GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #62 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #62 (Decembar 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Kompjuterska industrija je čuvena po tome što iz `suve drenovine` uvek iscedi još malo vode - taman smo mislili da su diskovi, uz niske cene, dostigli granice svojih mogućnosti, kad su kontroleri ponudili stripe režim koji paralelno upisuje sukcesivne blokove podataka na dva diska i tako ubrzava rad. Ideja nije nova (RAID kontroler odavno predstavlja važnu komponentu servera) ali se konačno odvojila od preskupih SCSI konfiguracija i postala deo radnih stanica i kućnih računara. Stripe režim zahteva investiciju u kontroler i diskove (dva diska od po 20 GB su skuplja od 40 GB diska), ali spektakularni efekti opravdavaju troškove. Ako vam je dosadilo da čekate podizanje Windows-a ili otvaranje Photoshop-a, isprobajte Promise FastTrak ili neki sličan kontroler i bićete oduševljeni - ne sumnjam da će računari sa diskovima u raznim RAID režimima postati popularni tokom naredne godine. Uostalom, već su doživeli premijeru na našem uporednom testu PC konfiguracija.

Veliki test personalnih računara pokazao je da se stanje na tržištu bitno promenilo od decembra 1999, kada smo pravili prethodni presek ponude domaćih firmi. AMD je zastupljen koliko i Intel, memorija je porasla na 64 ili 128 MB, grafičke kartice su doživele nekoliko novih generacija, DVD je postao deo standardne opreme a dizajn kućišta i multimedijalnih dodataka afirmisao se kao jedan od parametara na koje kupci obraćaju pažnju. Posle testa smo se, prirodno, zapitali kako će za godinu dana izgledati standardna PC konfiguracija.

Preludijum za kompjutersku 2001. godinu daće upravo promovisani Pentium 4 koji, ako je verovati najavama, donosi performanse do sada neviđene u PC svetu i to ne samo zbog radne frekvencije od 1.5 GHz - NetBurst je prva velika promena arhitekture Intel procesora od 1995, kada je promovisan PentiumPro. Prelazak sa 28 miliona tranzistora Pentium-a III na čak 42 miliona tranzistora dao je efekte, ali ne na način koji bi zadovoljio sve kupce: najveće ubrzanje dobija se u igrama, dok u raznim `ozbiljnijim` primenama Pentium 4 baš i ne blista. Uz to, prelazak na novu generaciju procesora neće biti jeftin, pošto ćete morati da zamenite ne samo matičnu ploču, već i kućište.

Iako januarski `PC` po tradiciji izlazi pre uobičajenog termina, potrudićemo se da u njemu, osim testova notebook računara, UPS uređaja i mobilnih telefona, objavimo i detaljne informacije o procesoru koji je već dobio titulu najkontraverznijeg Intel-ovog proizvoda u istoriji. Vidimo se 25. decembra!Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter