GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #69 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Enigmatika na Mreži
Vesna Milošević
Dolazi leto, sa vrućinama i upozorenjima lekara da se klonimo sunca. Zatvorite prozore, spremite hladno piće i zaplovite vodama enigmatike, u moru koje se zove svetska Mreža.
- PC #69 (Jul/Avgust 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Enigmatika na Mreži

Kada kažemo enigmatika, prvo što nam padne na pamet su ukrštene reči. Jedna od prezentacija koja pruža pomoć pri rešavanju ukrštenica je www.oneacross.com . Osnovna pomoć je u obliku rečnika, koji se može pretraživati po sinonimima. Tu je i pomoć pri pronalaženju odgovora na osnovu nekoliko poznatih slova – popunite odgovarajuća polja i odgovor odmah stiže!

Anagrami, kriptogrami...

Kada vam ukrštene reči dosade, pređite na anagrame ili kriptograme. Anagram je reč sastavljena od (recimo) svih slova vašeg imena, dok su kriptogrami zgodni ako hoćete da se igrate špijuna. Zato posetite www.crosswordkit.com – tu su programi na osnovu kojih profesori mogu da kreiraju ukrštenice koje će učenicima pomoći da savladaju osnove jezika. Opcija make it fit obezbeđuje da se sav tekst koji imate uklopi u slobodan prostor koji vam je na raspolaganju.

The Ultimate Puzzle Site (www.dse.nl/puzzle/index_us.htm ) grupiše zagonetke: bazični problemi ne zahtevaju mnogo matematike, slede logičko-matematičke zagonetke, kompleksni problemi, intelektualni izazovi, testovi i šaljive zagonetke. Svaka zagonetka je označena određenim brojem zvezdica, što govori o njenoj težini. Pitanja su zanimljiva pa preporučujemo da sami potražite rešenje, a ne da idete na link ka odgovoru.

Crossword-contruction kit

Svi se sećamo početka osamdesetih kada smo se bavili Mađarskom kockom. Na www.brainteasers.net , pored virtuelnog slaganja kocke željenih dimenzija, nalazite i igre poput „Mastermajnda“ i „Kule“. Možete da igrate sami ili da se uključite u neki od turnira i tako unovčite spretnost. Pod pokroviteljstvom iste kompanije je i prezentacija Brainteaser Webring, koja okuplja prezentacije koje se bave enigmatikom.

Prezentacija www.puzzledept.com bavi se problemima „upakovanim“ u igrice i takmičenja. Igre su podeljene u kategorije, od edukativnih, do onih kojima ne možete jasno definisati cilj. Tu su i testovi inteligencije i screen saver-i koje treba sklapati. Jedna od igara za trošenje Internet vremena, uništavanje miša i smirivanje nervoze je FeedThePig, gde do u beskonačnost dižete u vazduh leteće prasiće.

Za najmlađe

Prezentacija www.thepuzzlefactory.com objavljuje igre za decu: on-line bojanke, slagalice i igre za vežbanje memorije. Pomeranjem postojećih polja i sklapajući složenu sliku deca uče da razmišljaju unapred o potezima koje povlače i da planiraju. Učitelji i drugi prosvetni radnici na sajtu će naći dragocenu riznicu saveta i igara kojima se svakodnevno gradivo u školi može približiti deci, a učenje učiniti zabavnim.

Kada smo već kod kvizova i pitalica, lepo je posetiti i prezentaciju www.funbrain.com , gde se nalazi dosta edukativnih kvizova i upitnika. Segmenti prezentacije su namenjeni roditeljima, profesorima i učenicima. Profesorima sajt pruža mogućnost da gradivo integrišu u igre i time poboljšaju proces učenja, ali i dečje interesovanje za matematiku, biologiju i maternji jezik.

Ako se prijavite kao korisnik (besplatno je!) dobijate pristup najvećoj bazi kviz pitanja koja postoji na Internetu i koja je podeljena na osam oblasti. Zanimljivo je da profesori imaju mogućnost da kreiraju kvizove kojima učenici kasnije mogu da pristupaju preko Mreže. Postoji i alat za one koji žele da naprave sopstveni kviz, a svi rezultati se šalju na e-mail adresu profesora.

Ako vas privlače igre na otvorenom prostoru, posetite www.gamekidsplay.net . Na listi se nalaze igre koje pospešuju fizički razvoj dece, ali i one koje ih navode na razmišljanje. Jedna od igara, poznata kao „nastavljanje rečenica“, dopunjena je novim pravilima. Svaka nova reč koja se unese u rečenicu mora da počinje slovom kojim se prethodna reč završila. Na taj način deca će obogatiti rečnik i maštu, jer postoji mogućnost promene pravila, uvođenja ograničenja ili zamki. Za poboljšanje okretnosti i fizičke sposobnosti tu su igre loptom, konopcem, kao i omiljena igra žmurke. U svakom slučaju, zgodno mesto koje će vas podsetiti na detinjstvo...

Spoznaj samoga sebe

Prezentacija www.e-mode.com sastoji se od testova, počevši od testova inteligencije koje su napravili stručnjaci, do testova tipa koja vam boja odgovara ili koja rasa pasa najviše liči na vas. Savetujemo da se registrujete, jer se u tom slučaju svi rezultati testova koje ste uradili čuvaju, a i u mogućnosti ste da vidite detaljnije rezultate. Zanimljiva ideja je da pozovete prijatelje da urade test upoređivanja, da vidite koliko se slažete.

Neki od testova se bave vašom profesijom – možete da proverite da li ste zadovoljni svojim položajem na poslu, da li ste radoholičari, kako se slažete sa kolegama... Bitno je ipak da zaključke ne shvatite preozbiljno – možda je to tek lep način da se kod kuće provede vreo letnji dan.

Iako na svakom od računara postoji nekoliko igara sa kartama, pravi ljubitelji ove vrste zabave reći će da to nije dovoljno. Zato je kreirana prezentacija www.pagat.com – nabrojane su sve tradicionalne igre kartama i data njihova pravila. Posebno je zanimljiv deo gde se posetioci pozivaju da opišu igre koje su sami osmislili; jedino ograničenje je da se igra sa špilovima koji se komercijalno prodaju.

Ako ne znate engleski...

Šta da rade oni koji ne znaju engleski? Kod nas je formirano nekoliko prezentacija koje pružaju mogućnost rešavanja ukrštenih reči on-line. Jedna od njih je www.enigmatika.beograd.com ; autori sajta svakodnevno postavljaju nove ukrštenice, kako klasične tako i avangardne. Tu je i link na kome se objašnjava kako se rešavaju bele ukrštenice, osmosmerke, domino uskrštenice... Zagonetke su uglavnom tematske, što znači da se popunjavaju pojmovi iz jedne oblasti, što može da koristi u edukativne svrhe. Zanimljiv je i deo koji pomaže da napišete govor (?!).

Za prave sladokusce ukrštenih reči tu su najveće ukrštenice kod nas i u svetu, ali i ukrštenica sa 4400 polja, (1200 reči). Da bi se lakše radilo, postoji i opcija štampanja ukrštenice, namenjena osobama koje nisu spremne da olovku zamene tastaturom.

Prezentacija www.slagalica.f2s.com spaja lepo sa korisnim: registracija daje mogućnost da dobijete novčane nagrade učestvovanjem u igri ili rešavanjem nekog od problema. Među igrama se nalaze klasična slagalica, gde spajate „iseckane“ delove ili gde pomeranjem segmenata slažete sliku, kao i igra klikera, koja za cilj ima da ostavite na stolu samo jedan kliker, poštujući pravila. Tu je, naravno, i ukrštenica: svaki registrovani korisnik ima mogućnost da tri puta dnevno reši i pošalje prijavu za nagradu, dok je broj pokušaja da se dođe do rešenja neograničen. Ako ne volite da se zamarate oko slagalica a želite neku od nagrada, slobodni ste da se prijavite za neki od poklona ili da učestvujete u nagradnoj igri. Da bi se odbranili od posetilaca koji krše pravila i prijavljuju se više puta, autori sajta su uveli adekvatne mere zaštite.

Ime je zbunjujuće, ali prezentacija www.pajapatak.com pruža dosta zabave. Tu su pre svega igre, od golfa, lines-a i Rubikove kocke, do igre memorije, digout-a... Pa onda vicevi, tekstovi o poznatim ličnostima, mogućnost da download-ujete muziku ili obavite kupovinu u exYU on-line prodavnicama. Postoji i najava turnira...

Ako vam ne odgovara nijedna od ovih prezentacija, vratite se na www.crossword-puzzles.co.uk i pratite linkove ka drugim prezentacijama. Podeljeni su u nekoliko grupa, a tu su i linkovi za nabavku literature, rečnika, softvera za izradu ukrštenica, anagrama... Svetska mreža je spremna za leto, a na vama je da se uključite u igru!




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter