GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #80 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Tehnologije na domak ruke
Milan Bašić
Brojni stručnjaci okupljeni na "Infotehu 2002" u Vrnjačkoj banji bili su jedinstveni u oceni da je prelazak u informatičko društvo jedna od najvećih šansi za brz prosperitet zemlje. Iskustva i znanja imamo, a i podrška velikih kompanija se sve više oseća...
- PC #80 (Jul/Avgust 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tehnologije na domak ruke

Preko hiljadu domaćih IT stručnjaka i više od 50 kompanija okupilo se od 17. do 21. juna u Vrnjačkoj Banji na XVII skupu „Infoteh 2002“. U centru pažnje bile su informacione tehnologije u poslovanju malih i srednjih preduzeća, pitanja bezbednosti i elektronsko poslovanje. Skup je, u svojstvu izaslanika premijera Srbije, otvorio Branislav Anđelić, održavši uvodno predavanje sa temom „Uloga informatičara u izgradnji informatičkog društva“. Osvrćući se na niz međunarodnih inicijativa kojima se Jugoslavija priključila, Anđelić je istakao da bez aktivnijeg angažovanja na izgradnji informatičkog društva ne možemo očekivati značajno povećanje nacionalnog dohotka.

Država i informatika

„U celom nizu aktivnosti koje su preduzeli državni organi, važni oslonci bržeg razvoja su planovi na izmeni regulative, stvaranja boljih uslova za poslovanje informatičkih kompanija i preraspodela poreskih obaveza“, izjavio je za „PC“ Branislav Anđelić i dodao: „Pored toga, značajna je podrška našim nastojanjima koja stiže od najvećih svetskih IT kompanija kao što su Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, a uskoro očekujemo da im se pridruži i Cisco.“

Među učesnicima skupa čule su se pohvale za nastojanja države da se stvari u oblasti informatike i telekomunikacija pokrenu, ali isto tako je istaknuto da što pre treba doneti nove zakone o elektronskom poslovanju i elektronskom potpisu koji, zajedno sa Zakonom o zaštiti intelektualne svojine, treba da stvore klimu za razvoj elektronskog poslovanja. Takođe, dosta stručnjaka je mišljenja da softver treba tretirati kao osnovno sredstvo na koje ne treba da se plaća porez na promet.

Prof. dr Zoran Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je na „Infotehu 2002“ predstavio Strategiju Vlade Srbije u oblasti elektronike, informatike i telekomunikacija. On je posebno naglasio da je informatika segment delovanja u kojem imamo odličan kadar i neophodan spoj mladosti, entuzijazma i iskustva. Naša velika razvojna, pa i izvozna šansa je upravo u ICT oblasti gde možemo svetu da ponudimo kvalitetna rešenja, bilo kroz partnerski odnos sa velikim svetskim kompanijama, bilo kroz samostalni nastup na međunarodnom tržištu, smatra profesor Jovanović.

Sa njegovim stavovima slaže se i prof. dr Dušan Starčević sa beogradskog Fakulteta organizacionih nauka i predsednik programskog odbora „Infoteha“. „Ove godine čini se da je na „Infotehu“ biznis uzeo primat nad naukom, ali među 124 prihvaćena rada ima vrednih rešenja koja zaslužuju pažnju šire naučne zajednice. Nadam se da će sledeće godine programski deo ‘Infoteha’ biti zastupljeniji“, ocenjuje domete skupa profesor Starčević.

Firme na „Infotehu“

Učesnicima skupa predstavilo se nekoliko desetina domaćih i stranih kompanija, a rešenja koja smo imali priliku da vidimo pružaju šansu domaćoj privredi da brzo uhvati korak sa svetom. Posebno su se istakla rešenja i tehnologije koje su predstavili Bee Telecom, članica Optima Group, MDS, Pexim, a velika sala kongresnog centra „Zvezda“ bila je mala da primi sve tokom prezentacija Microsoft-a i Hewlett-Packard-a.

Opšti utisak koji smo poneli sa ove manifestacije je da ona, i posle dve decenije postojanja, nije izgubila na vitalnosti i da su u Vrnjačkoj Banji svi učesnici imali jedinstvenu priliku da steknu uvid u trenutno stanje informatičkog biznisa u našoj zemlji. Raduje nas sve jače prisustvo stranih kompanija koje intenzivno razmišljaju o saradnji sa domaćom informatičkom privredom, a predstavnici Vlade su pokazali da ulažu velike napore u stvaranju pozitivne klime potrebne za intenzivniji razvoj. Koliko će se dobrih želja pretočiti u stvarnost videćemo uskoro, a sledeći „Infoteh“ biće dobro mesto da se sumiraju godišnji rezultati.

SLEDEĆI TEKST U PC #80
preview
Foto za ovo leto
Milan Četić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter