

Poziv bez limita

SezamPro je iskoristio priliku da korisnicima pokloni i nešto više od proslave: počev od 14. novembra, ne postoji limit dužine seanse (do sada je svaki poziv bio ograničen na 70 minuta). To znači da korisnik može čitavu dnevnu kvotu vremena (2 sata punog pristupa Internetu ili više, ako je pretplatnik firma) da iskoristi u istom pozivu. Oni kojima je potrebno i više od toga, mogu da dokupe extra sate i tako na vezi ostanu koliko god im je potrebno. Za firme je posebno atraktivna mogućnost da pri prijavljivanju na sistem navedu parametar @auto i tako ne razmišljaju o vremenu: trošiće dnevnu kvotu dok je ima, a onda automatski preći na extra vreme. Naravno, kada dokupljeno extra vreme bude gotovo iscrpljeno, Sezam će ih automatski upozoriti odgovarajućom e-mail porukom.

Za udobniji i brži surf se, uz link „Telekoma Srbije“ koji se upravo ovih dana širi na 4 Mbps, brine i novi Sezamov proxy server, cache.sezampro.yu:80, koji sada radi na znatno moćnijoj hardverskoj platformi. Najbolje je da proxy automatski konfigurišete: u Internet Explorer-u otvorite View / Internet Options / Connection, kliknite na Automatic Configuration i unesite http://www.sezampro.yu/cache/cache.pac. Time će proxy biti uključen dok pristupate SezamuPro, a u slučaju poziva drugog provajdera, automatski će se isključiti.

Nisu zaboravljeni ni korisnici koji sistemu pristupaju konzolno: ukinut je limit broja članova u grupi, što znači da sada korisnik može da osnuje po tri privatne konferencije kojima će pristupati isključivo korisnici koje sam uključi u njih. Postoji čak i mogućnost da nekim od tih korisnika da status suvlasnika grupe, čime dobijaju prava slična vlasničkim.

Iz temelja je izmenjen i sistem za pretraživanje baze korisnika, čime su postignuta dva cilja. Pre svega, omogućeno je korisnicima da daleko efikasnije (praktično trenutno) pronađu korisničko ime sagovornika i pročitaju podatke koje je on napisao o sebi (tzv. resume korisnika). Osim toga, onemogućeno je masovno prikupljanje podataka o svim korisnicima sistema, kako bi se zaštitila njihova privatnost i izbegli sve češći slučajevi slanja spam mail-a kojim se korisnicima nude proizvodi i usluge koje oni nisu tražili. Za sada se novom sistemu za pretraživanje korisničke baze pristupa iz konzolnog režima, komandom USERS, ali će on ubrzo biti pristupačan i kroz Web interfejs – posetite sezam.sezampro.yu.

Za časove dokolice

Osim informacija koje možete da primenite u poslu, SezamPro se oduvek trudio da ponudi i zabavne sadržaje. Odskora u te sadržaje spada i najpopularnija igra: Quake II. Sredinom novembra probno je proradio Sezamom Quake server, quake.sezampro.yu (194.106.173.61). Dovoljno je da pokrenete Quake na svom računaru, izaberete mrežnu opciju i povežete se na pomenutu adresu, pa ćete biti u prilici da okušate svoje borilačke i strateške veštine sa drugim korisnicima SezamaPro. S obzirom na dobre, direktne linkove prema drugim domaćim sistemima (Beotel, Telekom, akademska mreža...), očekuje se da će i njihovi korisnici imati odlična ping vremena i da će biti dobri partneri (bolje reći protivnici) u Quake-u. Svakako će biti i turnira, nagrada za najbolje, a možda i drugih sličnih igara... za dodatne informacije, posetite stranicu www.sezampro.yu/quake/.

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3020-234 ili 186-333, otkucajte new i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se obratiti i glasom na 3227-231 ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafé-u.

SLEDEĆI TEKST U PC #41
nopreview
Svet na dva točka
Vesna Milošević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter