GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #66 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #66 (April 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Jedna od zanimljivih dosetki koje sam čuo na upravo završenom simpozijumu YU INFO 2001 pripisuje se dr Vorenu Benisu (Warren Bennis) sa Univerziteta Južna Karolina i glasi otprilike ovako: "Fabrika budućnosti imaće samo dva zaposlena: čoveka i psa. Čovek će hraniti psa, a pas će sprečavati čoveka da dira opremu". Svi sanjamo o opremi koja će "raditi sama", ali su savremeni računari daleko od tog ideala - i dalje su previše komplikovani za upotrebu. Možda ste, radeći godinama sa kompjuterima, prestali da primećujete problem, ali čim se u vašoj firmi nađu početnici, shvatićete koliko ono što vama izgleda prirodno za nekoga može biti složeno.

Stvari se, ipak, kreću u dobrom smeru: i pored zamerki koje se upućuju autorima poslovnog softvera, mora se priznati da je upotreba računara iz godine u godinu sve jednostavnija. Radno okruženje Windows-a 95 se potvrdilo u praksi, a unapređenja uvedena u narednim verzijama Windows-a i Office-a razradila su čitav koncept, uvodeći u "igru" značajnu ideju automatskog oporavka. Za početnika je, naime, najneprijatnije kada, posle neke njegove neoprezne akcije, programi prestanu da funkcionišu - kako ih vratiti u normalu? Uz Windows 2000 i Windows Me dovoljno je restartovati računar pa će oštećenje biti automatski otklonjeno. Office 2000 je mehanizam automatskog oporavka implementirao i van granica operativnog sistema, dok novi Office XP, koji u ovom broju "PC"-ja ekskluzivno predstavljamo, čini sledeći korak u istom smeru, povećavajući time poverenje u PC tehnologiju.

Rezultat su računari na kojima početnik može da obavi sve složenije operacije. Još dugo će postojati početni šok pri susretu sa PC-jem, ali se period privikavanja skraćuje, a efikasnost povećava. Upravo smo takvu koncepciju imali u vidu pripremajući specijalno izdanje "PC Softver za početnike", koje je izašlo iz štampe pre desetak dana: čitalac će upoznati Windows 2000/Me, Word, Excel, Access, PowerPoint i Outlook, ali neće naučiti samo da otkuca pismo ili sabere nekoliko brojeva - dokumenti koje će pripremati izgledaće profesionalno i po potrebi biti dopunjeni efektnim dijagramima i rezultatima obrade podataka. Verujem da će sadržaj i atraktivna cena učiniti knjigu "PC Softver" dragocenim priručnikom za manje iskusne korisnike računara u svakom okruženju.

Ostaje još da se zahvalim svima koji su "PC"-ju čestitali šesti rođendan i da zakažem sledeći sastanak na našem zajedničkom putu u budućnost za 5. maj!



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter