GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #43 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Gateway dolazi
Bojan Petrović
Gateway je konačno stigao na naše tržište. Isprobali smo njihov osnovni model, GP6-350.
- PC #43 (Februar 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Gateway dolazi

Kompanija Gateway (prvobitno Gateway 2000) osnovana je 1985. godine u farmerskoj kući u Ajovi. Njeni osnivači, Ted Vejt i Majk Hamond, još tada su imali viziju moderne i napredne firme koja će pre svega imati na umu potrebe kupaca. Najpre su prodavali komponente i softver pojedinačnim kupcima, postajući tako pioniri direktne prodaje. Pošto su prve godine zaradili tada neverovatnih 100.000 dolara, zaključili su da je njihov pristup poslu pravilan i nastavili sa razvojem firme. Dve godine kasnije počeli su sa prodajom gotovih računara sa predinstaliranim softverom; računari koji su sklapani pod imenom Gateway postali su poznati, a prihod firme je rastao vrtoglavom brzinom.

Tokom sledećih deset godina, Gateway je dobio više stotina nagrada za svoje proizvode i podršku kupcima, a završni račun 1997. godine govori o magnitudi uspeha: kompanija je prijavila prihod od 6.3 milijardi dolara, uzimajući 67% američkog tržišta kućnih računara. Broj računara prodatih poslovnoj klijenteli takođe raste, tako da danas prodaja ovakvih računara čini preko 30% ukupne prodaje Gateway-a. Sredinom 1998. komanija je odlučila da proširi posao, kroz autorizovane prodavce Gateway računara širom sveta.

Ova priča, ma koliko podsećala na idealnu verziju „američkog sna“, zapravo govori o profesionalizmu. U mnogo toga je Gateway bio prvi, počevši od svetski priznatog dizajna u obliku „kravica“ šara, do prve isporuke računara na svetu koja je zasnovana na narudžbini iz svemira – dva kosmonauta sa svemirske stanice Mir su naručili po G6-233 Penitum II konfiguraciju i tako na još jedan način ušli u istoriju.

Svaka Gateway konfiguracija je praćena trogodišnjom garancijom, savršeno upakovana i dopunjena opširnom i pažljivo koncipiranom dokumentacijom. Ceneći različite potrebe korisnika, Gateway omogućava kupcu da izabere detalje svoje konfiguracije, pri čemu se polazi od bazičnih komponenti. Sve u svemu, Gateway je kompanija koja je stekla reputaciju izuzetnom pažnjom prema kupcima, što uz odličnu cenu i garantne uslove čini pobedničku kombinaciju.

Stigao je

Prvi utisak susreta sa Gateway računarom je uvek isti: dve kutije od (skoro) jednog kubnog metra, ofarbane u simpatični motiv „kravica“ šara, same po sebi deluju ozbiljno. U jednoj od njih je računar, periferije i dokumentacija, a u drugoj monitor. Od momenta otvaranja poklopca, raspored komponenti vas prosto vodi u procesu sklapanju računara, što se svodi na povezivanje kablova (prema jasnom uputstvu) i uključivanje u struju; sve ostalo je spremno.

Pošto je Gateway GP6-350 u naše ruke stigao upravo onako kako ga kupci širom sveta dobijaju, prvi pritisak na dugme za startovanje nije nas iznenadio: Gateway znak dobrodošlice i, nekoliko sekundi kasnije, poznati Windows 98 logo. Dok je disk sasvim lagano čangrljao, pripremajući mašinu za prvo buđenje, nismo mogli da odolimo a da ne zavirimo pozadi, pošto je zvuk ventilatora bio možda i previše tih. Ispostavilo se da smo tokom „buđenja“ računara zapravo slušali motora hard diska, dok je glavni ventilator skoro nečujan. Sobzirom na to da smo pre nekoliko dana na računaru „iz kućne radinosti“ imali peh da ventilator zauvek prestane da radi, na momenat smo osetili dejavu efekat.

Nakon odgovora na osnovna pitanja o zemlji korišćenja računara i unosa nepotrebno komplikovane šifre za autorizaciju operativnog sistema, Windows 98 je započeo prepoznavanje priključene opreme, a momenat nakon toga smo ugledali osnovni ekran uz finu prateću muziku. Na tren smo bili zatečeni činjenicom da na samom ekranu nema nikakvog nagoveštaja da koristite baš Gateway, niti bilo kakvog posebnog Gateway softvera, ali smo to kasnije razjasnili: pošto smo pokrenuli System Properties, našli smo ime proizvođača računara i spisak osnovnih komponenti, dok nas je klik na taster Support Information odveo do spiska zastupnika sa telefonskim brojevima širom Evrope.

Od osnovnog softvera, dobili smo sve alate koje donosi Windows 98 i ATI-jev softver za kontrolu grafičke kartice, dakle kalibraciju boja, podešavanje položaja slike na monitoru, sinhronizaciju i podešavanje frekvencije osvežavanja ekrana. Kratak test je pokazao da kombinacija monitora i video karte ne podržava više od 100 Hz u prvoj ponuđenoj rezoluciji od 800*600 tačaka sa 16 bpp, što nije loše, ali je daleko od spektakularnog.

Monitor preko prilično dobro organizovanog OSD sistema (On-Screen Display) i jednog jedinog točkića za upravljanje, omogućava eliminisanje praktično svih uočenih nedostataka, uključujući i smanjivanje moire efekta na zanemarljivu meru. U većoj rezoluciji 1280*1024 slika se primetno zamutila, dok je u 1024*768 na maksimalnih 85 Hz osvežavanja i dalje bila „zamućena“. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da ovaj ekran od 17“ nije namenjen grafičkim profesionalcima, već korisnicima sa plićim džepom. Gateway, naravno, ima i skuplje modele računara, čije performanse odgovaraju onima koji traže više i bolje.

U ugrađeni Mitsumi CD čitač smo potom ubacili Gateway System CD. Odmah se pokazalo da čitač ne spada u tiše modele – brzina je korektna, ali je zvuk motora prilikom ubrzavanja i usporavanja napadan. Pomenuti sistemski CD je Gateway alat za instaliranje drajvera u slučaju da ste iz nekog razloga odlučili da preinstalirate sistem. Lepo funkcioniše i dobro će doći svima koji ne žele da imaju posla sa komplikovanijim Windows procedurama.

Tastatura je nižeg kvaliteta od ostatka sistema. Mada na njoj piše Gateway, tokom rada bismo je teško odvojili od bilo koje kvalitetnije noname tastature. Osećaj je malo „gumen“, pa možda verovatno ima smisla uz računar naručiti Microsoft Natural tastaturu. Sa druge strane, mišu nema šta da se odbije ili doda: Microsoft Intellimouse je pravi miš u pravo vreme.

Pohvale i odlikovanja

Nećemo mnogo govoriti o zaista skladnom radu računara u celini, jer je on mogao da se očekuje već na osnovu spiska ugrađenog hardvera: Pentium II na 350 MHz, 128MB sistemske memorije, Quantum Fireball EX disk od 6.4 GB (još jedan „tvrd orah“ za one koji tvrde da je izbor diskova ove firme sumnjiv i da niko kod nas ne daje tri godine garancije na Quantum diskove – Gateway daje tri godine garancije na celu mašinu), ATI Rage Pro Turbo 2x grafička kartica... Nismo mogli da odolimo, pa smo zavirili u podešavanja BIOS-a. Ugrađeni Feniks BIOS je zaista sjajno sređen, sa objašnjenjem svake stavke u nekoliko nimalo šturih rečenica, organizovan u menije i podnivoe, sa očiglednom namerom da se korisnici sa malo znanja zaustave na vreme, a da oni stručniji lako nađu parametar koji im je potreban. Onemogućeno je podešavanje bilo čega vezanog za procesor, brzinu magistrale i memorije; odgovarajuće stavke čak i ne postoje. Sve je podešeno fabrički i zaista nema razloga da se menja – kupci konfiguracija sa imenom lako će odoleti iskušenju zvanom overclocking, a ako poželite da promenite procesor, obratićete se zastupniku, koji svakako zna proceduru upgrade-a.

Sve što smo probali na ovoj mašini je radilo glatko, uključujući naše testove i poslovni softver. Grafička kartica je radila odlično u skoro svim prilikama, uključujući i nekoliko 2D i 3D igara. Zvučna kartica je takođe dala sve što se moglo očekivati od naših ne baš sjajnih Sony zvučnih kutija; možemo samo zamisliti utisak svega zajedno uz bolje zvučnike. „Šlag na torti“ je 3COM Fast Etherlink XL 10/100Mb Ethernet adapter – računar se, fabrički ugrađenom mogućnošću umrežavanja, kvalifikuje za primenu u većim poslovnim sistemima.

Jednom rečju: kvalitet. Svaki deo računara je odabran sa očiglednim poznavanjem potreba korisnika, počevši od veličine monitora, brzine procesora i količine radne memorije, preko zaista sjajne mrežne kartice, do interne arhitekture koja demonstrira vrhunski projektovano hlađenje. Kao što bismo i pretpostavili, Gateway kućište nije obično, kao što ni napajanje nije obično. Oko njih je projektovan sistem hlađenja koji je, na naše zaprepašćenje, Quantum disk ostavio jedva mlakim nakon dosta izvršenih testova, dok je procesor sa posebnim hladnjakom bio hladan u poređenju sa stadardnom temperaturom običnog Pentium II procesora u našem noname kućištu. A svi znamo kako dobro hlađenje utiče na sigurnost i trajnost. Kućište se lako otvara, ali ne zato da bi korisnici lakše „čačkali“ po unutrašnjosti računara – Gateway podrazumeva tri godine garancije samo ako se bilo kakav upgrade radi kod autorizovanog servisera, što je potpuno logično.

Možda će proizvođači gotovih računara reći da ne zaostaju mnogo za Gateway konfiguracijama, a da su pri tom jeftiniji, što je sasvim tačno. Međutim, Gateway igra na kartu koja kod nas tek treba da postane poznata: nešto više novca može obezbediti godine mirnog rada, bez padova sistema ili gubljenja podataka, uz godine podrške autorizovanih servisera u slučaju potrebe za pojačavanjem mašine. Upravo ta razlika je vredna dodatnog novca, ali kod nas nedostatak para često prevagne nad kvalitetom. Naučićemo da važi i obrnuto – slab kvalitet često može postati uzrok nedostatku novca.

Konfiguracija koju smo testirali je očigledno namenjena poslovnim korisnicima, koji itekako razumeju pomenute argumente. Gateway GP6-350 nije jeftin računar, niti predstavlja vrh ponude ove kompanije – rekli bismo da je ova konfiguracija vrlo primerena našem vremenu i prostoru i da ona predstavlja odličnu startnu poziciju za kompaniju koja zna šta radi.

Korisna adresa

Mega, Bulevar revolucije 316, Beograd, tel. 011/411-890

SLEDEĆI TEKST U PC #43
nopreview
3Dfx snovi
Aleksandar Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter