GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #2 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #2 (Maj 1995)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Jesmo li prestigli 386?
Dejan Ristanović
Navikli smo na 486-ice i Pentium-e, Windows i OS/2... kao da zaboravljamo da se i na slabijim računarima, dakle za mnogo manje novca, može obaviti isti posao. Dejan Ristanović je nedavno morao da piše na 386SX notebook-u... i sa iznenađenjem primetio da je to u izvesnom smislu komfornije i efikasnije!
nopreview
Reciklirati ili ne
Danilo Pešić
Šta obično radite kada vaš laserski štampač ispiše TONER LOW? Neki kažu da se toner može vrlo uspešno i jeftino reciklirati, drugi kažu da se tako gubi na kvalitetu ili čak na trajnosti uređaja... Danilo Pešić, direktor Periharda, opisuje prve reciklirane tonere na tržištu i procenjuje domete industrije "reciklerstva".
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
YU Info `95
Dejan Ristanović
Na Brezovici je početkom aprila održan YU Info '95, prvi kongres domaćih informatičara i računarskih stručnjaka. Na ovom impresivnom međunarodnom skupu izloženo je 400 naučnih radova, prikazano mnogo tehnoloških novosti i održano mnoštvo zanimljivih prezentacija - predstavio se i naš časopis! U razgovoru sa dr Miodragom Ivkovićem, predsednikom Organizacionog odbora YU Info, pokušavamo da analiziramo domete ovoga skupa i saznamo nešto o njegovoj budućnosti.
nopreview
Kristalna kugla (2)
Zoran Kehler
Zoran Kehler, naš dopisnik iz Vašingtona, ovoga meseca piše o automatskom konfigurisanju računara, mrežama i kontroli nad njima, objektno orijentisanom programiranju, zaštiti podataka, elektronskoj pošti... šta je trenutno u trendu na izvoru kompjuterskih zbivanja?
nopreview
U svetu digitalnih filmova
Danilo Lazović
Danilo Lazović posetio je NAB Multimedia World, najveći svetski skup posvećen hardveru, softveru i uslugama iz oblasti multimedije, računarske grafike, animacije i audio/video produkcije Na ovom sajmu u Las Vegasu video je stvari pred kojima zastaje dah, među ostalim i Microsoft-ov multimedijalni teatar u kome računar sinhronizuje živog glumca, animirane likove, njihove "ljudske" glasove, pozadinu, kamere...
nopreview
CAD Forum '95
Svetozar Đipanov
CAD Forum '95, održan u Novom Sadu 13. i 14. aprila, pokazao je da je projektovanje pomoću računara hit koji će svakako obeležiti ovu računarsku godinu. Svetozar Đipanov izveštava sa skupa na kome je izloženo 48 naučnih i stručnih radova, i čiju je prateću izložbu samo na dan otvaranja posetilo preko 500 ljudi!
nopreview
Intel P6
Dejan Ristanović
Šesti predstavnik Intel-ove 80x86 porodice uzburkao je računarski svet. Iako još nije viđena ni jedna P6 ploča, o novom procesoru se već sve zna: integrisani sekundarni keš, paralelno izvršavanje instrukcija "preko reda" i brojne tehnike "pozajmljene" iz RISC sveta stvorile su, kaže Intel, najbolji mikroprocesor opšte namene koji je ikada proizveden. Dejan Ristanović opisuje novi procesor i novitete koje donosi.
nopreview
Frizirani procesor
Bojan Petrović
U prvom broju "PC"-ja videli smo kako pravilan izbor raznih komponenti sistema utiče na njegove ukupne performanse. Ovoga puta Bojan Petrović se pozabavio centrom svakog računara, mikroprocesorom, odgovarajući na pitanje koje se tako često postavlja: koji 80x86 nudi najbolji odnos cene i performansi?
nopreview
Grafika više klase
Dejan Veselinović
Pošto ste izabrali procesor i optimalno ga konfigurisali, vreme je da razmislite o dobroj grafičkoj kartici. Dejan Veselinović je testirao vrhunske modele Western Digital Paradise Bahamas, ATI Graphics Pro Turbo i Matrox MGA Impression Plus, poredeći ih sa standardnim grafičkim karticama. Videćete da se za nešto više novca dobijaju zaista izuzetne performanse.
nopreview
Ne samo za početnike
Dejan Veselinović
Pošto je u prvom broju "PC"-ja testirao osnovne računarske konfiguracije, Dejan Veselinović je ovoga meseca krenuo korak dalje - tražio je računare iz srednje klase. Najbolje se pokazao računar firme Jugodata, ali ni konkurenti nisu mnogo zaostajali...
nopreview
Windows kuca na vrata
Zoran Milosavljević
Microsoft je upravo emitovao poslednju beta verziju paketa Windows 95 koji, još od najave pod kodiranim imenom Čikago, sa nestrpljenjem očekuju milioni korisnika PC računara širom sveta. Zoran Milosavljević detaljno testira ovu verziju, koja će verovatno biti sasvim slična finalnoj, i kaže da noviteta možda i nema toliko koliko su mnogi očekivali, ali da mu, posle samo nekoliko dana sa Čikagom, vraćanje na stari Windows 3.1x uopšte ne bi prijalo!
nopreview
DOS pod OS/2
Novica Milić
Važna osobina OS/2 je mogućnost izvršavanja DOS programa, i to na razne načine... Novica Milić ih analizira i pomaže vam da svoj omiljeni DOS program pokrenete u okruženju koje će mu najviše odgovarati.
nopreview
Trinaesta lekcija
Slobodan Lazić
Slobodan Lazić je detaljno testirao AutoCAD 13.0, koga su novi entiteti i naredbe dovele sasvim blizu potpunom sistemu za prostorno modeliranje. Inženjeri i projektanti koji već trinaest godina veruju ovom paketu firme AutoDesk imaju dosta razloga da se maše za džep - treba kupiti program ali i pojačati konfiguraciju...
nopreview
MathType
Boris Stanojević
Sviđa li vam se editor formula ugrađen u WinWord ili Venturu? To je samo deo kompletnog programa MathType firme Design Science Inc. Boris Stanojević vam preporučuje da nabavite kompletan paket.
nopreview
Male tajne Excel-a
Milan Bašić
Sve više se koriste programi za tabelarne proračune, a pre svega Excel. Uz male trikove koje opisuje Milan Bašić, rad sa brojevima biće znatno lakši i efikasniji.
nopreview
Grolier o Jugoslaviji
Dejan Ristanović
Dejan Ristanović je pregledao još jednu važnu multimedijalnu enciklopediju, Grolier 95, i našao mnoštvo podataka o Jugoslaviji i njenoj okolini. Naših slika i muzike je manje nego u Encarti, ali je tekst u mnogim segmentima zanimljiviji...
nopreview
Softverski paraziti
Kristijan Lazić
Kristijan Lazić ovoga meseca piše o fajl virusima koji se "ušunjaju" na vaš hard disk i postepeno nadovezuju na izvršne datoteke, praveći raznu vrstu štete... Kako da se zaštitite?
nopreview
Vizuelne baze
Obrad Bjelić
Visual Basic, najpopularnija Microsoft-ova alatka za razvoj Windows aplikacija, sadrži sve što je potrebno za rad sa bazama podataka. Obrad Bjelić otkriva kako se koristi ovaj mali "Access" ugrađen u VB.
nopreview
pc002clp.zip
(3.39 KB)
Veza sa korisnikom
Nenad Batoćanin
Nenad Batoćanin izlaže jedan impresivan projekat: kompletnu Clipper biblioteku za razvoj korisničkog interfejsa. Videćete da će vaši programi, uz sasvim skromne intervencije, izgledati daleko profesionalnije.
nopreview
pc002tas.zip
(1.27 KB)
Tastatura na dlanu
Zoran Životić
Verovatno da nema zemlje u kojoj je pisanje DOS drajvera za tastaturu detaljnije proučavano od naše. Zoran Životić izlaže konačno rešenje ovog problema.
nopreview
CD odsjaj
Miljan Jovanović
Miljan Jovanović započinje seriju tekstova o strukturi i programiranju CD-ROM uređaja - u uvodnom tekstu naučićemo kako CD-ROM funkcioniše odnosno kako se laserom iščitavaju podaci sa njega.
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Kratki opisi problema i rešenja sa kojima su se naši saradnici i čitaoci susreli u praktičnom radu. Kako se Epson Stylus softverski kvari, kako se konvertuju kodni rasporedi u WinWord-u, kako se piše help sa YU slovima po proizvoljnom rasporedu, koje (još) nedokumentovane komande ima Clipper...
nopreview
Kako se prelamao imenik
Dejan Ristanović
Iz dnevnika Dejana Ristanovića: pročitajte brojna praktična iskustva u pripremi i prelomu jedne složene privredne publikacije.
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Vedra strana računara
Kako su naš časopis lako prepoznali na kiosku, kako se kaže who, mogu li se slova na ekranu zatezati, kako da nađete posao u Americi, šta je CB, kakvih sve oglasa ima u računarskim časopisima... uživajte!
nopreview
Kako kupiti računar
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović daje obilje informacija i praktičnih saveta kako da, u zavisnosti od posla kojim se bavite, konfigurišete računar, nabavite čitav sistem ili njegove komponente, na šta da obratite posebnu pažnju pri kupovini i kako da testirate sistem. "Dodatkov dodatak" je iscrpna lista adresa, telefona i faksova svih domaćih prodavaca računarske opreme!
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter