GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #142 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #142 (Mart 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Microsoft-ova snaga je u širini ponude - njihovi ključni proizvodi oslanjaju se jedan na drugi stvarajući neku vrstu prstena koji okružuje korisnika. Od izlaska Viste i Office-a 2007 prsten stoji prilično koso - programerski alati i serveri treba da ga izravnaju. Na većoj visini...

Razvoj IT-a zahteva stalno podizanje "prstena" na viši nivo, ali složenost tog razvoja odavno ne omogućava da se istovremeno unaprede svi strateški proizvodi. U prvoj godini Viste programeri su nailazili na raznorazne probleme razvijajući Vista aplikacije u paketu Visual Studio 2005, koji je pravljen po meri Windows-a XP i Office-a 2003 - čak i naoko trivijalne stvari kao što je dodavanje novih makroa na Office ribbon zahtevale su ručno editovanje XML fajlova. Zato nema programera koji nije odahnuo kada se pojavio Visual Studio 2008 - spolja možda izgleda slično, ali su noviteti koje on donosi suštinski, naročito za one koji razviju 64-bitni softver i programe za mobilne platforme.

Penetracija verzija 2008 Windows i SQL servera, koji ovih dana izlaze, biće sporija. Serverski softver se uglavnom prodaje kroz ugovore o količinskom licenciranju pa se ne postavlja pitanje kupovine novih paketa - korisnici će ih dobiti u okviru onoga što već plaćaju, ali to ne znači da će ih odmah instalirati. Zamena servera predstavlja korak na koji se administratori nerado odlučuju, a čak ni postepeni prelazak nije dovoljno siguran. Pre puno godina, kada je izašao Windows Server 2003, bili smo oprezni pa smo podigli poseban računar, koji je mesecima radio u paraleli sa ranijim serverom. Pošto je sve pažljivo podešeno i isprobano, prebacili smo podatke na novi server i, znatno kasnije, "penzionisali" stari. Sve je lepo radilo tri godine (!) a onda su, iz čista mira, jednog dana istekli sertifikati EFS Recovery agenata i niz funkcionalnosti je jednostavno isključen, a procedura obnavljanja sertifikata stalno je tražila davno rashodovani server. Bilo je potrebno čitavo popodne traganja po bazama znanja da bi se problem otklonio. A možete tek zamisliti koliko je "lako" preći na novi SQL server koji treba da operiše sa ogromnim količinama podataka, gde svaki kiks može da bude fatalan po poslovanje.

Da bi nas motivisao na upgrade, Microsoft kaže da novi serveri donose brojne važne funkcionalnosti i da je proces tranzicije bezbolan. U drugu tezu teško da ćemo poverovati; ostaje, dakle, da istražujemo prvu tj. da analiziramo nove mogućnosti kojih, barem na papiru, ima na stotine - da li su one zaista važne za naš posao? To istraživanje počinjemo već u ovom broju "PC"-ja, a nastavićemo ga u mesecima koji slede. Vidimo se 1. aprila, da kroz veliku nagradnu igru proslavimo 13. rođendan našeg časopisa!

SLEDEĆI TEKST U PC #142
nopreview
Prvo HD snimanje
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter