GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #44 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sveti Sava
Marijana Anastasijević
Nedavni veliki pravoslavni praznik, Sveti Sava, bio je povod da Multimedia Centar izda CD-ROM o životu i delu našeg najvećeg prosvetitelja...
- PC #44 (Mart 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sveti Sava

O Svetom Savi je napisano mnogo knjiga, ali ovaj jedinstveni CD je prvo elektronsko izdanje koje pruža informacije o velikanu srpske istorije, religije i kulture. Pregled počinjete instalacijom programa i klikom na ikonu koja predstavlja tradicionalni grb porodice Nemanjića; kroz čitavu „šetnju“ CD-om prati vas crkvena himna Aleluja, koju peva hor.

Možete odabrati pregled prvog (informativnog) ili drugog (zabavnog) segmenta prezentacije. U podopcijama prvog dela: „Život i delo Save Nemanjića“ i „Sveti Sava u književnosti“ moguće je odabrati nove kategorije: Biografija, Književni i kanonski spisi, Duhovni i svetovni vođa svog naroda ili Žitije Svetog Save, Liturgijska poezija, Narodno predanje i Umetnička poezija. Drugi deo nosi naslov „Sveti Sava kroz igru“ i podeljen je u tri igre – Memorija, Interaktivni strip i Kroz igru do znanja. Same igre su zamišljene kao edukacija kroz zabavu.

O životu svetitelja

Tipik

Segment „Biografija“, vizuelno predstavljen kao edicija knjiga, obuhvata period od 1170. godine, kada je župan Stefan Nemanja preuzeo vrhovnu vlast u Raškoj, do 1594. godine, kada su Turci odneli mošti Svetog Save u Beograd i spalili ih na Vračaru. Dok prelazite kurzorom preko naslova, ispisuju se podaci u jednoj rečenici o nekom od najvažnijih događaja tog vremena. Dupli klik vas uvodi u tekstualni deo o tom periodu. „Književni i kanonski spisi“ su zbirka najznačajnih spisa pisanih rukom Svetog Save, kao što su „Zakonopravilo“ (Nomokanon) ili „Hilandarski tipik“.

Dosta pažnje je posvećeno značaju dela Svetog Save, čudima koja je izvršio za života i posle smrti, kao i istorijskim pogledima, koji su ga zabeležili kao utemeljivača pravoslavlja, zdravstvene zaštite i obrazovanja kod nas. Upravo o tome podučiće vas sekcija „Duhovni i svetovni vođa svog naroda“.

Teodofijevo delo „Žitije Svetog Save“ je poznato samo po sebi – možete pročitati pet lepih priča o Pronalaženju (duhovnog) blaga, Čudotvornom isticanju mira, Naprasnoj smrti Strezovoj, Čudu na moru i priču Molitvom do hrane. „Liturgijska poezija“ obuhvata Službu prenosa moštiju Svetog Save i Službu usnuća Svetog Save u pevanjima. „Narodno predanje“ je izbor pesama i anegdota o Svetom Savi, dok „Umetnička poezija“ predstavlja zbirku stihova naših poznatih pesnika – Desanake Maksimović, Vojislava Ilića, čika Jove Zmaja i drugih. Tu je i „Himna Svetom Savi“.

Učenje kroz igru

U zabavno-obrazovnom delu, igra „Memorije“ otvara slike najpoznatijih pravoslavnih manastira koje treba prepoznati a „Kroz igru do znanja“ (liči na „Čoveče ne ljuti se“) – napredujete po poljima odgovarajući na postavljena pitanja o životu Svetog Save. „Interaktivni strip“ je pričica sa animacijom o Đavolu i krađi Sunca.

Kretanje kroz menije je veoma interesantno. Strelice koje zasvetle kada su aktivne služe za kretanje kroz zapise ili menije. U pojedinim temama pojavljuju se sličice ključa, sveće ili zvona ili sve tri istovremeno. Klik na ključ uvodi u galeriju slika poznatih majstora, odnosno ikona i fresaka iz pravoslavnih manastira. Slika sveće otvara kartu Svete Gore, sa fotografijama najznačajnijih manastira, dok simbol zvona daje dodatne podatke o aktuelnoj temi.Tekstualni deo je urađen Miroslavljevim pismom, na žalost, nismo pronašli ni jednu opciju koja bi omogućila da se tekst kopira ili štampa. Sve u svemu, ovaj CD je lep poklon ne samo za vas, već i za vaše dete: kroz igru će naučiti mnogo toga iz naše istorije i tradicije.

Pravoslavni kalendar

Pravoslavni kalendar sada možete da gledate i na ekranu vašeg PC-ja. Kalendar za prostu 1999. godinu je podeljen u četiri segmenta: Kalendar, Beleške, Postovi i Zaposvesti. U Kalendaru su prikazani svi pravoslavni praznici i sva „crvena slova“, sa mogućnošću pretraživanja po delu reči i pregledom svih meseci u godini. Kalendar ima brojanje dana u godini i po starom kalendaru. Beleške su rezervisane za upisivanje važnih datuma ili događaja za tekući ili bilo koji drugi datum, po vašoj želji. U opciji Postovi pronaći ćete periode i nazive najvažnijih pravoslavnih postova, a u segmentu Zapovesti pročitaćete Deset Božjih i Osam crkvenih zapovesti. Program je besplatan i može se preuzeti sa www.compactsoft.co.yu . Urađen je po blagoslovu Srpske Pravoslavne Crkve, uz konsultacije Milana D. Jankovića, protojereja-stavrofora.

Korisna adresa

Multimedija, Beograd, Žitomislička 32, tel. 011 509-022, 334-0513

SLEDEĆI TEKST U PC #44
preview
Dvosmerni rečnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter