GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #13 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #13 (Maj 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Novo na CeBIT-u
Saša Cvetković
Saša Cvetković posetio je ovogodišnji CeBIT - kakvi su trendovi u razvoju računarske industrije uočeni u Hanoveru?
nopreview
Mreža (ni)je sigurna
Sava Zdravković
Internet donosi mnoge prednosti, ali i probleme... Sava Zdravković razmatra problem sigurnosti na Mreži.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Koncepti i praksa
Dejan Ristanović
Ime Alan Jay Smith se u kompjuterskom svetu povezuje sa samim nastankom keš memorija. Dejan Ristanović je razgovarao sa profesorom Smitom o keš memorijama, njegovom današnjem radu, čak i o naučnoj fantastici...
nopreview
Više od skijanja
Jelica Protić
Aprilski susreti računarskih stručnjaka na Brezovici polako postaju tradicija. Jelica Protić prenosi utiske sa simpozijuma "YU Info 96".
nopreview
Vrh virtuelne stvarnosti
Miodrag Gvozdenov
Miodrag Gvozdenov nam prenosi utiske za najznačajnijeg evropskog kongresa posvećenog virtuelnoj realnosti - šta će ova fantastična tehnika doneti u sledećoj deceniji?
nopreview
Pro u konfekciji
Majkl Mijatović
Da računari sa Pentium Pro procesorom ulaze u zrelo doba pokazuje i pojava prvih "konfekcijskih" sistema. Dr Majkl Mijatović nam predstavlja jednog od trenutno najpristupačnijih, Dell Dimension XLS Pro 200.
nopreview
Multimedijalna radionica
Voja Gašić, Branko Nikitović
Notebook računara na tržištu je sve više, ali ime IBM uvek ima veliku težinu. Voja Gašić je testirao IBM Thinkpad 755CDV, Pentium računar koji može da zameni ne samo stoni PC, nego i opremu za projektovanje na platno, a Branko Nikitović piše o "pametnim" baterijama novih prenosivih računara.
nopreview
Tamo gde PC prestaje
Aleksandar Šušnjar
I najmanji Silicon Graphics-ov model, Indy, je mašina pred kojom korisniku PC-ja zastaje dah. Aleksandara Šušnjara je pre svega zanimalo kako se Indy pokazao u praksi.
nopreview
Ploče i oko njih
Dejan Veselinović
Poznato je da kvalitetnog sistema nema bez dobre matične ploče. U to ime, Dejan Veselinović je testirao nekoliko noviteta na našem tržištu.
nopreview
Premašena granica
Bojan Petrović
Dva gigabajta na IDE hard disku postali su stvarnost - Bojan Petrović upoređuje nove WD i IBM diskove sa prethodnim generacijama ovih uređaja.
nopreview
Moderniji modemi
Aleksandar Šušnjar
Pošto je pre par meseci oprobao 14400 bps modeme, Aleksandar Šušnjar ovoga puta prelazi na veće brzine: testirao je sve 28800 bps modele koji se mogu naći u našim prodavnicama.
nopreview
Epsonovi blizanci
Dejan Ristanović
Matrični štampači i dalje imaju dobru prođu, naročito u kancelarijama gde se štampaju "kilometri" papira. Dejan Ristanović je isprobao dva nova Epson-ova modela.
nopreview
Slika, ton, akcija!
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović nije odoleo a da ne proba nekoliko najnovijih multimedijalnih računarskih komponenti, među koje je "uleteo" i jedan CD-ROM drajv osmostruke brzine.
nopreview
Zapevaj i za pojas zadeni
Branko Nikitović
Mali i prenosni CD-ROM drajv koji pritom ume i da svira našao se na testu, a utiske nam prenosi Branko Nikitović.
nopreview
Najbrži računari sveta
Milan Bašić
Superkompjuteri više nisu tako nedostižni kao ranije. Milan Bašić nam zato predstavlja pet najmoćnijih računara današnjice.
nopreview
Windows NT 4.0
Aleksandar Kojović, Dragan Mitraković
Nova verzija Windows-a NT je na samo korak od promocije. U svetu je do sada podeljeno 100,000 kopija beta verzije, koja je stigla i u ruke Aleksandra Kojovića i dr Dragana Mitrakovića.
nopreview
DTP nove generacije
Darko Staničić, Vladimir Stanimirović
Tek su najnovije verzije programa za stono izdavaštvo postigle zadovoljavajući stepen Windows 95 kompatibilnosti. Darko Staničić i Vlada Stanimirović opisuju pripremu knjiga uz korišćenje nove generacije 32-bitnog softvera.
nopreview
Jednostavno i složeno
Ivica Nikolić
Da 3D Studio više nije jedini dobar program za 3D dizajn, pokazuje poslednja verzija paketa Real 3D, o kojoj piše Ivica Nikolić.
nopreview
Najnovija antika
Dejan Ristanović
Dejan Ristanović je testirao verziju 2.0 Borland Delphi-a - koliko je komercijalni "Visual Turbo Pascal" ispunio ono što su njegove beta verzije najavljivale?
nopreview
Ne samo lep interfejs
Vladimir Ilić
Ako programirate u jeziku C++ i još koristite OS/2 Warp, svakako pročitajte tekst Vladimira Ilića koji je posvećen novom razvojnom paketu Visual Age.
nopreview
Drugi pogled na FOX
Goran Stevanović
Visual FoxPro je sve popularniji, i to ne bez razloga, tvrdi Goran Stevanović - radi se o kvalitetnom razvojnom sistemu za profesionalce.
nopreview
Pojačani desktop
Jovan Bulajić
Ako vam Windows 95 nije dovoljno lak za korišćenje, tu je PowerDesk. Jovan Bulajić ispituje vrednost ove alatke.
nopreview
Svi virusi sveta
Kristijan Lazić
Enciklopedije virusa, ako je verovati Kristijanu Laziću, mogu da budu veoma interesantno štivo... naročito za one koji uživaju u hororu!
nopreview
Super čuvar
Miljan Jovanović
Miljan Jovanović se upustio istraživanje zaštite softvera od neovlašćenog korišćenja - ovoga puta predstavlja vam hardversku zaštitu koju proizvodi kompanija Sentinel.
nopreview
Imperija uzvraća udarac
Dragan Sretenović
Dragan Sretenović nas još jednom vodi u svet Interneta. Na redu je priča o novoj strategiji Microsoft-a da postane vodeća snaga "mreže svih mreža".
nopreview
pc013clp.zip
(148.01 KB)
Multitasking u Clipper-u
Nenad Batoćanin
Nekoliko poslova koji se istovremeno odvijaju na PC računaru, pa još i u Clipper-u - da li je to moguće? Nenad Batoćanin pokazuje da jeste.
nopreview
Windows NT servisi
Zoran Životić
Kada bi vam pod DOS-om zatrebao program koji u pozadini konstantno obavlja neki zadatak, pisali ste ga u TSR obliku. Pod Windows-om 3.11 program se mogao staviti u StartUp grupu. Zoran Životić piše kako se takve stvari rade po Windows NT-om.
nopreview
Međuprocesna komunikacija
Nebojša Vasiljević
Jedna od velikih prednosti Unix-a je što lako upravlja sa više pokrenutih procesa. O osnovnim tehnikama međuprocesne komunikacije piše Nebojša Vasiljević.
nopreview
Microsoft-ove klase
Milan Maksimović
Dobrim poznavanjem biblioteke klasa učinićete programiranje za Windows lakšim, a vaše programe boljim. Zato nas Milan Maksimović upućuje u tajne Microsoft-ove Foundation Class biblioteke.
nopreview
Tekstualne egzibicije
Stevan Josimović
I u starom, dobrom DOS-u mogu da se pišu lepi programi, uverava nas Stevan Josimović, dajući i nekoliko konkretnih primera VGA programiranja.
nopreview
Knjige za programere
Duško Savić
Duško Savić je ponovo zavirio u knjižarske izloge i otkrio nekoliko izdanja koja su posvećena programskim jezicima C++ i Visual Basic.
nopreview
Diznijevo carstvo
Voja Gašić
Diznilend je, za mnoge od nas nedostižno carstvo zabave, ali zato, kaže Voja Gašić, mnogi proizvodi kompanije koju je osnovao Volt Dizni mogu da se nađu i na vašem PC računaru...
nopreview
Razgovoru nikad kraja
Voja Antonić
Mikroprocesori su društvena bića, kaže Voja Antonić nastavljajući diskusiju o komunikaciji procesora na razvojnim i drugim pločama...
nopreview
Odabrani bajtovi - hardver
Voja Antonić
Od ovog meseca, Voja Antonić izlaže "cake" koje obezbeđuju lakše projektovanje multiprocesorskih sklopova.
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Dejan Ristanović nastavlja seriju Windows 95 i drugih softverskih "dosetki". Našlo se mesta i za ideje koje će vam olakšati komunikaciju sa sistemo SezamPro.
nopreview
Vedra strana računara
Ovoga meseca na "Vedroj strani" čitajte o psihoterapiju u Word-u, softveru za Topaloviće, pravoj veličini Interneta, plavuši na jednom domaćem simpozijumu, kompjuterima u našoj poznatoj TV seriji, kvazi logiki i ponečem drugom...
nopreview
Kako kupiti računar
Dejan Veselinović
U novom izdanju tradicionalnog majskog dodatka "Kako kupiti računar", Dejan Veselinović opisuje osnovne karakteristike savremenog PC-ja i skreće pažnju na sve ono na šta treba obratiti pažnju pri kupovini. U prilogu je spisak domaćih prodavaca računara i prateće opreme.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter