GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #151 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #151 (Januar 2009)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Uvodnik

Po čemu ćemo pamtiti godinu čije poslednje trenutke odbrojavamo? Po lepim i ružnim stvarima, kao i svaku prethodnu... Ne znam treba li zbog toga da budem zadovoljan, ali većina lepih stvari koje su se dogodile 2008. godine dolazi iz ICT sveta

Nije lako prognozirati kakvo će vreme biti sutra, a kamoli šta će se dešavati sledeće godine u svetu tako dinamičnom kao što je računarski. Zato sam zadovoljan što je ispunjeno 50% prognoze iz novogodišnjeg uvodnika PC #140 - pretpostavio sam da će nam, posle decenije MOTS (More Of The Same) unapređenja, 2008. doneti neku suštinsku inovaciju. Tako je i bilo, samo što tehnološki prodor nije vezan za softver - umesto gigaherca, gigabajta i hiljada rotacija u minuti, dobili smo SSD (Solid State Drive) kao zamenu za 53 godine stari hard disk. Prvi testovi u našoj laboratoriji pokazuju ogromne potencijale nove tehnologije - na desktop platformi ona donosi izuzetne performanse uz tih rad, a na notebook računarima je možda i značajnija, zbog manje potrošnje i neosetljivosti na potrese. Doduše, kapacitet je i dalje skroman (kako se, posle terabajta, vratiti na 80 gigabajta?), cene paprene a rokovi isporuke (pre)dugi, ali to će se ubrzo srediti primenom blagotvorne MOTS evolucije.

Kada ovakvo otkriće izađe iz laboratorije, proširi se na sve vrste uređaja - do nas su stigle i kamere sa flash memorijom, fotoaparati ogromnih rezolucija, telefoni kombinovani sa projektorom... Flash memorija bi mogla dostići čak i optičke medije, čiji je razvoj neočekivano spor - jeste, na našem tržištu su se pojavili prvi Blu-ray filmovi, ali već dve godine očekujemo da cene drajvova i praznih diskova za skladištenje podataka padnu, a brzina upisa i čitanja poraste. Flash memorija bi lako mogla da postane dominantan medij za skladištenje informacija, što će nam uštedeti vreme, prostor i mnoge probleme povezane s fizičkim oštećenjima diskova. Uz nove procesore koji manje troše i kreativni pristup hlađenju, možda će uskoro jedini pokretni deo računara biti (i dalje neizbežni) tasteri.

Sada je red na softversku industriju - ona je uvek bila sposobna da brzo potroši sav skok performansi ostvaren napretkom hardvera. Zato se spremamo za Windows 7, grafičke pakete i igre sledeće generacije, novu mobilnu platformu... Ali, pre svega toga, zaslužili smo malo odmora od raznoraznih uzbuđenja koja nam je donela 2008. - provedite prijatne praznične dane, možda uz novi full HD televizor do kojeg slika stiže IP protokolom, i neka u 2009. dobre vesti stižu iz svih grana privrede. Srećan Božić i Nova godina!

SLEDEĆI TEKST U PC #151
nopreview
IT i recesija
Nikola MarkovićBIZIT 2021

Unicef

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

Unicef


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter