GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #67 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Pakom Millentium 2
Aleksandar Veljković
Najnoviji računar iz Pakom Millentium (ne, nije štamparska greška) game proizvoda usmeren je ka korisnicima koji imaju nešto veće prohteve po pitanju opreme i performansi, ali ne i brdo novca kako bi te prohteve realizovali. Pažljivom selekcijom komponenti, Pakomu su uspeli da uštede a da kupcima ipak ponude elemente luksuza
- PC #67 (Maj 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pakom Millentium 2

Najnoviji računar iz Pakom Millentium (ne, nije štamparska greška) game proizvoda usmeren je ka korisnicima koji imaju nešto veće prohteve po pitanju opreme i performansi, ali ne i brdo novca kako bi te prohteve realizovali. Pažljivom selekcijom komponenti, u Pakomu su uspeli da uštede a da kupcima ipak ponude elemente luksuza kao što su DVD plejer, grafička kartica najnovije generacije, kompletna multimedijalna oprema, 17“ monitor iz više klase i Zip drajv. Kako je to postignuto verovatno će postati malo jasnije iz detaljnijeg opisa ovog dopadljivog računara.

Kao i prethodni model iz iste serije, Millentium 2 je sagrađen oko Shuttle AK12 matične ploče bazirane na VIA KT-133 čipsetu. U pitanju je pouzdana i brza ploča, koja ipak neće privući korisnike sklonije eksperimentisanju. Duron procesor na 700 MHz danas predstavlja deo standardne ponude i obezbeđuje ugodan i dovoljno brz rad, bez obzira na poslove koji se računaru poveravaju. Da bi se osiguralo adekvatno hlađenje i u uslovima najvećih letnjih vrućina, procesor je opremljen jednim od najefikasnijih hladnjaka današnjice, Global Win FOP 32. U računar je ugrađeno 128 MB Hyundai PC-133 memorije, koju baš ne bismo mogli okarakterisati kao vrhunsku, ali zahvaljujući znalačkom podešavanju radnih parmetara od strane servisera Pakom-a, obezbeđena je potpuna stabilnost u radu.

Korišćenje GeForce 2 MX grafičke kartice umesto jeftinih TNT 2 proizvoda je za pohvalu, mada se i ovde radi o jednom od jeftinijih modela, koji je potpisala firma Shuttle. Za razliku od nekih drugih jeftinih MX kartica koje često imaju problema sa stabilnošću rada ili kvalitetom slike, od Shuttle kartice, kada se pomirite sa izvesnim ograničenjima, možete očekivati pouzdan rad. Zapravo, karakteristika po kojoj se ona razlikuje od referentnih (znatno skupljih) modela jeste sporija memorija, zbog čega je nominalni memorijski takt 150 MHz. Kvalitet izrade je solidan, a grafički čip je opremljen i aktivnim hlađenjem (ventilatorom). Oštrina slike se sasvim može uporediti sa karticama iz visoke klase.

Quantum iz lct20 serije ima kapacitet od 20 GB, što će zadovoljiti potrebe većine korisnika, ali treba imati na umu da je ovo jedna od sporijih serija 5400 rpm diskova. Ipak, razlike u brzini su dovoljno male da ih mnogi neće ni primetiti. Pakom je ponudio i vrlo zanimljivo rešenje za ugradnju internog ZIP drajva – on je ugrađen u IDE „fioku“, tako da je u isto vreme od internog uređaja nastao eksterni (koji se lako može priključiti na svaki PC koji ima fioku), a i funkcionalnost ovog računara je proširena mogućnošću lakog priključivanja dodatnih hard diskova.

DVD čitač se danas više ne može smatrati luksuzom, pa je odluka da Asus 12/40x DVD bude sastavni deo ove konfiguracije sasvim logična. U pitanju je brz i pouzdan uređaj koji je bez poteškoća pročitao svaki DVD ili CD koji smo mu podmetnuli, a koji se jednostavnim premeštanjem nedokumentovanog džampera na zadnjoj strani može potpuno osloboditi regionalne zaštite.

Za maksimizaciju mogućnosti povezivanja ovog računara brinu Lucent 56k modem i mrežna karta. Zvuk je obezbeđen preko softverskog codec-a, koji podržava sama matična ploča. Midi Tower ATX kućište u koje je ovaj računar ugrađen ima veoma dopadljivu, čak privlačnu masku, mada „klasičan“ raspored elemenata sa napajanjem koje je montirano u visini procesora, zaklanjajući ga sa prednje strane, nije ozbiljna garancija efikasnog provetravanja; srećom, tu je FOP 32. Ako želite da montirate dodatni ventilator u samo kućište, na raspolaganju je ležište na prednjoj strani.

Monitor koji se isporučuje je Hansol 710P, verovatno najtraženiji 17-inčni model u našoj zemlji poslednjih meseci. Znajući za izvanredan kvalitet slike, visok frekventni opseg i izrazito povoljnu cenu ovog modela, njegova popularnost uopšte ne čudi. Zato mislimo da kupci ove konfiguracije i na tom polju dobijaju idealan proizvod za uloženi novac.

Prateća oprema je natprosečna, a čine je bežični Genius miš ergonomskog oblika, sa četiri tastera i scroll točkićem, kao i tastatura Genius Comfy KB-16M, koja donosi gomilu dodatnih tastera sa multimedijalnim i Internet prečicama. Uz računar se dobijaju i Genius SW-2.1 Slim zvučnici, koji se sastoje od subwoofer jedinice i potpuno ravnih satelita, čija je deklarisana snaga 200 W PMPO.

Softversko konfigurisanje je izvršeno kvalitetno, uz optimizaciju radnih parametara iz

BIOS-a. Na računaru smo zatekli dual boot okruženje Microsoft Windows Me / Whistler (beta verzija Windows-a XP), u kojima su svi uređaji bili korektno softverski konfigurisani. Zadovoljstvo posedovanja ovakve konfiguracije košta 1940 maraka u dinarskoj protivvrednosti, što je vrlo povoljna cena. Iako se svuda pomalo štedelo, to je činjeno znalački, tako da konfiguracija nema nijednu izrazito slabu tačku. Verujemo da će mogućnosti ovog računara impresionirati sve one koji su bili ubeđeni da moćan i svestrano upotrebljiv PC mora da košta mnogo više.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #67
preview
Hyundai za mase
Branko Nikitović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter