GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #127 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #127 (Novembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

"Beta godina" se bliži kraju, a sa njom i priče o čudno imenovanim verzijama programa koje su skoro gotove, ali... Vreme je za prave stvari, a lavina koja će pokrenuti pomalo učmalu računarsku industriju krenula je pred samo zaključenje ovog broja "PC"-ja, izlaskom Internet Explorer-a 7. Finalne verzije!

Internet Explorer je imao burnu mladost ali se ozbiljno zapustio kada je došao u zrelije godine. Tokom devedesetih, dok se Microsoft borio za dominaciji na Internet sceni, nove verzije su stizale jedna za drugom, a kada je tron osvojen, aktuelna verzija je "zaleđena" na njemu. Do juče smo koristili Internet Explorer 6 koji je nastao pre pet godina, a i taj IE6 smo u PC #72 ocenili aktuelnom parolom "mnogo je isti" - doneo je tek neznatna unapređenja u odnosu na verziju 5.5 iz jula 2000.

Period od pet godina je u računarskom svetu ogroman, pa IE7 stiže na značajno drugačije tržište. Već prvog dana je "ponižen" otkrivanjem gadnog sigurnosnog propusta koji je, da ironija bude veća, već pronalažen u verziji 6 i tamo otklonjen, a Web dizajneri se hvataju za glavu zbog sitnih nekompatibilnosti novog browser-a sa starim sajtovima - znam jednog koji je preventivno uzeo sedam dana odmora, da ne bude na udaru dok se Web ruši. No, sve je to deo posla: navikao sam da se, u danima nakon instalacije nove verzije softvera na kojoj je "sve drugačije", intenzivno pitam šta mi je to trebalo i da trošim vreme tražeći načine da zamenim ono što je usput izgubljeno - recimo, IE7 se okrenuo RSS feed-u i ukinuo opciju Synchronize, pa je trebalo naći (srećom besplatni) WebMonitor, www.btinternet.com/~markwell/webmon/. Tek kasnije u prvi plan dolaze nove stvari i njihova primena, pa još jednom bude potvrđena činjenica da IT industrija propada čim stane i da se teza o "starom računaru koji sasvim dobro radi" ne može i ne sme dugo održati. Kada osetimo sve ono što donose Windows Vista, Microsoft Office 2007 pa i prva lasta koja najavljuje IT proleće zvana Internet Explorer 7, nećemo žaliti novac uložen u novi računar i novi softver, niti vreme potrebno za njihovo savladavanje i prilagođavanje našim potrebama.

Novi kompjuteri i novi softver predstavljaju veliku priliku za čitavu IT industriju, pa i za računarske časopise. Mi taj izazov prihvatamo - stalni rast tiraža omogućio je "PC"-ju da od ovog meseca pređe na novu tehniku štampe, a nju će pratiti i "fina štelovanja" sadržaja, kako bismo vas efikasnije i kvalitetnije informisali o onome što dolazi. U nadi da će vam se dopasti nova rubrikaPC@Home, prozor u primene koje danas pokreću IT svet, nastavljamo da radimo na projektima koje ćemo predstaviti sledećih meseci - noviteti u časopisu, na DVD-u, specijalna izdanja... Više o svemu tome u PC #128 - vidimo se 1. decembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #127
preview
Radeon X1950 Pro
Branko Maksimović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter