GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #67 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Epson GT-30000
Milan Četić
GT-30000 nije klasični skener namenjen grafičkoj industriji, već dokument skener velike brzine, namenjen masovnom prebacivanju papirnate dokumentacije u elektronsku formu.
- PC #67 (Maj 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Epson GT-30000

Posle toliko novih modela koji zapravo predstavljaju samo blago doterane verzije ranijih proizvoda iste firme, pravo osveženje bio je uređaj koji je po svemu nov – Epson-ov A3 skener GT-30000. To nije klasični skener namenjen grafičkoj industriji, već dokument skener velike brzine. Za one koji nisu upoznati sa terminologijom, dokument skener je uređaj namenjen prebacivanju papirne dokumentacije u elektronsku formu. Dakle, radi se o izuzetno robusnoj spravi koja se standardno isporučuje sa jednako robusnim Automatic Document Feeder-om, u koji mogu da se stave dokumenti od A5 do A3 formata (u portrait orijentaciji) odnosno od A6 do A4 (landscape). Rezolucija skeniranja je 600×1200 tačaka po inču, dovoljno za potrebe arhiviranja dokumenata. Uz ovu rezoluciju, AD konvertor omugućava dubinu skeniranja od 12 bita po boji ili 36-bitno interno i 24-bitno eksterno kolor skeniranje (za grayscale skeniranje se radi o odnosu 12/8 bita).

Najvažnija osobina ovog skenera je velika brzina rada. Nominalna brzina je 30 strana u minuti za crno-bele (1-bitni lineart) i 15 s/m za kolor skenove. Deklarisane brzine su praktično ravne realnim brzinama, ako je GT-30000 vezan sa kompjuterom preko U2W SCSI interfejsa i da je sam kompjuter brz i opremljen sa dovoljno memorije da procesira skenirane dokumenta bez „kočenja“. Brzine se postižu pri rezoluciji skeniranja od 300 tačaka po inču.

Uz GT-30000 stižu tri drajvera: TWAIN HS, za lokalno vezivanje na kompjuter (radi pod Windows-om 95, 98, 2000, Me i NT 4), TWAIN HS za rad pod mrežom (i istom kolekcijom operativnih sistema), koji prati Epson Scan Server softver, kao i ISIS drajver, koji radi pod Windows-om (95, 98, 2000, Me i NT 4.0), ali samo kada se veže preko SCSI interfejsa. U samom skeneru se standardno nalaze 50 i 68-pinski SCSI konektori, dok se Firewire (IEEE 1394) može dodati ugradnjom opcione kartice.

ADF efikasno opslužuje izuzetno brz skenerski mehanizam. U njega može da se stavi do 100 listova papira do 105 g/m2, a moguće je i automatsko dvostrano skeniranje. Mehanika ADF-a je tako konstruisana da je opasnost od zaglavljivanja minimalna.

Iako je GT-30000 dokument-skener, on može da se koristi i za manje ozbiljnu grafičku primenu; prepreka je samo siromašni TWAIN drajver, koji omogućava podešavanje samo osnovnih parametara. Verujemo ipak da će uređaj pre svega biti korišćen za svoju osnovnu namenu, a tada je kratko rečeno izvanredan. Visok kvalitet skeniranja garantuje vernu reprodukciju dokumenata, čak i ako je papir požuteo. Ovo nije jeftin uređaj i namenjen je za digitalizovanje velikih arhiva, a velika brzina rada i visoka pouzdanost čine da se investicija u njega, brzo i sigurno isplaćuje.

Cena: 15279 DEM

Za: odlično skenira, vrlo je brz, izuzetno robustan

Protiv: nema USB interfejs

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #67
preview
Dve hiljade dve reči
Dragan Grbić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter