GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #130 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #130 (Februar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Paralelno sa spektakularnom promocijom iPhone-a, Apple Computers Inc. je izbacio reč Computers iz imena - ulazimo li u post-kompjutersko doba? Bilo kako bilo, infrastruktura za komunikator koji (ne)će zameniti PC se sprema: 3G mreža je stigla čak i do nas!

Uvođenje 3G mobilne telefonije predstavlja lepu vest koja dokazuje da ne moramo baš u svemu kaskati za svetom - ova tehnologija nije primenjena ni u nekim zemljama mnogo razvijenijim od naše. Sama promocija došla je u času kada posao oko implementacije nije sasvim završen, ali je mt:s obezbedio solidnu pokrivenost većih gradova, koji čine osnovu potencijalnog tržišta. Očekujući da vidimo kako će se mreža nositi sa većim opterećenjem (ako cena uopšte dozvoli da opterećenje poraste), za sada se bavimo klijentima. Kao i u doba kada je pre desetak godina uvođen Internet, teško je podesiti razne mobilne telefone i PDA uređaje za povezivanje na novu mrežu, naročito kada 3G vezu koja je raspoloživa na telefonu treba "preneti" do obližnjeg računara Bluetooth vezom. Povezivanje dobro standardizovanog Windows-a sa slabo standardizovanim 3G telefonom preko najslabije standardizovanog Bluetooth protokola donosi priličnu glavobolju, ali svaki early adopter takve probleme očekuje i, uz manje ili više truda, uspešno rešava. Biće potrebno još možda godinu dana da se interfejsi standardizuju, konkurencija bi morala da obori cene (mada 3G usluge nigde nisu jeftine), pa ćemo uskoro svi moći da računamo na brzu Internet vezu na svakom mestu koje poželimo da posetimo.

Kako ćemo primenjivati brzi mobilni Internet? Iako se u reklamama pominje video-telefoniranje, mobilni terminali nisu dovoljno snažni da bi obezbedili taj servis, a brzi Internet nije dovoljno brz da bi "pokretnu sliku" prenosio, tako da su rezolucija i broj frejmova u sekundi preslabi za bilo šta ozbiljno; najzad, pitanje je koliko korisnika zaista želi da bude gledano tokom telefonskih razgovora. Perspektivnije deluje praćenje televizije ili posebnih zabavnih programa, a pogotovu prenos muzike i spotova, ali je za informatičare najznačajnija mogućnost VPN povezivanja sa serverima u firmi. Administratorima zaduženim za bezbednost mreža se kosa diže na glavi od mogućnosti da stotine udaljenih terminala, nad čijim integritetom nemaju kontrolu, pristupaju korporativnoj mreži preko nesigurnog kanala, ali kad smo videli kako dobro funkcioniše push e-mail sa udaljenog servera, prosto smo poželeli da konačno instaliramo Microsoft Exchange u Redakciji. Mislim, čim "ukrotimo" Vistu i Office 2007. Razmislite i vi o izazovima koje donosi nova mobilna komunikacija za koju ne morate čekati iPhone, pa se vidimo 1. marta!




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter