GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #10 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #10 (Februar 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Informatički podvizi godine
26. decembra 1995. dodeljene su nagrade Jugoslovenskog informatičkog saveza "Diskobolos". Među dobitnicima ovog prestižnog priznanja našao se i časopis "PC"...
nopreview
Jabuka je zrela
Majkl Mijatović
U svetu kompjuterskog biznisa prelazak kompanija iz jednih u druge ruke nije ništa neobično. Ali, ponekad se dese takve stvari koje je malo ko mogao da predvidi - dr Majkl Mijatović prenosi najnoviji trač iz Silikonske doline.
nopreview
Male revolucije
Dejan Jelović
Mada nam se, u poslednje vreme, čini da je sve na polju programiranja odavno već otkriveno, svaki čas se dogodi neka mala, gotovo neprimetna revolucija. Dejan Jelović pokušao je da otkrije kojim putem idu savremene tehnike programiranja.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Snežna oluja
Zoran Kehler
Na Zapadu mnogo toga novog, poručuje nam Zoran Kehler u razglednici koja stiže iz zavejanog Vašingtona. Pentium računari na 166 MHz su prava stvar, naročito kada svetom budu zavladali pravi 32-bitni operativni sistemi...
nopreview
Gosti iz sveta
Suspenzija sankcija se itekako oseća - Jugoslaviju posećuju predstavnici velikih kompjuterskih firmi u potrazi za zastupnicima. Razgovarali smo sa gostima iz Hewlett-Packard-a i AutoDesk-a.
nopreview
Priča bez kraja
Majkl Mijatović
Taman pomislimo da smo nabavili super brzu, najbržu mašinu, kad eto nove, još brže. U toj priči bez kraja, dr Majkl Mijatović, testirao je prve Pentium računare na 166 MHz.
nopreview
Za digitalni SAN
Pavle Peković
Pravi veliki poslovi traže moćne računare sa RISC procesorima, a šta može da ponudi jedna SUN radna stanica, otkriva Pavle Peković.
nopreview
Moderni modemi
Aleksandar Šušnjar, Julijan Okolišan
Koliko su moderni modemi dorasli našoj zastareloj telefoniji? Na probni sto su Aleksandar Šušnjar i Julijan Okolišan stavili sve modeme koji se mogu kupiti u našim radnjama, u potrazi za najboljim...
nopreview
Između četiri vatre
Dejan Veselinović
Od kvaliteta grafičke kartice uveliko zavisi opšti utisak o računaru. Zato je Dejan Veselinović testirao četiri najnovija modela.
nopreview
Mnogo buke ni oko čega
Maja Vilus
Da li postoji alternativa Pentium-u, pitanje je koje muči dobar deo računarskog sveta. Maja Vilus i Bojan Petrović stavili su pred sebe računar sa procesorom NexGen Nx586 u nameri da provere hvalospeve proizvođača.
nopreview
Ko se boji mreže još
Pavle Peković
Mreže su potrebne, rekli bismo neophodne, ali kod postavljaju itekako znaju da nam zagorčaju život. Iskustva sa 100 Mbit mrežama iznosi Pavle Peković.
nopreview
Delphi na 32 bita
Dejan Ristanović
Borland Delphi definitivno je našao svoje mesto na tržištu i među korisnicima, ali je sada pre iskušenjem zvanim 32 bita. Dejan Ristanović je isprobao beta verziju programa Delphi 2.0 - da li će pobediti Visual Basic?
nopreview
NT ili NetWare
Sava Zdravković
Sa jedne strane novi Windows NT, sa druge provereni Novell NetWare - ko će na duži rok pobediti? Sava Zdravković u ovom broju govori o argumentima u prilog Windows-a.
nopreview
Animator za sve uzraste
Dejan Veselinović
Za AutoCAD, i njegove velike mogućnosti, svakako znate, ali da li ste igada čuli za paket Animator Studio? Šta sve može i čemu je namenjen otkriva Dejan Veselinović.
nopreview
Još RAM-a, još!
Branko Nikitović
Baš smo pomislili da ćemo sa Windows-om 95 zaboraviti na programe za upravljanje memorijom, kad se na tržištu pojavio QEMM 8. Branko Nikitović ga je testirao.
nopreview
Kompresija ili prevara?
Vlada Ćalić
Operativne memorije i para nikad dosta, pa kako onda pomiriti te dve suprotnosti. Možda nekim programom za "kompresiju" RAM-a? Koji koliko vredi i da li zaista pomaže otkriva Vlada Ćalić.
nopreview
Kontrolna tabla
Jovan Bulajić
Da li koristite neki od alternativnih komandnih procesora za Windows. Ako je odgovor potrvrdan, onda je velika šansa da je to upravo Dashboard. Jovan Bulajić je isprobao dve poslednje verzije, jednu za stari, a drugu za novi Windows.
nopreview
Registracija
Bojan Petrović
Jedna od najvećih novosti Windows-a 95 je Registry System, a njega treba dobro upoznati. Bojn Petrović je ispitao mogućnosti ovog sistema i pred nama je prvi izveštaj.
nopreview
NetWare administracija
Nebojša Zdravković
Kada prođe instalacija mrežnog softvera, počinje posao od koga zavisi koliko će nam rad biti udoban. O skupu akcija koje daju konačan izgled mreži piše Nebojša Zdravković.
nopreview
Organizator za primer
Kristijan Lazić
I kod nas se prave dobri programi opšte namene, kaže Kristijan Lazić, predstavljajući "Organizator informacija", koji u nekim stvarima prevazilazi čak i čuvene programe poput Lotus Organizer-a.
nopreview
Recept za sigurne podatke
Dejan Ristanović
Kako svoj rad na najefikasniji način zaštiti od neželjenog gubitka podataka, pitanje je koje nas stalno muči, a Dejan Ristanović poručuje da se minimum sigurnosti može obezbediti za male pare i uz još manje napora.
nopreview
Večiti rivali
Obrad Bjelić
Većito pitanje - ko je bolji. Tako je u svim oblastima živtoa, a kada su C++ kompajleri u pitanju, Obrad Bjelić je suočio Microsoft i Borland...
nopreview
I bi svetlost!
Voja Antonić
Sve više se govori o digitalnoj obradi slika, nije dovoljno samo poznavati program kojim se radi. Bar jednako važno je znati i elemente teorije boja. U prvim koracima pomaže vam Voja Antonić.
nopreview
Prvih mesec dana
Dejan Ristanović
SezamPro polako hvata zalet, a sudeći prema brzini dobijanja veze, sve je više korisnika. Dnevnik dešavanja u prvih trideset dana rada brižljivo je vodio Dejan Ristanović.
nopreview
Na korak od sna
Milan Bašić
Tragom informacije da je pred početkom rada prvi jugoslovenski provajder, u istraživanje domaćih zbivanja oko Interneta krenuo je Milan Bašić. Vesti su ohrabrujuće, a prava uzbuđenja mogu se rek očekivati...
nopreview
Sa 16 na 32 bita
Miljan Jovanović
Sada je vreme da se uhvatite u koštac sa programiranjem za Windows 95. Kojim putem krenuti i kako je najbolje da to učinite piše Miljan Jovanović.
nopreview
Čarobnjak iz Redmonda
Dejan Jelović
Da bi program bio upotrebljiv, on mora lepo da izgleda, a operacije treba da budu logički raspoređene. To naročito važi kada se radi o Windows-u 95, za koji je razvijen ceo sistem raznih dijaloga poručuje Dejan Jelović.
nopreview
San i Java
Dragan Sretenović
Posednji Internet hit je, bez dileme, sistem Java. Pomoću ovog programskog jezika Web prezentacije postaju još atraktivnije. Dragan Sretenović krenuo je u susret novoj najvažijoj stvari na Internetu...
nopreview
Pravilo izuzetaka
Aleksandar Petrović
Ne bez razloga se kaže da "izuzeci potvrđuju pravila", a da je to tako i u programskom jeziku C++ upoznaje nas Aleksandar Petrović. Bez izuzetaka se može, ali programerski život s njima je daleko lakši.
nopreview
Moje nove boje
Nenad Batoćanin
Obojiti program nije ni malo lako, jer pored estetike treba zadovoljiti i funkcionalnost. Clipper programerima, od koristi, može biti sistem za rad sa bojama koji opisuje Nenad Batoćanin.
nopreview
Procesi iznutra
Nebojša Vasiljević
Kako kotrolisati procese pod Unix-om tema je o kojoj se i u svetu dosta piše i govori. Male i velike programerske tajne istažio je Nebojša Vasiljević.
nopreview
Ne pokušavajte sami!
Zoran Kehler
Božićni praznici u Americi za Zorana Kehlera su bili više nego zanimljivi. Suočivši američki stil života i jugoslovenske navike došao je do, u najmanju ruku, interesantnih iskustava. Kako naterati da novi hardver u računaru radi tema je januarskog dnevnika.
nopreview
Ima li pilota na CD-u?
Zoran Milosavljević
Fascinirani ste letenjem? Oduvek ste snjali da se nađete za komandama nekog "džeta". Pa dobro, može i to, ako imate CD drajv i neki od simulatora koje predstavlja Zoran Milosavljević.
nopreview
Elektronski kurir
Voja Antonić ovog meseca predstavlja mali baterijski napajan uređaj namenjen prenosu podataka, naravno uz zaštitu od neovlašćenog pristupa...
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Windows 95 je nepresušan izvor trikova i novih ideja, ali ima i nelogičnosti, pa i bagova koje treba otkloniti. Ovoga meseca govorićemo i o starom Windows-u, hardveru, obradi teksta, programiranju u Turbo Pascal-u...
nopreview
Vedra strana računara
Ko radi taj i greši - stara je izreka, ali greške ponekad znaju da budu smešne. Tako Imtel pravi čips, Symantec "otkriva" Win96, Microsoft dodaje jedan dan aprilu... Uostalom svratite do "Vedre strane računara".
nopreview
Vodič kroz komunikacije
Dejan Ristanović
Specijalni dodatak bavi se komunikacijama i namenjen je pre svega početnicima u ovoj oblasti. Uz njega ćete naučiti da izaberete i podesite modem, zatim da koristite neke od osnovnih servisa YU Interneta, da šaljete privatnu poštu, pratite konferencije, prenosite datoteke, priključujete se na druge sisteme... Za one koji preferiraju multimedijalne komunikacije, opisan je World Wide Web servis i njegova domaća implementacija, kao i softver potreban da bi se pristupalo Web-u.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter