GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #100 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #100 (Maj 2004)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Kažu da će se sledeća verzija Windows-a zvati XP Reloaded (XP Revolutions valjda ostaje za Longhorn), pa da budemo u trendu - pred vama je "PC Reloaded", rođendanska i temeljno redizajnirana verzija vašeg omiljenog računarskog časopisa.

Šest godina nakon prethodnog redizajna, došlo je vreme za novi izgled prilagođen novom vremenu i potrebama čitalaca da efikasnije dođu do informacija. Reorganizovali smo prostor u hardverskom bloku i omogućili saradnicima da kroz kraće forme prikažu što više zanimljivih uređaja, naravno ne odustajući od opsežnih uporednih testova koji su postali zaštitni znak našeg časopisa. Tvorac novog izgleda "PC"-ja je Miodrag Veselinović, o tipografiji smo se konsultovali sa našim DTP ekspertom Bojanom Stojanovićem a nove fotografije autora napravio je Nenad Veljković. Ako na slikama neko izgleda lepše nego ranije, šta da vam kažem... rad sa računarima podmlađuje. Mislim, rad u Photoshop-u. Veliki deo posla je pao i na naš DTP tim, Vojislava Simića i Sinišu Stojanovića, koji su implementirali novi dizajn u Adobe InDesign-u. QuarkXPress nas je dobro služio tokom prethodnih devet godina, ali InDesign je program za vreme koje dolazi.

Stoti broj je dobra prilika da zavirimo u to, buduće vreme. Često čujem, čak i od ponekog našeg saradnika, da su računari već sasvim dovoljno brzi i da su nove generacije procesora, grafičkih kartica ili diskova samo marketinško "dizanje prašine" da bi se prodala stara tehnologija u novom pakovanju. Hype je, zaista, sastavni deo IT biznisa, ali mišljenje da nove generacije opreme ne donose bitna unapređenja predstavlja čestu zabludu onih koji novitete gledaju iz dana u dan. Bacimo pogled na malo veću sliku i uporedimo računare današnjice sa onima iz aprila 1995, kada je izašao PC #1, ili iz novembra 1999, kada je izašao PC #50 - možemo da uradimo mnogo više, radimo to efikasnije a oprema je bitno jeftinija. Ali, daleko od toga da smo zadovoljni. I dalje čekamo pet minuta da se računar "podigne", slušamo klokotanje hard diska kad god startujemo neki program (naš novi InDesign je tu pravi "šampion"), prenosimo podatke sa Interneta brzinom od samo 56 Kbps, samo 128 Kbps ili samo 1 Mbps... Šta biste mislili o televizoru kada bi on reagovao na komande brzinom današnjeg računara? Iza nas su uzbudljive godine u kojima su kompjuteri napredovali od igrački do veoma upotrebljivih alata, ali je pred nama još mnogo izazova - put do bržih računara, boljeg softvera, novih aplikacija i moćnije komunikacione infrastrukture biće popločan novim brojevima našeg časopisa - do PC #200 i dalje...

Hvala što ste sa nama već devet godina, uživajte u novom "PC"-ju i pratećem CD-u i... vidimo se 5. juna!
Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter