GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #4 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #4 (Jul / Avgust 1995 )
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Mi i Internet
Dejan Ristanović
Već više od godinu dana Jugoslavija "samo što nije na Internetu", ali telnet i ftp nikako da prorade. Dejan Ristanović komentariše domaću komunikacionu infrastrukturu i šanse da se uključimo u informatički autoput.
nopreview
Revolucija koja teče
Nenad Batoćanin
U prvim danima razvoja računara programski jezici su bili tema o kojoj se neprekidno diskutovalo, a sada kao da su ih zasenili korisnički paketi i vizuelni alati. Nenad Batoćanin analizira sadašnje stanje na planu programskih jezika i predviđa tokove njihovog daljeg razvoja.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Tajvan proizvodi, ostali trguju
Zoran Milosavljević
U šali se kaže da sve na svetu proizvode Tajvanci, a ostali samo lepe etikete, bave se marketingom, prodajom i podrškom. Obično u svakoj šali ima po zrno istine: Zoran Milosavljević je posetio veliki računarski sajam Computex 95 koji je održan od 4. do 9. juna u Taipeju i osmotrio trendove razvoja industrije personalnih računara.
nopreview
Dobrodošli u Kanadu
Zoran Cvetković
Vremena su takva da mnogi naši računarski stručnjaci razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Kanada je, pre svega zbog relativno pravolinijske procedure dobijanja imigracionih viza, najprivlačnije odredište. Zoran Cvetković sa lica mesta javlja šta će vas tamo dočekati, kako se snaći, gde tražiti posao, šta treba da znate da biste ga dobili, kakvu platu možete da očekujete...
nopreview
Ratovi magistrala
Dejan Veselinović
Sa svih strana se čuje da VESA Local Bus standard ubrzano nestaje sa scene i da ga zamenjuje Intel-ov PCI. U domaćoj ponudi, sa druge strane, i dalje preovlađuje VLB. Dejan Veselinović je paralelno testirao identične grafičke kartice i disk kontrolere u PCI i VLB varijantama da bi ustanovio treba li da menjate magistralu vašeg PC-ja.
nopreview
Pristup modernom disku
Pavle Peković
Pavle Peković je detaljno proučio specifikacije EIDE standarda. Kako da prevaziđete ograničenja IDE-a i iskoristite sve potencijale EIDE kontrolera koji je najverovatnije ugrađen u vaš računar?
nopreview
Brzina svetlosti
Bojan Petrović
Ovim megatestom grafičkih kartica "PC" počinje projekat razvoja sopstvenih test programa za procenu performansi komponenata i konfiguracija. Bojan Petrović je detaljno testirao preko 30 grafičkih kartica obraćajući naročitu pažnju na realističnost rezultata koje neki od postojećih testova daju.
nopreview
Multipraktik periferali
Zoran Cvetković
Štampač, faks, kopir mašina i skener u istom kućištu, i to po ceni osrednjeg štampača? Zoran Cvetković je testirao nekoliko ovakvih uređaja namenjenih pre svega malim kancelarijama.
nopreview
Star WinType 4000
Dejan Veselinović
Dejan Veselinović testira laserski štampač firme Star koji, u cilju obaranja cene, reafirmiše jednu poodavno zaboravljenu mogućnost: saradnju računara koji radi pod Windows-om pri štampanju stranice. Da li je ovaj uređaj zakasnio i može li se takmičiti sa "vladajućim" Hewlett-Packard-ovim modelom 4L?
nopreview
Koji Office?
Dejan Ristanović, Milan Bašić
Dobri tekst procesori, baze podataka i programi za unakrsna izračunavanja više nisu dovoljni - sada sve ove komponente treba integrisati u što kompaktiju i efikasniju celinu. To je posao koji mogu da obave samo najveće softverske firme - Dejan Ristanović je detaljno testirao Office pakete koje prodaju Microsoft, Novell i Lotus.
nopreview
DTP kuvar
Zoran Životić
Razvoj personalnih računara i pratećeg softvera učinio je da se na konfiguracijama umerene cene može prelomiti i osvetliti na filmu i atraktivna publikacija kao što je, recimo, naš časopis. Zoran Životić piše o iskustvima - koje programe koristiti, kako ih konfigurisati, šta doprinosi konačnom utisku...
nopreview
Efikasni polutonovi
Boris Stanojević
Retki su novopečeni vlasnici kvalitetnih skenera koji se nisu na prvi pogled razočarali u ovu tehnologiju: skenirate fotografiju u maksimalnoj rezoluciji, štampate je na laserskom štampaču i dobijete izlaz ispod nivoa nekog ručnog skenera. Za bolje rezultate treba upoznati tajne zanata o kojima piše Boris Stanojević.
nopreview
Norton je spreman
Zoran Kehler
Sve se sprema za "dan D", 24. avgust - proizvođač softvera koji ne bude spreman da odmah izda Windows 95 verziju svog osnovnog paketa ne treba da računa na duži opstanak na tržištu. Zoran Kehler je testirao beta verziju paketa Norton Utilities pisanu specijalno za Windows 95.
nopreview
OS/2 u garsonjeri
Novica Milić
OS/2 Warp korektno radi i na sistemima sa malo RAM-a: već sa 4 megabajta mogu da se postignu pristojne performanse... ako umete da podesite parametre, Novica Milić piše o optimizaciji Warp-a koja će, čak i na najskromnijem sistemu, očuvati njegovu ključnu prednost: dobar multitasking.
nopreview
Prvi dani uz NetWare 4
Zoran Đorđević
Kada se pomenu mrežni operativni sistema, obično svako pomisli na Novell NetWare 3.1x. Vredi li ozbiljnije razmišljati o prelasku na novu generaciju NetWare-a ili možda na Windows NT? Zoran Đorđević piše kako su stvari tekle na beogradskom Građevinskom fakultetu...
nopreview
Kuda idu editori
Vladimir Klisić
Editori i komunikacije su, izgleda, poslednja uporišta DOS-a: u svim drugim oblastima velika većina korisnika je već prešla na Windows pakete. Vladimir Klisić piše o programu Codewright koji će prelazak učiniti potpunim: po prvi put programeri su dobili Windows editor koji će ih naterati da menjaju navike.
nopreview
Windows komunikacije
Jovan Bulajić
Da li je došlo vreme da svoj omiljeni Telix ili Telemate zamenite daleko kompleksnijim komunikacionim programom koji radi pod Windows-om? Jovan Bulajić je detaljno testirao BitCom, Procomm Plus, QModemPro, Telix for Windows i WinComm PRO i uporedio njihove karakteristike.
nopreview
Vizuelni TBrowse
Nenad Veljković
Dugo su se korisnici Visual Basic-a mučili da naprave funkcionalniji korisnički interfejs aplikacije koja manipuliše bazama podataka. Nenad Veljković prikazuje komplet VBX kontrola firme Sheridan Software Systems koji rešava mnoge probleme tog tipa.
nopreview
Virusni kalendar
Kristijan Lazić
Ako već ne možemo da ih se rešimo, možemo makar da im se sklonimo sa puta... bar onim virusima koji se aktiviraju u predviđeno vreme. Tekst Kristijana Lazića i ilustracija Darka Staničića pomoći će vam da se odbranite od virusa koji imaju svoju ćud, odnosno koji se "oglašavaju" određenog datuma ili u određeno vreme.
nopreview
Mainframe PC
Milan Bašić
Svetsko tržište PC računara zapljusnuo je talas servera briljantnih pervormansi i usavršene arhitekture. Milan Bašić analizira ove trendove i pokušava da odgovori na ključno pitanje: da li poverovati propagandnim porukama proizvođača koji kažu da je klasičnim mainframe kompjuterima došao kraj?
nopreview
pc004clp.zip
(0.91 KB)
Uvod u mrežno programiranje
Nenad Batoćanin
Kada bi se pravio spisak stvari koje programerima zadaju najviše glavobolje, mreže bi sigurno zauzele visoko mesto: programer tu mora da se izbori sa gomilom specifičkih problema, a princip "ma neće se desiti" na mreži nikada "ne pali": ako neželjenu akciju ne uradi jedan korisnik, uradiće druga dva... i to istovremeno. Nenad Batoćanin će vam pomoći da Clipper programe prilagodite višekorisničkim okruženjima.
nopreview
pc004mb.zip
(0.42 KB)
Poslovni algoritmi
Dejan Ristanović
Važna komponenta svakog programskog sistema koji će se koristiti u poslovne svrhe jesu podaci o firmama - komitentima ili saradnicima. Uz osnovne podatke kao što su ime i adresa, često se javljaju i matični brojevi, žiro-računi, šifre delatnosti... Kroz ovaj i nekoliko narednih tekstova Dejan Ristanović će objasniti smisao i strukturu tih podataka i opisati način kontrole njihove ispravnosti.
nopreview
pc004vga.zip
(0.83 KB)
Osnove PC grafike
Vojislav Stojković
Niste zadovoljni podrškom koju vaš omiljeni programski jezik obezbeđuje kada treba nešto nacrtati? Vojislav Stojković priču o VGA grafici počinje od početka, odnosno od naredbi za izbor grafičkog moda, crtanje tačaka, promenu boja...
nopreview
pc004mos.zip
(0.57 KB)
Sinhronizovani Warp
Vladimir Ilić
OS/2 Warp je čitavim svojim dizajnom okrenut višeprogramskom radu pa je programer u prilično prijatnoj poziciji. Ipak, o nekim stvarima treba voditi računa da bi se programi efikasno izvršavali "u paraleli" - Vladimir Ilić piše o Warp programiranju!
nopreview
pc004mwi.zip
(0.58 KB)
Multi trzavice
Obrad Bjelić
Model multitaskinga koji podržava Windows 3.1x zasniva se na ideji da se aplikacije, umesto sistema, brinu o raspodeli procesorskog vremena. Takav "kooperativni multitasking" radi prilično dobro... bar dok se neka aplikacija ne "zaboravi". Obrad Bjelić će vam pomoći da napišete Windows program kome se takve stvari neće događati.
nopreview
pc004cd.zip
(2.23 KB)
Sasvim (ne)običan disk
Miljan Jovanović
Odgovore na važnija pitanja o hardverskom delu CD-ROM-a dobili ste kroz prethodne natpise; ovoga meseca videćete zašto je Miljan Jovanović ovu seriju tekstova smestio u rubriku PROGRAMIRANJE. Uz pomoć konkretnih primera napisaćete program koji se obraća direktno CD-ROM-u i čita podatke sa njega.
nopreview
Doktor PC
Zoran Milosavljević
Zoran Milosavljević nastavlja putovanje svetom multimedijalnih CD-ROM-ova. Ovoga meseca na redu su kućni medicinski priručnici koji će vam pomoći ako se loše osećate i na osnovu kojih ćete unaprediti svoju medicinsku kulturu. Pročitajte šta nudi deset najvažnijih proizvođača ovakvih programa.
nopreview
Razvojni sistem Sherlock
Voja Antonić
Želite da se bavite razvojem mikrokontrolera ali vas muči nedostatak razvojnog sistema? Voja Antonić vam predlaže da razvojni sistem sami napravite - na jednoj PC kartici integrisan je emulator EPROM-a, 24-kanalni digitalni analizator, logička sonda, indikator prozivanja i sadržaja odabrane memorijske lokacije ciljnog sistema, frekvencmetar i brojač spoljnih događaja.
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
Zamenite razne FindFile programe Windows (a naročito Windows 95) File Manager-om, približite karakteristike Adobe PhotoShop-a za PC performansama koje ovaj paket postiže na Mekintošu jednostavnim podešavanjem, promenite sadržaj Control Panel prozora (mislili ste da je nemoguće?), upoznajte par nedokumentovanih DOS parametara, proverite da li će folija oštetiti laserski štampač...
nopreview
Leteći proračun
Bojan Tepavčević
Primetili ste da su novi programi nesrazmerno sporiji od starih i da im je iz godine u godinu potreban sve jači hardver da bi obavili sasvim obične zadatke? Koren svega toga je slaba optimizacija algoritma: iz dnevnika Bojana Tepavčevića saznaćete kako je jedan program ubrzan 26000 puta i kako je njegova prezentacija donela dve glavne nagrade na nedavno održanom CAD Forum-u...
nopreview
Tržišni barometar
nopreview
Vedra strana računara
Kako su nemački carinici u kompjuteru našli čekić, ko je igrao Psiho Tetris, kako je Alan Tjuring tražio zakopano blago, šta nije znao vodeći serviser jedne velike firme, zašto se modemi zalivaju da bi veze bile dobre i druge dogodovštine iz kompjuterskog sveta...
nopreview
Poslednja vest
Majkl Mijatović
18. juna je finalizovana najveća i najspektakularnija transakcija u istoriji PC tržišta: IBM je, za 3.5 milijarde dolara u kešu, kupio Lotus. Ali, to nije sve - Majkl Mijatović smatra da je Borland sledeći na redu!
nopreview
DTP karton
Dopuna teksta "DTP kuvar" koji u ovom broju objavljujemo. Na kartonu je data lista QuarkXPress skraćenica sa tastature, tabela karaktera PostScript fonta i pregled gustina rastera (linija po inču). Verujemo da će ovaj prilog biti od koristi svakome ko se bavi stonim izdavaštvom.
nopreview
Borland C++ 4.5
Bojan Petrović
Bojan Petrović detaljno opisuje razvojno okruženje i upotrebu ovog popularnog kompajlera za generisanje DOS i Windows aplikacija. U dodatku su date i tabele korišćenih tastera, opisane relevantne opcije kompajlera i linkera i prezentirana velika količina informacija koje će pomoći uspešnom programiranju u Borlandovom jeziku.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter