GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #162 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #162 (Januar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Pre dvadesetak godina na ulazu u primamljivi računarski svet stajalo je upozorenje: "kompjuteri ne rade ono što ste želeli, nego ono što ste im rekli". Došlo je vreme da računari počnu da nas razumeju, a ne samo slušaju. Možda će 2010. godina doneti prekretnicu...

Naš "magnet za probleme" i dalje vredno radi - taman što smo kako-tako sanirali (neke) domaće nevolje, stigla nas je globalna kriza po kojoj ćemo pamtiti 2009. godinu. Pad prodaje je kod nas vezan za manje nabavke države i velikih sistema - u kompjuterskim prodavnicama rafovi se, naročito u prazničnim danima, prazne uobičajenim tempom. Na globalnom nivou računarska industrija beleži blag pad u mnogim segmentima, ali se srećom to nije odrazilo na istraživanja i razvoj. Dostignuća iz 2009. su virtualizacija i cloud computing, servisi distribuirani po svetu koji, besplatno ili komercijalno, opslužuju zahteve korisnika. Ta moć treba da bude iskorišćena ne samo za izvršavanje komandi, već i za završavanje posla koji čovek prepušta "oblaku" - očekuje se da sistem bude dovoljno inteligentan da zadatak razume, samostalno dobavi potrebne informacije i angažuje dodatne servise. A ako "oblak" usput postane svestan samog sebe i priredi nam Judgment Day - preživeli smo 29. avgust 1997. i 24. jul 2004. ali... Ne brinite, još smo daleko od veštačke inteligencije. Nažalost ili na sreću.

Negde na rubovima oblaka, naši lični računari takođe napreduju - prešli smo na Windows 7, a na ovomesečnom DVD-u stiže i finalna beta verzija paketa Microsoft Office 2010. Isprobajte mogućnosti novog Office-a, obraćajući naročitu pažnju na ribbon koji se sada prilagođava vašim zahtevima. Office odavno teži da pogodi šta želite i onda vam pomogne da to dobijete, ali pokušaji nisu baš uvek slavno prolazili - setimo se zlosrećne animirane spajalice, Office Assistant-a koji je nervirao korisnike Office-a 97. Inteligentni ribbon je suptilniji, ali bolji pokušaj - ono što vam je potrebno zaista je u najvećem broju slučajeva blizu pointera. A opet, ima toliko toga što bi moglo da se uradi... danas sam dvadeset dokumenata snimao u folder d:pcr i Word mi je za svaki najpre ponudio (My) Documents - kako ne razume da trenutno radim na drugom mestu?

Provedite, dakle, prijatne praznične dane i u dokolici zamislite računare budućnosti za koje nam pre svega treba bolji softver. Hardver je uglavnom tu - krajem 2010. na svetu će postojati milijarda tranzistora po čoveku, pri čemu će svaki tranzistor koštati desetmilioniti deo centa. Vaša milijarda tranzistora vredi, dakle, 1 dolar - mali ulog za dvanaest dobrih meseci.

Srećan Božić i Nova godina!Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter