GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #147 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #147 (Septembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Leto ćemo zapamtiti po uzbudljivim događajima u Pekingu, Chinvaliju i (pomalo) našoj Redakciji, ali ne i po IT novitetima. Glavna računarska vest je virtuelna - nazire se Windows 7, naslednik Viste, koji preuzima što-šta ne samo od Mac OS-a, već i od Linux-a!

Čekanje sledećeg Windows-a predstavlja neku vrstu predizborne kampanje u IT svetu. Microsoft nam obećava sve što smo želeli da čujemo a često i više od toga, glasamo novčanikom, a rezultat je teško prognozirati. Neke od verzija Windows-a koje smo godinama čekali su nas oduševile, druge smo proglasili za šminkanje prethodnika, a bilo je i verzija u kojima su sva važna "predizborna obećanja" ostavljena za neku nejasnu budućnost (setimo se samo WinFS fajl sistema najavljenog još 2003). Svaki Windows je bio veći, moćniji i zahtevniji od prethodnika, dok bi Windows 7, makar u nekim domenima, mogao biti manji od Viste - najavljen je MinWin, neka vrsta odgovora na popularnost Linux-a.

Besplatni Unix se možda nije probio u poslovni svet i na desktop, ali čak i najverniji navijači Microsoft-a se oslanjaju na Linux - vaš kućni ruter, access point, PDA uređaj ili DVD plejer verovatno rade pod Linux-om. Tačku na I stavio je ASUS, koji u BIOS-e matičnih ploča ugrađuje distribuciju Linux-a. Na te računare će docnije biti instaliran Windows, ali zašto biste čekali 5 minuta na podizanje Viste da biste proverili e-mail ili pogledali neku Web stranicu? Implikacija je jasna - kad god vam bude dovoljan Linux, zapitaćete se za šta Windows uopšte služi. Zato će sledeći Windows imati kompaktan kernel, a ako volite bogata grafička okruženja, nećete biti razočarani onim što će na taj kernel biti nazidano.

I tako ulazimo u još jedan ciklus "čekanja Windows-a", uz uverenje da ćemo biti spremniji nego ikada za praćenje "predizborne kampanje". To su oni uzbudljivi događaji u Redakciji koje pomenuh - preselili smo se u novi, lepši, funkcionalniji i konačno naš poslovni prostor u ulici Osmana Đikića 4, blizu ugla Cvijićeve i Bulevara despota Stefana. O građevinskim i drugim radovima koji su tome prethodili mogao bi da se napiše roman (ili makar umetak) i to sa hepiendom. To jest, u svemu onome što nam nije struka - uspešno su savladani zidovi, prozori, struja, kupatila, grejanje i ostali "prosti" poslovi, ali Ethernet mreža, IP kamere i telefonska infrastruktura tek treba da prorade. A o telefonskim linijama da i ne govorim - u svakom prostoru u koji smo se do sada useljavali nije bilo tehničkih mogućnosti za uvođenje dodatnih telefona, pa zašto bi XXI vek promenio išta u Telekomu? No, do sada je uspevalo, pa će uspeti i ovoga puta, na vreme za događaje koje nam donosi vruća računarska jesen. Vidimo se 1. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #147
nopreview
Programirate li još?
Sava Zdravković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter