GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Uvodnik

Posle mnogo godina linearnog napretka - izaberete PC ili Mac, pa je dalje sve jasno - ušli smo u izazovno vreme nastanka novog standarda, ovoga puta u mobilnom svetu. Windows Phone, Android, iOS... koji ćete od ovih uređaja poneti na odmor?

Ako je decembar dobar izgovor za kupovinu novog računara (treba, jel`da, ozbiljnije raditi sledeće godine), onda je jul još bolji motiv za novi notebook - radićemo dok smo na odmoru... ili barem tako kažemo. Ove godine umesto notebook-a uzmite tablet - torba će biti lakša, komunikacija jednako kvalitetna, a imaćete izgovor da na odmoru ne radite; ekranska tastatura obezbeđuje taman onoliko produktivnosti koliko čovek želi u vrelim danima. Tableti, doduše, imaju i poslovnu primenu, ali za većinu nas oni su neka vrsta igračke konzole posebnog tipa - kompjuterska oprema namenjena čistom zadovoljstvu.

Kada je došlo vreme da zamenim vremešni HTC Diamond, dao sam šansu svim takmičarima. Počeo sam od iOS-a i prošlog decembra kupio iPad - konačno je i Apple uzeo od mene neke pare. Posle pola godine, i dalje sam fasciniran iPad-ovim ekranom, lakoćom skrolovanja i resize operacija, ali se sa nekim stvarima ne može živeti. Tu pre svega mislim na iTunes, ali i na činjenicu da je iPad ukinuo fajlove (ako ga jailbreak-ujete videćete da fajlovi postoje, ali korisnik ih ne vidi). Najzad, tek sam uz iPad shvatio koliko sajtova na Internetu koristi Flash - prosto se pitam kako vlasnik ovog tableta ikad kupi kola, pošto su sajtovi auto kuća, kao po naredbi, rađeni u Flash-u. I tako, Apple... ne, hvala.

Windows Phone 7 je bio sledeći kandidat - jednostavna upotreba, brzina i lako uklapanje u Microsoft-ova softverska okruženja su snažni aduti. No, stekao sam utisak da je ovaj operativni sistem, kao i mnoge prve verzije Microsoft-ovih proizvoda, nedovršen - razne stvari su tek naglašene, ali će biti oblikovane u sledećim izdanjima. I tako - Android. Podseća me na rane dane kompjuterske industrije, kada se nešto stalno menja, kada ideje sustižu jedna drugu i kada razne firme grade uspeh na istoj osnovi. Najviše mi se dopala HTC-ova nadgradnja i tako se novi telefon (ako je to uopšte telefon) zove Sensation. Malo je preveliki za moj ukus, ali je zato pristup Internetu sa njega čudesno komforan.

Prelazak na novu platformu uvek zahteva nedelje, pa često i mesece prilagođavanja, ali to su slatke muke. Nadam se da ćete i vi izabrati neki zgodan proizvod prikazan na stranicama ovog broja "PC"-ja i da ćete u njemu naći dovoljno zadovoljstva i dovoljno izazova za naredne mesece. Naš časopis u avgustu ne izlazi, dakle provedite prijatne dane odmora i... vidimo se 1. septembra.

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Zatišje pred Bulldozer
Miloš Stamenković


NIS

Ingram Micro

Sinergija22


NLB Banka

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter