GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #3 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #3 (Jun 1995)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Znanje je moć
Dejan Ristanović
Na našem tržištu ima računarskih profesionalaca ali, na žalost, i "profesionalaca". Dejan Ristanović se nedavno suočio sa problemima koji se javljaju kada se tekst unosi na više mesta...
nopreview
Uhvaćeni na krivini
Majkl Mijatović
Majkl Mijatović komentariše najnoviji trač iz Silikonske doline: kako IBM namerava da, prostom promenom imena, smrsi konce Microsoft-u i paketu Windows 95.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Korisnik u centru pažnje
Milan Bašić
Manifestacija koja je obeležila maj bio je tradicionalni beogradski Sajam tehnike. Milan Bašić je prošetao prepunom halom XIV i proverio kako se domaće računarske firme prilagođavaju sve zahtevnijim korisnicima.
nopreview
CompuServe i Internet
Zoran Kehler
Na američkom tržištu javnih kompjuterskih mreža u poslednje vreme vlada prilična panika: svi se pitaju šta će biti kada proradi najavljeni Microsoft Network. Zoran Kehler, naš dopisnik iz Vašingtona, piše o CompuServe-ovom preventivnom protivudaru: najveći komercijalni on-line sistem na svetu proširio je ovih dana svoj asortiman Internet uslugama.
nopreview
Od projekta do proizvoda
Milan Bojanović
Milan Bojanović je posetio MICAD, najveći svetski sajam CAD tehnologije i robotike. Sve se kreće prema potpunoj integraciji projektovanja i proizvodnje, uz fascinantne programske alate koji dopunjavaju ili zamenjuju čuveni AutoCAD.
nopreview
Ukradeni projekat
Dejan Ristanović
Kako je Tajvanska firma ukrala projekat Voje Antonića, konstruktora računara "galaksija", kako je zaobiđena hardversko-softverska zaštita i kako se ploče, koje su se sjajno prodavale u Nemačkoj, sada mogu kupiti na Tajvanu za osam puta manje novca...
nopreview
Boja čini razliku
Zoran Životić
Zoran Životić je, jedva mesec dana po svetskoj promociji, detaljno testirao novi Hewlett-Packard-ov skaner, HP 3C. Skaner prikazujemo zajedno sa njegovim parnjakom, Hewlett-Packard-ovim kolor laserskim štampačem koji je veliki novitet na našem tržištu. Može li se za malo (?) para dobiti profesionalna kolor štampa?
nopreview
Moć narodu
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović je ovoga puta testirao vrhunski opremljene Pentium konfiguracije od interesa za one kojima je potrebna maksimalna računarska snaga. Pentium mašine je uporedio sa snažno konfigurisanim 486-icama... uz zanimljive zaključke.
nopreview
Upamti dobro
Boban Petković
Memorijskog prostora nikad dosta, aplikacije rastu brže nego ikada, diskovi od više gigabajta nisu posebna retkost... Kako preneti podatke na takav disk, i kako backup-ovati njegov sadržaj? Boban Petković analizira nove tehnologije i poredi ih sa vladajućim tržišnim standardima.
nopreview
Multimedija modem
Zoran Životić
Zvali ste neku stranu firmu i tamo vas je sačekao "robotski" glas koji vas je proveo kroz menije i najzad zapisao vašu poruku ili primio faks? Zoran Životić je testirao multimedija modema, jeftinu PC karticu koja integriše sekretaricu, faks i modem.
nopreview
Antika i moda
Dejan Ristanović
Upravo je izašao Dephi 1.0, Borland-ov naslednik Turbo Pascal-a i "ubica Visual Basic-a". Dejan Ristanović je detaljno testirao ovu kompaktnu kombinaciju objektno orijentisanog kompajlera, debagera, editora za razvoj vizuelnih komponenti i engine-a za rad sa bazama podataka. Posebno mu se dopalo što Delphi ne generiše desetine instalacionih disketa, već jedan EXE fajl umerene dužine koji radi na svakoj instalaciji Windows-a.
nopreview
Windows 95 interno
Dejan Ristanović
U prošlom broju "PC"-ja prikazali smo poslednju beta verziju paketa Windows 95. Ovoga puta Dejan Ristanović je, na osnovu raspoložive literature, zavirio "ispod haube" (budućeg) Microsoft-ovog proizvoda da bi video da li se zbilja radi o novom i stabilnom 32-bitnom operativnom sistemu...
nopreview
Vavilonski PC
Novica Milić
Priznajte da vas je neki računarski laik već pitao može li "to čudo" da "uzme" engleski tekst i prevede ga na nemački ili obrnuto? Dosadašnje klimanje glavom sada možete zameniti mnogo preciznijim odgovorom - Novica Milić predstavlja programe za PC koji, doduše, ne mogu da prevedu Šekspirove pesme, ali se solidno snalaze sa poslovnim pismima i tehničkim tekstovima.
nopreview
MicroStation 5.0
Nebojša Bulović
Kada se pomene crtanje i projektovanje na računaru, svi odmah pomisle na AutoCAD. To ne znači da u ovoj oblasti nema i drugih, izuzetno kvalitetnih programa koji će za neke biti bolje rešenje od vladajućeg standarda. Nebojša Bulović predstavlja vrednu alternativu, paket MicroStation 5.0.
nopreview
Internet & WWW
Dragan Sretenović
Internet, globalna mreža svih mreža, postigla je neslućenu popularnost kada je proradio World Wide Web, školjka za pristup multimedijalnim informacijama: modemom se gledaju slike, čita tekst, sluša zvuk... Dragan Sretenović opisuje ovaj servis i njegovu domaću implementaciju koja je trenutno u punom pogonu na akademskoj mreži.
nopreview
pc003clp.zip
(1.52 KB)
Pomoć!
Nenad Batoćanin
Nenad Batoćanin dopunjava Clipper biblioteku kojom ostvarujete kompletan korisnički interfejs - upoznajte jednostavan način da vaši Clipper programi dobiju moderan i efikasan help.
nopreview
pc003vbx.zip
(15.32 KB)
Puna kontrola
Obrad Bjelić
Iako Visual Basic poseduje veliki broj naredbi, klasa i vizuelnih kontrola, pre ili kasnije (a uglavnom pre) se pojavi potreba za stvarima koje nisu ugrađene u osnovni paket. Srećom, Visual Basic se može neograničeno širiti - Obrad Bjelić, uz detaljan primer, opisuje kako.
nopreview
Visual Basic 4.0
Nenad Veljković
Ni Microsoft nije bez aduta pred Borland Delphi-jem: upravo je predstavljen Visual Basic 4.0. Nenad Veljković izlaže prve utiske o ovoma paketu.
nopreview
pc003id.zip
(1.68 KB)
Konačna identifikacija
Bojan Petrović
Verovatno ste već viđali programe koji identifikuju procesor. Tekst Bojana Petrovića je dobra prilika da saznate kako takvi programi funkcionišu, i da ujedno opremite svoju aplikaciju potprogramom za konačnu identifikaciju procesora.
nopreview
(Bez) greške
Miljan Jovanović
Iako ga "bije glas" da je izuzetno pouzdan medijum, CD-ROM nije imun na greške. Miljan Jovanović piše o algoritmu za detekciju i korekciju grešaka koji su odabrali autori CD-ROM standarda.
nopreview
Uvod u vizuelne objekte
Jovan Bulajić
Clipper-ov Windows naslednik, CA-Visual Objects, među nama je već nekoliko meseci. Jovan Bulajić počinje seriju tekstova o korišćenju ove alatke za razvoj profesionalnih baza podataka koje rade u grafičkom okruženju.
nopreview
Putovanja - da se sanja
Zoran Milosavljević
Zoran Milosavljević počinje putovanje po svetu multimedije baš multimedijalnim putovanjima po svetu. Predstavljamo turističke vodiče devedesetih na CD-ROM-u, uz koje ćete u svojoj sobi doživeti užurbanost ulica Amerike, blistavi sjaj budističkih hramova ili čak pomisliti da osećate miris fjordova i vetar Severnog mora...
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Ovoga meseca govorimo o modemu na COM4 portu pod Windows-om, kerning-u u WinWord-u, atraktivnijem prikazivanju tabela u Clipper-u, terminatorima na SCSI uređajima i raznim drugim trikovima koji će vam pomoći u svakodnevnim PC situacijama.
nopreview
Komunikacioni košmar
Voja Antonić
Iz dnevnika Voje Antonića: kako je projektovan i pokrenut jedan kontroler pomoću koga džinovska mašina, na osnovu dizajna nacrtanog na ekranu PC-ja, proizvodi veštačko krzno. Bilo je tu i dima i vatre i raznih problema, ali je najteže bilo sa Visual Basic-om.
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Vedra strana računara
Kako se premotava tekst, šta sve mogu da naprave plastičari u Pazovi, kako je vojni kurir nosio disketu, kako plavuše kucaju DIR, šta rade Unix kabalerosi, šta kaže vodeći komentator PC Magazine-a o Jugoslaviji i druge dogodovštine iz kompjuterskog sveta...
nopreview
Vodič kroz poslovne primene računara
Miloš Nikolić
Miloš Nikolić opisuje osnove poslovnih primena PC računara u malim i srednjim preduzećima, a početnike u vašoj okolini posebno će zanimati prilozi u vidu kratkih (na po stranu-dve) početnica za rad u DOS-u, Windows-u, Word-u, Excel-u i Access-u: dovoljno da počnete da primenjujete ove programe i da saznate gde da potražite dodatne informacije...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter