GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #15 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #15 (Jul/Avgust 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Granice naših potreba
Dejan Ristanović
Kaže se da megabajta i megaherca nikad nije previše. Dejan Ristanović pomalo sumnja u tu tvrdnju...
nopreview
Internet stigao, šta sad?
Sava Zdravković
Dr Sava Zdravković prenosi iskustva iz razvijenog sveta koja će nam pomoći da bolje iskoristimo Internet.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Ako ne možeš da ih pobediš...
Zoran Kehler
U centru pažnje Zorana Kehlera i njegove redovne razglednice je Microsoft, koji je konačno licencirao jezik Java...
nopreview
Kako to rade oni
Jelica Protić
Sredinom maja u Filadelfiji okupila su se vrhunska imena računarskih nauka. 16 značajnih računarskih konferencija pod istim krovom predstavljaju događaj koji Jelica Protić nije mogla da propusti.
nopreview
Tri najveća za 10 dana
Bojan Zanoškar
Na godišnjoj konferenciji ECO '96 moglo se naći sve za nekoga ko se bavi Oracle-om. Bojan Zanoškar izveštava o 60 konferencijskih sesija i izložbenom prostoru preko 50 kompanija.
nopreview
Poslednja Pentium generacija?
Majkl Mijatović
Dalji razvoj Pentium-a ići će u pravcu MMX instrukcija, a onda će se Pentium "uliti" u Pentium Pro. U očekivanju toga, dr Majkl Mijatović je pogledao tri prva Pentium 200 računara.
nopreview
Modularno plavo izdanje
Novica Milić
Šta sve može da se spakuje u jedan notebook, a da on ostane mali, lagan i efikasan, piše Novica Milić...
nopreview
C(ompact) D(ilema)
Bojan Petrović
Od našeg prethodnog testa CD-ROM uređaja prošlo je 8 meseci i svašta se promenilo: od brzine uređaja preko načina upotrebe, do testova koje je Bojan Petrović primenio.
nopreview
Od Zip-a do Jaz-a
Dejan Ristanović
Dejan Ristanović nije odoleo da sam ne proba novi IOmega Jaz, izmenjivi disk kapaciteta 1 GB.
nopreview
Multifunkcijski štampači
Voja Gašić
Tradicionalni kancelarijski uređaji su dugo odolevali kompjuteru, ali se situacija polako menja. Voja Gašić piše o prvim koracima te simbioze.
nopreview
AGFA vs HP
Zoran Životić
Pojava svakog novog skenera probudi nadu da će profesionalna kolor priprema biti dostižna za malo novca. Zoran Životić je testirao skenere firmi Agfa i Hewlett-Packard.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
U vremenu burnih hardverskih promena teško je propratiti sve što se pojavi. Voja Gašić opisuje uređaje koji su upravo stigli u domaće prodavnice...
nopreview
Bežični Ethernet
Pavle Peković
Za povezivanje računara u mrežu potrebna je mrežna kartica, odgovarajući softver, kabl i konektori. A može li bez kabla, pita se Pavle Peković.
nopreview
Novi OKI štampači
Dejan Veselinović
Ako bi se cena dovoljno smanjila, da li biste i dalje odabrali matrični, a ne laserski štampač? Dejan Veselinović je testirao Oki štampače, a Voja Gašić robusniji Kyocera laser.
nopreview
Dva sa vrha
Zoran Životić
Cene kvalitetnih 14400 bps modema su drastično smanjene. Ima li smisla platili 10 puta više za iste karakteristike? Zoran Životić konstatuje da ponekad ima!
nopreview
Vreme malih računara
Kristijan Lazić
Kristijan Lazić upoznaće vas sa najnovijim izdankom Psion-ove familije džepnih računara.
nopreview
Multimedijalni procesor
Maja Vilus
Ništa još nije zvanično - postoje samo pretpostavke da je MMX skraćenica od MultiMedia eXtensions, a radi se, kaže Maja Vilus, o sledećoj (pod)generaciji Intel-ovih procesora.
nopreview
Web centrični Office
Sava Zdravković
Office 97 će nas, po rečima Bila Gejtsa, pomeriti od "dokument centričnog" na "Web fokusirano" razmišljanje. Kako sve to izgleda u beta fazi proverio je dr Sava Zdravković.
nopreview
WordPerfect sa Corel znakom
Dejan Ristanović
Corel je stavio svoj znak na aplikaciju koja je nekada dominirala tržištem. Dejan Ristanović je isprobao novi WordPerfect, pitajući se ima li on šanse da povrati deo stare slave.
nopreview
Od ideje do snimka
Stevan Josimović
Imagine, kaže Stevan Josimović, ima najdužu istoriju među rendering programima koji i danas postoje na tržištu. Vredi li ga probati?
nopreview
Internet brojke i slova
Berislav Todorović
Kupili ste opremu, dobili linije, našli provajdera, instalirali softver... Berislav Todorović otkriva šta vam je još potrebno da uplovite na Internet.
nopreview
Dinar po dinar...
Ana Mijušković
Kod nas se retko govori o programima koji olakšavaju upravljanje novcem. Ana Mijušković kaže da je Microsoft Money toliko fleksibilan da je i u našim uslovima veoma koristan.
nopreview
Puni brzi pogled
Jovan Bulajić
Quick View, koji je Microsoft licencirao je korisna alatka za pregled datoteka raznih formata. Jovan Bulajić je testirao komercijalnu verzija ovog programa, Quick View Plus.
nopreview
Unapred ili unazad
Bojan Petrović
Prošlo je mnogo vremena od prethodne verzije Borland C++ paketa, pa je Bojan Petrović sa zanimanjem dočekao novu. Da li će Borland i ovoga puta krenuti napred, ili se negde usput sapleo?
nopreview
Sve je pod kontrolom
Vladimir Klisić
Programi su postali lepši, nešto sporiji i... jednako podložni greškama! Zato vam je, po mišljenju Vlade Klisića, potreban dobar debager.
nopreview
Kolekcija proleće/leto
Dejan Ristanović
O tome kako Internet menja i programerske alatke i kako izgleda aprilski Microsoft Developer Network piše Dejan Ristanović.
nopreview
Optimizovani registar
Slobodan Lazić
Od pojave Windows 95 dosta se pisalo o Registry bazi podataka, ali je taj segment za mnoge i dalje bauk... za Slobodana Lazića to je način da prilagodite Windows svojim potrebama.
nopreview
pc015fs.zip
(0.00 KB)
Let na naš način
Žarko Gojković
Zahvaljujući paketu Flight Shop i Airport-u, FS svet sada poznaje i jugoslovensku trobojku... Žarko Gojković piše o simuliranom letu nad našim prostorima i u našem avionu.
nopreview
pc015ole.zip
(28.35 KB)
OLE Kontrole
Dejan Jelović
OCX kontrole, koje su nasledile VBX-ove, kao da nisu izdanak OLE tehnologije: razumljive su, lako se koriste... Dejan Jelović objašnjava kako sve to radi.
nopreview
Lepe reči i gvozdena vrata
Nenad Batoćanin
Svaki složeniji program mora imati sistem za kontrolu pristupa podacima i funkcijama. Nenad Batoćanin će vam pomoći da takav sistem implementirate u Clipper programima.
nopreview
Semafori i deljena memorija
Nebojša Vasiljević
Deljena memorija je najefikasniji oblik komunikacije procesa pod Unix-om, ali samo u saradnji sa semaforima. O svemu tome piše Nebojša Vasiljević.
nopreview
Event driven razmišljanje
Čedomil Višnjić
U event-driven aplikacijama akcije korisnika izazivaju event proceduru. Čedomil Višnjiš piše o događajima u Access-u.
nopreview
Upravljanje datotekama
Miljan Jovanović, Aleksandar Petrović
Rad sa datotekama dobija na aktuelnosti zbog činjenice da je Microsoft najavio novi Win95 file sistem, FAT32... Kako se radi sa datotekama u naprednijim operativim sistemima otkrivaju Miljan Jovanović i Aleksandar Petrović.
nopreview
Čitajmo o Internetu
Duško Savić
Imali smo najduži pripremni period za uključenje u Internet, ali je sada veza proradila. Duško Savić piše o literaturi koja nam je na raspolaganju...
nopreview
Posle šest meseci
Dejan Ristanović
SezamPro je napunio šest meseci kontinuiranog rasta i širenja. Možda je to dobra prilika da pogledamo neke od statističkih parametara koji opisuju obilje Sezamovih sadržaja...
nopreview
Treći (beta) Explorer
Vlada Ćalić
Krajem maja, uz nezapamćeno interesovanje, Microsoft je predstavio Internet Explorer-a 3.0 beta. Vlada Ćalić piše o novostima koje ona donosi.
nopreview
Skoro kao PPP
Vlada Ćalić
Veliki broj korisnika Interneta često je prinuđen da se odrekne pogodnosti koje ppp pruža, pa ostaju pri Unix shell nalozima. Vlada Ćalić nudi novo rešenje - Slirp.
nopreview
Interne mreže
Dragan Sretenović
Ako već nemate Internet, nagovorite bar kolege da u firmi uspostavite Intranet. Put do Interneta kasnije će vam biti lakši, kaže Dragan Sretenović.
nopreview
Letnje i ostale teme
Dejan Ristanović
Internet je turistički posrednik o kome ste sanjali: nema mesta koje nije izložilo svoju turističku ponudu kroz atraktivnu Web prezentaciju. Za vas je na Internetu letovao Dejan Ristanović.
nopreview
CD sportovi
Aleksandar Veljković
Leto '96 krcato je sportskim događajima - pravo olimpijsko leto! Da li svetska multimedijalna tržnica i domaći CD klubovi dostojno prate aktuelna zbivanja piše Aleksandar Veljković.
nopreview
Hardware strikes back
Voja Antonić
Hardverska rubrika prelazi u akciju: uz podršku firme SEI Elbatex iz Beča, pokrećemo nagradni konkurs za projekte mikroprocesorskih uređaja...
nopreview
Odabrani bajtovi - hardver
Voja Antonić
Svi smo barem jednom bili žrtve hirova računara: sve se zamrzne i... Kako da uređaje koje pravimo unapred obezbedimo od takvih problema?
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Većina pitanja upućenih u poslednje vreme svodi se na instalaciju i podešavanje softvera i ostvarivanje prvih veza sa Internetom. Zato "Odabrani bajtovi" ovoga meseca počinju detaljnim uputstvom.
nopreview
Vedra strana računara
Da li ste pravi zaluđenik za računare, šta radi jedna prava Internet beba, kakav alat treba držati pored kompjutera, koliko šaše jedan računar može da podnese i drugi doživljaji iz vedrije računarske galaksije..
nopreview
Programski jezik Java
Milan Maksimović, Aleksandar Petrović
Milan Maksimović i Aleksandar Petrović su opisali osnove Jave, "Internet jezika", uz brojne primere koji će vam pomoći da sastavite, prevedete i pokrenete svoje prve Java aplikacije. Poglavlja ovog dodatka su: Uvod, O jeziku, Prvi koraci, Podaci i klase (Promenljive, Tipovi podataka, Nizovi, Dodela vrednosti, Korisnički definisani tipovi, Operator new, Konstruktori i destruktori, Nasleđivanje, Menjanje metoda roditeljske klase, Varijable klase i metodi, Konstante), Tok programa (Preklapanje funkcija, Apstraktne klase, Interfejsi, Paketi, Zaštita pristupa metodama i promeljivima, Konverzija objekata, Blok naredbi, Naredba testa, Switch, Petlje), Apleti (Kreiranje, Inicijalizacija i pokretanje, Zaustavljanje, Iscrtavanje, Rad sa grafikom, Fontovi i boje, Prikaz slika), Izuzeci, Niti, Interakcija sa korisnikom, Mrežne funkcije i Dodatak.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter