GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #66 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Jugodata Vision i850
Aleksandar Veljković
Već na prvi pogled, Vision i850/1300 nije običan personalni računar - prema specifikaciji prozivođača, to je "PC u workstation klasi", mada bi preciznija definicija za ovu nesvakidašnju konfiguraciju možda bila "PC u ekskluzivnoj klasi". U je Pentium 4, a oko njega...
- PC #66 (April 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata Vision i850

Već na prvi pogled, Vision i850/1300 nije običan personalni računar. Firma „Jugodata“, koja će ovu konfiguraciju ubuduće imati u redovnoj ponudi, definiše je kao „PC u workstation klasi“, a nama se čini da bi preciznija definicija bila „PC u ekskluzivnoj klasi“. Naime, u centru ovog računara je novi Pentium 4, u ovom trenutku najatraktivniji i najmoćniji Intel-ov procesor.

Vision i850/1300 možemo posmatrati iz dva aspekta. Prvi je međusobna usklađenost ugrađenih komponenti, stabilnost rada i komfor koji konfiguracija pruža, dok je drugi razmatranje performansi, isplativosti, kao i analiza polja primene ovog računara. Poput drugih Vision modela, ovaj računar je jak po svim komponentama, počev od Microsoft tastature i miša, preko diska, grafičke kartice, monitora, pa sve do matične ploče i procesora. Matična ploča je, naravno Intel-ova, a kompjuter je opremljen sa 256 MB memorije organizovane u četiri RDRAM (Rambus) modula.

U računar je ugrađen Pentium 4 procesor koji radi na 1.3 GHz – do sada smo pisali samo o verzijama koje rade na 1.4 i 1.5 GHz, dok je ova varijanta novog Pentium-a lansirana nešto kasnije, kako bi cena Pentium 4 konfiguracija bila pristupačnija širem krugu korisnika. Sniženje takta neumitno je dovelo do diskretnog pada performansi, mada se na većini merenja ovaj Pentium 4 veoma dobro drži. Grafička kartica, ATI Radeon LE sa 32 MB DDR memorije, predstavlja jedan od najisplativijih proizvoda ove vrste – njene performanse, kvalitet prikaza i bogatstvo opcija su na visokom nivou. Quantum Fireball AS od 30 GB je jedan od najbržih (ali i najtiših) diskova koji se danas prodaju u „kategoriji 7200 rpm“, a u ovom konkretnom slučaju je, u kombinaciji sa instaliranim Windows-om 2000, pokazao vanserijske performanse. US Robotics hardverski 56k modem predstavlja standardni deo Jugodata ponude, a ovaj računar je, ugradnjom 100 mbps mrežne kartice, osposobljen i za mrežni rad.

Računar je ugrađen u odlično HC-123 midi ATX kućište, čije napajanje od 250 vati raspolaže dopunskim konektorima za stabilno snabdevanje Pentium 4 ploče. Ovo kućište, sa dobrim rasporedom elemenata i ležištima za dopunske ventilatore, obezbeđuje preduslove za siguran rad konfiguracije, mada zbog nešto veće širine ploče onemogućava korišćenje trećeg ležišta za 5.25 inčne uređaje. U gornja dva ležišta zateći ćete Samsung CD pisač (novi, osmobrzinski model) i DVD čitač. Preporučeni Samsung TFT monitor dijagonale 15“ priliči ekskluzivnom profilu konfiguracije: ukoliko odlučite da investirate u Pentium 4, RDRAM memoriju i odgovarajuću matičnu ploču, lako ćete opravdati investiciju u lagan, tanak, potpuno ravan, geometrijski besprekoran i ergonomski optimalan TFT monitor. Ukoliko smatrate da je 1999 maraka za monitor previše, na raspolaganju vam stoji široka paleta CRT modela iz redovnog prodajnog programa firme „Jugodata“.

Stabilnosti računara, čak i pod maksimalnim opterećenjima, možemo samo da uputimo komplimente. Najjača strana Pentium 4 sistema je izuzetna brzina memorijskog transfera, postignuta zahvaljujući implementaciji memorijske magistrale koja radi brzinom od 400 megaherca kod i850 čipseta. Visok PC Index ove konfiguracije je prevashodno posledica impresivnih rezultata na sintetičkim merenjima brzine memorije. Treba imati u vidu i to da je Pentium 4 proizvod koji je svojom arhitekturom optimizovan za primene u igrama i multimediji, a da Intel za profesionalce sprema novu generaciju Pentium III procesora (Tualatin jezgro), koji će se proizvoditi u 0.13 mikrometarskoj tehnologiji i pri višem taktu, koji će svakako prelaziti 1 gigaherc.

Ako smatrate da vam je potreban najbolji i najbrži računar, investicija u ovu konfiguraciju neće biti prevelika. S druge strane, korisnici koji na prvo mesto stavljaju performanse i dijapazon primena koji se dobijaju za uloženi novac, verovatno će odlučiti da pričekaju – cena Pentium 4 procesora i RDRAM memorija će tokom narednih meseci neumitno padati, čime će računari poput ovoga postajati sve atraktivniji.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #66
preview
3D audio sistemi
Branislav Bubanja


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter