GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #55 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dejan Ristanović
- PC #55 (April 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Ko će u dnevnu sobu?
Sava Zdravković
Sve smo bliže ostvarenju sna o kompjuteru u svakom domu. Ako neko baš i ne kupi PC, neće lako odoleti računarima koji su namenjeni zabavi. Kako će se Microsoft-ov X-Box takmičiti sa upravo promovisanom konzolom Sony PlayStation 2?
nopreview
Kako je rešavan i rešen problem Y2K
Nikola Marković
Zahvaljujući adekvatnim pripremama i ulaganjima, Y2K problem u Jugoslaviji uspešno je prevaziđen. Njegovo rešavanje predstavljalo je ujedno i priliku za modernizaciju računarske opreme.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
CeBIT: seoba na Internet
Esad Jakupović
I ovogodišnji "Svetski poslovni sajam kancelarijske automatizacije, informacionih tehnologija i telekomunikacija", kako se službeno naziva CeBIT, po svim kriterijumima je bio najveći računarski skup u istoriji. Uz to je bio i najbogatiji novostima...
nopreview
Sve osim IT-a
Jelena Rupnik
Nešto čudno se dešava na britanskom IT tržištu, na kome ima skoro svega osim IT-a. Ključnu ulogu u ovom preokretu igraju stotine, čini se uspešnih, početničkih "dot.com kompanija", koje samo uslovno imaju neke veze sa informatičkim tehnologijama. Iz kojih krugova dolaze i kako žive novopečeni "Internet bogataši"?
nopreview
Život sa Internetom
Zoran Kehler
Apetiti korisnika rastu čak i brže nego Internet - traži se brži prenos, pristup Web-u sa mobilnog telefona nove generacije, dodatni servisi... Predvodnik ovog trenda je Japan, dok Ameriku i dalje muče zastareli standardi.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
AMD prvi stigao do gigaherca
Majkl Mijatović
U ponedeljak, 6. marta 2000. Advanced Micro Devices (AMD) je počeo da isporučuje Athlon procesore koji rade na frekvenciji od 1 gigaherca. Još jedna velika granica tako je prekoračena, ali se trka na tržištu procesora nastavlja. Šta donosi prvi gigahercni Athlon, ugrađen u Compaq Presario 5900Z?
nopreview
MAXXimalni ATI
Aleksandar Veljković
ATI Rage Fury MAXX je pokušaj da se okonča neprijatni period stagnacije nekadašnjeg tržišnog lidera. Može li MAXX da (pre)stigne GeForce?
nopreview
Centra na 750 MHz
Aleksandar Veljković
U želji da vrh Centra linije računara uvek bude što bliži najjačim PC konfiguracijama, PC Centar je izbacio model 4000, baziran na Athlon procesoru koji radi na 750 MHz.
nopreview
3D retrospektiva
David Paunović
Iako grafički čipovi brzo zastarevaju, tokom prethodne dve godine iza nas je ostalo nekoliko proizvoda koji su veoma upotrebljivi... i uz to jeftini. Objavljujemo uporedni test grafičkih kartica čija cena na našem tržištu ne prelazi 150 DEM.
nopreview
"PC" u mreži
Pavle Peković
Kažu da obućar ima najgore cipele... Ta poslovica nas je punih pet godina tešila dok smo gledali našu redakcijsku mrežu. A onda smo odlučili da je dovedemo u red. Šta možete da očekujete pošto donesete sličnu odluku u vašoj firmi?
nopreview
Red IDE, red SCSI, red IDE...
Dejan Veselinović
Doskora smo birali između SCSI i IDE diskova, a sada se pojavio i pojam UDMA... Koji standard preporučiti za različite primene računara?
nopreview
Daewoo se vratio
Milan Četić
Korejska kompanija Daewoo je pre oko godinu dana nestala sa tržišta monitora. Sada je prestrukturiranja završeno, pa Daewoo predstavlja novu gamu savremenih modela dijagonala 15, 17 i 19 inča.
nopreview
Ravno je "in"
Aleksandar Veljković
Prateći trend, ViewSonic je izbacio nove modele sa potpuno ravnim ekranom. I to u velikom stilu...
nopreview
Zvuk koji me obara
Stevan Josimović
Na domaćem tržištu naći ćete širok izbor zvučnika za vaš PC, od jeftinih, preko zvučnika izvanrednog dizajna, do zaista kvalitetnih kutija. Predstavljamo zanimljive modele firme JazzSound.
nopreview
Nokia 7110
Zoran Životić
Iako WAP kod nas još nije aktuelan, Nokia 7110 je veoma zanimljiv mobilni telefon.
nopreview
DVD vokmen
Dejan Ristanović
Jeste li nekada poželeli da vaš vokmen prikazuje i sliku? Panasonic DVD-L10EC donosi ostvarenje tog sna...
nopreview
Digitalna mračna komora
Voja Antonić
Do pre nekoliko godina tačno se znalo šta je potrebno za fotografiju. Sada takva znanja treba sticati ponovo, u digitalnom domenu...
nopreview
Profesionalne veze
Pavle Pulek
ZyXEL je već više od deset godina prisutan na svetskom tržištu kao jedan od vodećih proizvođača komunikacione opreme. Predstavljamo presek njihove ponude.
nopreview
Leadman napajanja
Voja Gašić
Ako vaš posao zavisi od računara, onda zavisi i od električne energije. Leadman pomoći će vam da se opremite dobrim PSU-om i UPS-om.
nopreview
Mali GPS risiver
Dragan Kujović
Pre dve godine pisali smo o sistemu za globalno pozicioniranje u našem časopisu, a sada je do nas stigao mali, atraktivni i jeftini GPS risiver.
nopreview
Compaq Aero 2130
Milan Četić
Odnedavno se i kod nas mogu kupiti džepni računari pokretani Windows CE 2.11 operativnim sistemom koje proizvodi najveći svetski proizvođač kompjutera - Compaq. Prvi iz porodice od tri modela je Aero 2130, palm kompjuter sa kolor LCD ekranom.
nopreview
Lexmark Z31
Milan Četić
Z31 je po ceni i po performansama pozicioniran između modela Z11 i Z51 - to je predstavnik srednje klase štampača, koga karakteriše brz rad i kvalitetna mehanika.
nopreview
Epson Perfection 610 i 1200U
Milan Četić
Posle dužeg odsustva sa domaćeg tržišta skenera, Epson se konačno vratio sa dva nova modela - Perfection 610 i Perfection 1200U. Prvi od njih je prilagođen kućnim primenama, dok je drugi interesantan za zahtevnije korisnike...
nopreview
Kyocera FS-3750
Milan Četić
Kyocera FS-3750 se po performansama nalazi u samom vrhu tržišta laserskih štampača i predstavlja primamljiv izbor za one koji žele da opreme kancelariju novim mrežnim štampačem.
nopreview
Teac CD-W54E
Stevan Josimović
CD pisače danas koriste podjednako firme i pojedinačni korisnici koji imaju potrebu za redovnim backup-om i arhiviranjem podataka. Na našem tržištu Teac ima najbolju reputaciju kada su u pitanju CD uređaji, a ovim modelom nestaje i potreba da nabavljate SCSI kontroler - pred nama je IDE CD pisač.
nopreview
Teac Copy Station
Milan Četić
Iza imena Teac CD Copy Station CS-Single 8 krije se izvanredna alatka namenjena CD klubovima i svima koji kopiraju veće količine CD-ROM-ova. To je nezavisni, namenski uređaj za kopiranje kompakt diskova.
nopreview
Philips 105B Touch Screen
Aleksandar Veljković
Verovatno ste bili u prilici da vidite ekrane koji reaguju na dodir i da se zapitate kako ta tehnologija funkcioniše. Sada touch screen ekrani mogu da se priključe i na "veliki" PC...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Aopen DVD čitači, kuleri za procesore, DTT 2500 Digital zvučnici, Gigabyte GA-660 Plus TNT2 kartica, Quantum Lct10 diskovi, Logitech i Genius USB kamere, Nerit i Musivox MP3 plejeri i Teac PowerMax de Luxe zvučnici.
nopreview
Rešena jednačina: Office = intranet
Dragan Grbić
Microsoft Office je odavno prerastao status "prostog" paketa poslovnih programa. Uz serverske ekstenzije, olakšaće prelazak vašeg poslovanja u intranet okruženje...
nopreview
VB7 - ukus budućnosti
Ivan Sekulović
Stiv Balmer, novi direktor Microsoft-a, svoje prvo obraćanje javnosti posvetio je novoj verziji Visual Basic-a. Šta će nam Visual Basic 7 doneti?
nopreview
Windows 2000 i YU slova
Bojan Stojanović
Svaka nova verzija "Prozora" donosi bolju podršku za srpsku latinicu i ćirilicu. Priči o prilagođavanju, ipak, nema kraja...
nopreview
Zvučni trio
Saša Marković
Na polju integrisanih Audio+MIDI sekvencera nastavlja se borba između tri večita rivala: Cakewalk Pro, Cubase i Logic Platinium.
nopreview
Brzinski šampion renderinga
Stevan Josimović
Cinema 4D je najbrži ray-trace program koji trenutno postoji na tržištu. Isprobali smo aktuelnu verziju.
nopreview
EntryPoint - dobro obavešteni asistent
Miloš Nikolić
Informativna džungla je sve gušća - nije lako "prokrčiti" je na pravi način. Da li je EntryPoint pomoćnik kakvog ste oduvek želeli?
nopreview
Savremeni DTP grehovi
Bojan Stojanović
Velike mogućnosti savremenih DTP programa ne garantuju dobar prelom, jer postoje tipične greške koje se ponavljaju na stranicama domaćih novina i knjiga.
nopreview
Windows 2000 - na drugi pogled
Slobodan Ljubišić
Windows 2000 je doneo novu filozofiju sistemskih podešavanja i administracije. Svidelo vam se ili ne, moraćete da je prihvatite.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
ItweakU, MightyFAX, NetCaptor, PKZip Explorer i The Bat!
nopreview
Utakmica u svetu telekomunikacija
Berislav Todorović
Internet servisi sve više zadiru u oblast klasičnih telekomunikacija. Da li će Internet provajderi postati telekomunikacioni operatori i obrnuto?
nopreview
Brojači i statistike
Pavle Peković
Ne može se zamisliti dobra promocija sajta bez znanja o njegovim posetiocima, njihovom interesovanju, načinu razmišljanja... Kako da vodite statistiku o posetama vašem sajtu?
nopreview
U carstvu mirisa
Jelica Protić
Glavni hit elektronske trgovine u protekloj godini bila je prodaja cveća. Dok stigne do naših krajeva, naručeni buket verovatno bi uvenuo, pa je zato interesantno razmotriti cvetne mirise zatočene u bočicama parfema...
nopreview
Sport modernog sveta
Vesna Milošević
Sport nije samo nadmetanje snage i sposobnosti - sve je bitnija i tehnička opremljenost takmičara, za koju je zaslužan čitav tim inženjera i tehnologa. Da biste pratili sportske događaje, moraćete da naučite nešto o tehnici...
nopreview
MP3 svuda
Zvonko Pulisak
Biti savremen u svetu muzike podrazumeva i upotrebu MP3 formata. Na Mreži ćete naći razne alatke koje će vam pomoći da pronađete i slušate muziku koju volite.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Objektni model dokumenta
Nebojša Vasiljević
Kada razmenjujemo dokumente, potreban nam je stadardni format, a XML standard upravo propisuje načine reprezentacije dokumenta.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Srpske slave i verski običaji, Northern Europe Travel Planner, Riblja čorba, Student Reference Library.
nopreview
Izlog knjiga
"Optoelektronika u šaci" i "Strateški marketing na Internetu"
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Vedra strana
Ako očekujete prinovu u porodici, možete slobodno da je nazovete nekim od trenutno popularnih imena kao što su: iMichael, eThan ili Dot Com ali se čuvajte imena iMac, ako ne želite da se sudite sa firmom Apple. Naši problemi su mnogo prozaičniji: sekretarice su dobile MCSE sertifikate, tetka Rada se tiho uvukla u nove urbane legende, mileniumske bube su toliko pregladnele da počinju da jedu računare, a Unix je popularan k'o Jugoslavija...
nopreview
PostScript i PDF u pripremi za štampu
Bojan Stojanović
Ako bi trebalo jednim simbolom predstaviti modernu grafičku industriju, onda bi se taj simbol zvao PostScript: oko 90% svega što se u svetu odštampa pripremljeno je uz pomoć PostScript-a. Zato je poznavanje "vezivnog tkiva" savremene grafičke industrije od vitalnog značaja za sve koji planiraju da se bave ovom oblašću. Zato specijalni dodatak posvećujemo tehnologijama pripreme za štampu u PostScript okruženju. Čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa arhitekturom PostScript RIP-a, analiziraju evoluciju programskog jezika i prouče neke od fundamentalnih problema kompjuterske grafike.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter