GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #43 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Table sledeće generacije
Darko Staničić
Wacom je predstavio novu seriju grafičkih tabli pod zajednčkim imenom Intous. Testirali smo modele A4 i A6 formata.
- PC #43 (Februar 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Table sledeće generacije

Firma Wacom je dobro poznata po kvalitetnim grafičkim tablama – njihove ArtPad II table malog formata veoma su popularne kod nas. Te table imaju analogne UltraPen olovke koje su tehnološki prilično zastarele (u ovoj oblasti oprema ne zastareva brzinom koja je karakteristična za hardver), pa Wacom nije propustio priliku da olovke koje stižu uz Intuos seriju učini analogno-digitalnim.

Na prvi pogled, Intuos A6 prilično liči na ranije modele: i dalje zauzima COM port, napaja se iz posebnog ispravljača, ali je daleko lepša i ima na sebi deset funkcijskih „tastera“. Olovka je ergonomski dizajnirana i fino leži u ruci, a jedina zamerka može se uputiti na adresu stalka za olovku, koji je veoma nestabilan, pogotovo u odnosu na stari, koji nikada nije padao. Drajveri se lako instaliraju, ali se lako i deinstaliraju – stari ArtPad drajveri se teško „ubijaju“ posle odvajanja table od računara.

Novi kvalitet

Pravu razliku vidite tek kada počnete sa radom: olovka mekše leže na tablu, pa se osećaj da držite veštačku olovku praktično gubi. Ne može se reći da Intuos olovke bolje crtaju (tj. bolje reaguju na pokrete ruke) od onih starih – izgleda da su po tom pitanju stare Ultrapen olovke dostigle veoma visok nivo i da se mnogo dalje od toga ne može – samo je osećaj potpuniji. Ako ćete tablu koristiti za crtanje, biće vam potreban i nešto snažniji računar da bi brze pokrete rukom verodostojno preneo Photoshop-u; ako radite na nekom Pentium-u, potezi olovke se obično aproksimiraju izlomljenim linijama.

Drajveri su mnogo kvalitetniji: moguće je „poluautomatski“ podesiti vrednosti za dupli klik i osetljivost table na pritisak kako vrha olovke, tako i gumice. Kod podešavanja dvostrukog klika treba dva puta kliknuti u „metu“, posle čega računar sam upiše brojeve u odgovarajuća polja; kod podešavanja osetljivosti dovoljno je nažvrljati nekoliko linija, da bi drajver izračunao koliko je pritisak jak odnosno slab; „krivu pritiska“ kasnije možete i ručno doterati. Navikavanje na dupli klik olovke je predstavljalo tešku muku onima koji dugo rade sa mišem, pa je novim mogućnostima podešavanja taj proces maksimalno pojednostavljen.

Uvedeno je još jedno podešavanje od značaja za one koji su navikli na miša. Naime, kod ovakvih ulaznih uređaja kurzor na ekranu se pomera relativno u odnosu na tablu – ekran odgovara čitavoj površini table, što je filozofija strana za one navikle na miša, kog koga se kurzor pomera onako kako se kreće miš. U mouse modu referentni sistem ponovo postaje pointer (olovka) i kurzor će se na ekranu kretati zajedno sa olovkom, ma gde se ona nalazila na tabli (preporuka: naviknite se na pointer mod). Ako vam ipak nedostaje miš, znajte da Photoshop sada savršeno koristi oba uređaja paralelno, dok ste sa starim tablama praktično morali da koristite ili olovku, ili miša.

Novi funkcijski tasteri predstavljaju prečice sa tastature (ili niz prečica, pošto se u potpunosti mogu konfigurisati) i nije potrebno gledati u tablu da bi se pogodili: kada se olovka nađe iznad nekog od njih, na vrhu ekrana pojavljuje se broj funkcijskog tastera – baš zgodno. Iako na kutiji piše da je tabla formata A6, a drajver prepoznaje veličinu od 4×5 inča, površina table koja je osetljiva na pritisak (zajedno sa funkcijskim tasterima) je 127×105 mm, što je nešto između – sama tabla veća je za 4-5 centimetara sa svake strane.

Veličina jeste bitna

Da biste koristili tablu formata A4 (9×12 inča), za nju treba da odvojite mnogo više prostora na stolu nego što zauzima papir veličine A4 – ona je stvarno ogromna. Po svim tehničkim karakteristikama liči na „manju sestru“: na isti način se instalira i koriste se isti drajveri. Uz nju, međutim, dolazi i 4D miš, koji je u stvari kurzor u obliku miša i koji nema pokretnih delova – izgleda da se sastoji od istih vitalnih delova kao i olovka. Nagib se može podešavati tako da odgovara i desnoj i levoj ruci, pa će se i levoruki brzo navići.

Pošto je površina osetljiva na dodir veća, treba daleko više „mahati rukom“, ali to donosi veću preciznost – uostalom, ova tabla i nije namenjena za crtanje slobodnom rukom, već za korisnike CAD softvera. Kao i kod velikih ArtPad modela, i ovde je površina za crtanje prekrivena tankom, čvrstom folijom ispod koje se stavlja papir sa (tehničkim) crtežom koji se može precizno kopirati (trace-ovati). Konačno, Intuos A4 ima 16 funkcijskih tastera koji se mogu konfigurisati i još šest tastera kojima se podešava osetljivost table. U svakom slučaju, već na prvi pogled se vidi da je ova tabla namenjena profesionalcima.

Translucentni Intuos USB

Da je vek analognih olovaka prošao vidi se i po tome što se uz paket CorelDraw 8 na poklon dobija Wacom PenPartner tabla, a nove generacije tek dolaze: nedavno je predstavljena USB Intuos tabla (za sada samo za Mekintoš i samo A6), koja je zanimljiva i po tome što je napravljena od providne plastike, u izvornim iMac bojama.

Korisna adresa

Computerland, Kralja Milutina 32/III, tel. 011/644-629

SLEDEĆI TEKST U PC #43
nopreview
Mali AutoCAD
Slobodan Petrović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter