GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #19 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #19 (Decembar 1996)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Prvi Microsoft računar
Sava Zdravković
Sava Zdravković komentariše Windows CE, Gejtsov "mrežni računar" promovisan na Comdex-u.
nopreview
Standardi i ISO 9000
Petar Dragoslavić
Preko 150.000 ga ima, a oko milion svetskih organizacija se trudi da ga dobije. Petar Dragoslavić nam otkriva a šta je to ISO 9000.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Kišobran po glavi posetioca
Jelena Rupnik
Networld+Interop sajam, održan u Londonu, namenjen je profesionalnim korisnicima kompjutera, integratorima i mrežnim stručnjacima. Posetila ga je Jelena Rupnik.
nopreview
Intel-ov rođendan
Jelena Rupnik
Intel je proslavio 25. rođendan mikroprocesora. Jelena Rupnik se tim povodom u Londonu srela sa Marsianom Hofom, tvorcem legendarnog 4004.
nopreview
Systems 96
Voja Gašić
Vredni Bavarci su krajem oktobra u Minhenu zakazali sajam računarske tematike, na kome se obreo Voja Gaašić.
nopreview
Nove ploče prolaze kroz grad
Aleksandar Veljković
ATX Form Factor formulisao je Intel - Aleksandar Veljković tvrdi da će hardver tako biti jeftiniji, servisiranje olakšano, a priključenje periferija pojednostavljeno.
nopreview
Osma brzina
Bojan Petrović
Šest meseci nakon naašeg prethodnog testa CD-ROM uređaja, Bojan Petrović akcenat stavlja na osmobrzince, čija je pojava u našim računarima ovih dana normalna stvar.
nopreview
Moderna vremena
Voja Gašić
Video zapis nije više zarobljen samo na trakama. Kakav hardver možete (ili morate) da koristite da biste ga preselili u kompjuter, objašnjava Voja Gašić.
nopreview
Video iz PC-ja
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović koncentrisao se na "pokretne slike", odnosno reprodukciju multimedijalnih CD-ROM-ova na ekranu monitora.
nopreview
Trostruko digitalno
Aleksandar Šušnjar
Aleksandar Šušnjar predstavlja zvučnu karticu koja je u potpunosti digitalna!
nopreview
Brza tehnologija
Bojan Petrović
Tek što je apsolvirao Pentium kompatibilne procesore, do Bojana Petrovića su stigla nova iznenađenja: AMD procesori Pentium klase, uz najave Cyrix-ovog M2.
nopreview
Moderne veze
Miljan Jovanović
Da li računar baš mora da bude opkoljen žicama? Za sledeću godinu Miljan Jovanović najavljuje USB, koji već krasi nove Pentium HX ploče.
nopreview
U profi svetu
Branko Nikitović
Šta da rade oni koji je trba da skeniraju format veći od A4? Jedno od rešenja može biti skener formata A0 - Branko Nikitović predstavlja Calcomp-ovu seriju ScanPlus.
nopreview
Šta mi se dešava
Dejan Veselinović
Ima zaista čudnih stvari na koje nailazimo u svakodnevnici; za inat pesimistima, nisu sve one loše. Evo nekoliko slučajeva sa kojima se sreo Dejan Veselinović.
nopreview
Sledeći mrežni korak
Dragan Sretenović
Edukativna priča Dragana Sretenovića o tome kako savremene računaske mreže rade i koja je uloga switching hub-ova u njihovom poboljšanju...
nopreview
Internet kutije
Boris Stanojević
Već dugo se priča o jeftinim spravama koje služe za pristup Internetu, ali do njihove masovne pojave na tržištu za sada nije došlo. Zašto je tako, objašnjava Boris Stanojević.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
U ovom broju čitajte o šalterskim štampačima, karticam svaštarama i pravim sitnicama koje ne znače baš život, ali ga sigurno ulepšavaju...
nopreview
Vaš sledeći Office
Dejan Ristanović
Konkurencija iz Corel-a i Lotus-a opasno ugrožava Microsoft Office, ali je iz Redmonda stigao odgovor... Dejan Ristanović predstavlja novi Office 97.
nopreview
Merlinova magija
Vladimir Ilić
Vladimir Ilić tvrdi da će OS/2 Warp-a 4.0, poznatiji po radnom nazivu Merlin, predstavljati kamen međaš u daljem razvoju operativnih sistema za PC platforme.
nopreview
Plastika umesto papira
Dejan Ristanović
Ovih dana stigao je telefonski imenik Jugoslavije na CD-ROM-u... tačnije, primećuje Dejan Ristanović, na devet (!) CD-ROM-ova.
nopreview
Zakoni na CD-u
Duško Savić
Duško Savić otkrio je da spadamo među četiri Evropske zemlje koje su objavile čitavo svoje zakonodavstvo na CD-u...
nopreview
Žestoko sabijena slika
Stevan Josimović
FIF (Fractal Image Format) polako postaje imperativ na Mreži. Stevan Josimović predstavlja najnoviji, fraktalni, kompresor za video datoteke.
nopreview
Integrisano projektovanje
Vladimir Petrović, Božidar Radunović
Pravljenje klijent-server aplikacije se sastoji od kreiranja baze i pisanja klijent programa. Vladimir Petrović i Božidar Radunović su isprobali Powersoft-ov CASE alat, S-Designor.
nopreview
Oracle alati
Bojan Zanoškar
Šta zapravo znači kada se kaže da je neka baza rađena u Oraclu? Ovaj složeni programski sistem pokušao je da sagleda Bojan Zanoškar.
nopreview
Ukroćeni fontovi
Darko Staničić
Fontographer 3.5 već godinama je neophodan alat svakoga ko se bavi DTP-om. Darko Staničić analizira da li će se nešto promeniti pojavom verzije 4.5.
nopreview
Doktor AMI
Bojan Petrović
Između mnogih načina da otkrije kvar na računaru, Bojan Petrović je izabrao korišćenje novog AMI Diag-a 5.0.
nopreview
Corel, kralj crteza
Jelena Rupnik
Hiljade nadarenih korisnika Corel-ove rastuće porodice grafičkog softvera učestvuje u godišnjem takmičenju. U žiriju je ove godine bila i Jelena Rupnik...
nopreview
Programi u pozadini
Zoran Životić
Softver koji stoji "iza" pojedinih servisa Interneta spada u kategoriju pomalo mističnih programa o svi raspravljaju... Zoran Životić će vam pomoći da se uključite u krug malobrojnih koji taj softver pišu.
nopreview
Jedan klijent i jedan server
Nebojša Vasiljević
Nebojša Vasiljević na primerima demostrira ono što se očekuje od jednog TCP klijenta i servera.
nopreview
pc019alg.zip
(4.23 KB)
Dvoboj struktura
Maja Vilus
Maja Vilus analizira, na primerima, razlike u performansama koje donose različite primene nizova i ulančanih lista
nopreview
Korak napred
Nenad Batoćanin
Generisanje izveštaja u poslovnim aplikacijama je često veoma sporo. Kako se može ubrzati, objašnjava Nenad Batoćanin.
nopreview
Internet groznica
Dejan Ristanović
1. novembra Sezamov Internet servis bio je u ponom pogonu. Tako je prve dane jeseni obeležila prava Internet groznica...
nopreview
Surferov ranac
Vladimir Klisić
Boravak na Internetu ne počinje i ne završava sa Navigator-om ili Explorer-om. Vladimir Klisić pokazuje mnoštvo dodatnih alata, koji rad čine efikasnijim.
nopreview
Sastanak na mreži
Aleksandar Petrović
World Wide Web je postao sinonim za Internet. Uz dva nova Microsoft-ova programa, Aleksandar Petrović nas podseća na još neke načine za upotrebu Mreže.
nopreview
Mali Web server
Vlada Ćalić
Može li Intranet da uđe u vašu firmu bez prevelikih troškova? Pomoći će vam Vlada Ćalić.
nopreview
Oracle Web Server
Zoran Kapetanović, Dejan Ilić
Sve češće se od baze podataka očekuje i izmene podataka kroz Web. Zoran Kapetanović i Dejan Ilić analizirali su mogućnosti Oracle-ovih novih alata namenjenih Web izdavaštvu.
nopreview
pc019vrm.zip
(0.43 KB)
Virtuelna stvarnost
Dragan Sretenović
Dragan Sretenović uvodi nas u čarobni svet VRML-a, jezika za modelovanje trodimenzionalnih objekata na Web-u i kretanje kroz virtuelni prostor...
nopreview
Netscape (ne) uzvraća udarac
Milan Bašić
Microsoft planira da do kraja 1997. godine da osvoji 40 posto tržišta browsera, ali Netscape, koji danas ima najveći udeo na tom držištu, se ne predaje bez borbe, kaže Milan Bašić.
nopreview
Internet roboti
Predrag Drljača
Predrag Drljača je malo tražio po .edu domenu na Mreži i naleteo na Internet robote, kojima i sami možete da upravljate.
nopreview
Od mreže do mreže
Berislav Todorović
Paketi putuju od servera do vašeg računara, kroz mnogo država i još više mreža. Berislav Todorović objašnjava osnove rutiranja.
nopreview
Mreža o Javi
Aleksandar Petrović
Da je Java jezik za Internet, to ste svakako čuli. Vredi da čujete i šta je na Internetu o Javi našao Aleksandar Petrović...
nopreview
Moj prvi CD
Aleksandar Veljković
Prvi dodir deteta sa magičnom kutijom zvanom kompjuter je itekako važan za njegovo dalje interesovanje za informatiku. Zato je Aleksandar Veljković u cedetekama potražio CD-ROM izdanja za najmlađe.
nopreview
U svetu udžbenika
Duško Savić
U računarsku literaturu, tvrdi Duško Savić, spadaju i udžbenici pisani za pojedine škole ili fakultete, koji mogu da ponude dosta toga i ostalim zainteresovanim čitaocima...
nopreview
Put ispred nas
Dejan Jelović
Pre godinu dana poznata američka izdavačka kuća Penguin platila je rekordan iznos za knjigu Bil Gejtsa. Kakav je rezultat, saznajemo od Dejana Jelovića.
nopreview
Štampač u malom džepu
Voja Antonić
Epson je, za prenosive uređaje, razvio čitavu seriju minijaturnih matričnih štampača. Proizvođač povoljno nudi samo mehaniku, Voja Antonić je napravio interfejs...
nopreview
Četvoromotorni računar
Voja Antonić
U novembru su stigla četiri projekta - dva su nagrađena i ušla i "bubanj" za godišnju nagradu...
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Windows, Office, Internet... to su, uglavnom teme ove rubrike. Integracija softvera je tolika da sve češće o sve tri omiljene teme možemo da pišemo istovremeno.
nopreview
Vedra strana računara
Na kakvom se srpskom jeziku razgovara o računarima, kako izgleda Screen Saver za posle ručka, kakvog je ukusa disketa, kako da rešite problem notebook-a čiji je ekran isključen, koliko brzo štampa OKI, kako se ispovediti na moderan način i mnoge druge dogodovštine sa vedre strane računara.
nopreview
CorelDRAW!
Branko Nikitović
Uputstvo je pre svega namenjeno početnicima, pa ćete na njegovim stranicama pročitati kako se koriste osnovni alati, kako da iscrtate osnovne figure, dodate tekst slikama, postignete specijalne efekte...


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter